Lupta Ungariei cu „nebunia gender"

DE Newsweek România | Actualizat: 21.10.2018 - 19:21
Viktor Orban. Foto Getty Images

Guvernul maghiar a anulat studiile de gen la universități. Ceea ce pare absurd face parte dintr-o ofensivă ideologică și o politică reacționară privind familia.

SHARE

Vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjén, a anunțat indirect la mijlocul lunii august într-un interviu că guvernul maghiar va opri studiile de gen la universitățile maghiare.

Nimeni nu vrea să angajeze "genderologi", deci nu este nevoie de acest studiu, care este o absurditate în opinia lui Semjén.

Iată că studiile de gen au fost oficial eliminate. Sâmbăta trecută a intrat în vigoare o ordonanță guvernamentală semnată de prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, care precizează că această specialitate a fost eliminată din lista cursurilor. Doar cursurile deja începute pot fi finalizate, după aceea subiectul este practic interzis la universitățile maghiare.

Guvernul ungar consideră această specializare universitară ca fiind mai degrabă o ideologie decât o ştiinţă, motiv pentru care a decis interzicerea ei.

„Studiile de gen, la fel ca marxism-leninismul, pot fi considerate mai degrabă o ideologie decât o ştiinţă, astfel că este de discutat dacă sunt adecvate învăţământului universitar", preciza, în martie 2017, secretarul de stat ungar pentru educaţie, Bence Rétvári.

"Un om se naşte bărbat sau femeie, din acest motiv guvernul spune 'nu' genurilor sociale", a precizat la rândul său executivul de la Budapesta.

În prezent, studiile de gen sunt oferite la două universități maghiare: Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta (ELTE), cea mai veche universitate maghiară și Universitatea Central Europeană (CEU), finanţată de miliardarul George Soros. La ambele universități, câte 20 de studenţi urmează aceste cursuri.

În vraja politicii reacționare privind familia

Să nu permiţi un studiu nici măcar la universităţile care nu sunt finanţate de stat poate părea absurd, dar în Ungaria măsura este expresia atât a unei lupte ideologice și culturale începută acum multă vreme, cât și o politică reacționară vizând familia.

O mare parte din elita conducătoare a Ungariei este convinsă că occidentul creștin este în pericol, deoarece valori precum familia, patria și națiunea nu ar mai fi admise.

În Occident, spune vicepremierul Semjén, liberalii de stânga, francmasonii, imigranții islamiști și „deviații sexual“ au abolit orice „normalitate“. Ungaria s-a opus acestui lucru și a permis "viaţa maghiară".

Conform acestei logici, studiile de gen fac parte din declinul civilizației, care amenință Europa și pe care maghiarii încearcă să-l prevină în propria țară.

La Universitatea Eötvös Loránd, studiile de gen au fost introduse abia toamna trecută, spre marea indignare a guvernului maghiar. Bence Rétvári, secretar de stat în Ministerul Resurselor Umane (EMMI), responsabil pentru afaceri sociale, educație, cultură, sport și tineret, a declarat, în context, că obiectul studiului este diametral opus "sistemului de valori al guvernului“.

Prin urmare, ministerul său a introdus "studii de familie" la Universitatea de Stat Corvinus din Budapesta, ca o contrapondere la studiile de gen.

În sensul cel mai larg, studiul familiei se referă la demografie și la politica faţă de familii. Președintele parlamentului, László Kövér, în mod oficial al doilea om în stat, un vechi prieten și confident al lui Viktor Orbán, dar și unul dintre ideologii principali ai Fidesz, partidul premierului, a anunțat încă din 2015 că Ungaria va refuza "nebunia gender“.

„Vrem ca fetele noastre să considere naşterea nepoţilor noştri drept cea mai înaltă calitate a realizării de sine", a spus Kövér la un congres Fidesz. Anul trecut, vicepreședintele Fidesz, Szilárd Németh, a cerut ca femeile maghiare "să dea naștere" pentru a "produce o creștere a populației".

Prim-ministrul Ungariei, Orbán, intenționează să lanseze o nouă campanie națională în următoarele săptămâni pentru a opri declinul demografic al Ungariei.

Parte a unei lupte culturale

Campania împotriva studiilor de gen este în prezent doar cea mai vizibilă parte a luptei culturale a cercurilor din guvernul maghiar, care are loc de mai multe luni.

Aceasta este îndreptat împotriva scriitorilor, artiștilor și muzicienilor cu poziții anti-guvernamentale şi de asemenea împotriva figurilor moderate din Fidesz, cum ar fi fostul vice-secretar de stat în Ministerul ungar al Afacerilor Externe, Gergely Pröhle.

El a fost înlăturat recent din funcţia de șef al Muzeului de Literatură Petöfi din Budapesta (PIM). Ziarul pro-guvernamental Magyar Idök a scris că Pröhle a invitat mai mulţi literaţi la un eveniment dedicat calomnierii Ungariei.

Prim-ministrul Orbán a apărat ofensiva cultural-politică a guvernului său la sfârșitul lunii iulie. Într-un discurs rostit atunci, el a anunțat că "la toamnă vor apărea mari schimbări“, sub forma unei revoluţii spirituale şi culturale împotriva "elitelor din '68“.

Nu este prima ofensivă cultural-politică de acest fel. Încă din 2010-2011, la câteva luni după victoria cu două treimi a lui Orban în alegeri, zeci de intelectuali și academicieni liberali cunoscuți au fost forţaţi să părăsească universitățile de stat.

Campania împotriva lor a culminat cu "procesul împotriva filosofilor“, o anchetă împotriva unor filosofi importanți, cum ar fi Ágnes Heller, pentru presupusă deturnare de fonduri dedicate cercetării. Acuzațiile au fost ulterior retrase de către guvern.

Între timp, nu mai există angajați la universitățile de stat și în instituțiile culturale din Ungaria, care să apere poziții critice față de guvern în mod public.

(Articol de Keno Verseck, DW)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te