Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, a confirmat pentru G4Media.ro că Lukoil vrea să își vândă cota de participare din perimetrul EX-30-Trident din Marea Neagră, unde compania română cu capital de stat și compania rusă sunt parteneri. G4Media.ro a publicat inițial informația despre retragerea companiei ruse Lukoil citând surse din piața energetică. Lukoil a trimis în acest sens o scrisoare mai multor jucători din piața de petrol și gaze.
”Am primit această scrisoare de la Lukoil. Vom avea o discuție cu ei, nu știm încă motivele lor”, a declarat Adrian Volintiru pentru G4Media.ro. Întrebat dacă e posibil ca Romgaz să discute cu Lukoil pentru preluarea participării în perimetrul Trident, directorul general al Romgaz a spus că ”teoretic e posibil să discutăm”.
Lukoil a trimis o scrisoare semnată de Andrey Kupriyanov, manager al activelor geologice, și informează că intenționeze să își vândă cota de 87,8% din concesiunea zăcământului Trident. Romgaz deține o cotă de 12,2% din concesiune.
Decizia Lukoil a venit pe fondul eșecului din primăvară legat de confirmarea rezervelor de gaze naturale din zăcământul Trident. O sondă forată de compania italiană Saipem nu a confirmat prognozele optimiste privind rezervele de hidrocarburi.
În plus, și Lukoil a întârziat o decizie finală de investiție la Trident din cauza legii offshore. Adoptată în 2019 în forma impusă de Liviu Dragnea, legea a fost respinsă de industria de petrol și gaze din cauza restricțiilor impuse și a cadrului financiar considerat neatractiv. Legea este în vigoare și acum, în ciuda promisiunii PNL de a o amenda după venirea la guvernare. Premierul și ministrul Economiei au declarat în repetate rânduri că vor modifica legea doar când vor avea majoritate în Parlament.
Reamintim că și compania americană ExxonMobil a luat decizia de a-și vinde participația din Marea Neagră, unde operează un zăcământ alături de OMV Petrom.
Reprezentanții Lukoil nu au răspuns la întrebările G4Media.ro până la ora publicării articolului. Vom actualiza articolul imediat ce vom avea o reacție oficială
Context. În octombrie 2015 au fost finalizate lucrările la sonda de explorare LIRA 1X, care au dus la descoperirea unui important zăcământ de gaze, situat în sectorul românesc al Mării Negre, din cadrul Perimetrului EX30 Trident. La acel moment, datele seismice arătau că rezervele pot depăşi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale.