Luna plină din noiembrie, cunoscută și sub numele de Luna castorului, va străluci pe cer vineri, 15 noiembrie, fiind ultima superlună a anului.
Luna plină din noiembrie este a patra superlună din acest an. Aceasta va fi lumina cerul în noaptea de vineri, 15 noiembrie spre sâmbătă 16 noiembrie.
Old Farmer's Almanac, care a început să publice denumirile lunilor pline în anii 1930, explică faptul că Luna plină de acum se numește Luna castorului deoarece este momentul în care castorii încep să se adăpostească după ce își fac provizii de hrană pentru iarnă.
Citește și: HOROSCOP Superluna plină, în eclipsă parțială, ne șterge trecutul. Zodiile încep un nou ciclu karmic
Ploaia de meteoriți Leonid ar putea fi un bonus orbitor, în timp ce își atinge apogeul în noaptea de sâmbătă spre duminică.
„În noaptea de 16 spre 17 noiembrie, la 6 dimineața, ora României, sunt cele mai mari șanse de a observa pe cer meteori strălucitori. Evenimentul Leonide se produce când este Lună plină, iar numărul de meteori din noaptea maximului este de până la 10 pe oră", a declarat pentru Digi24 Adrian Șonka, Astronom la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din București.
Luna Castorului din acest an este ultima dintre cele patru superluni din 2024, după Luna Sturionului din august, Luna Recoltei din septembrie și Luna Vânătorului din octombrie.
O superlună apare atunci când faza plină a Lunii coincide cu perigeul acesteia, cea mai apropiată apropiere de Pământ pe orbita sa, potrivit NASA, ceea ce face ca Luna să pară ușor mai mare și mai strălucitoare decât în medie, scrie CNN.