Lukaşenko: „Nu putem începe un război pentru a deschide un culoar spre Germania”

DE Daniel Toșa | 26.11.2021 - 13:54
Lukaşenko: „Nu putem începe un război pentru a deschide un culoar spre Germania”/FOTO: theconversation.com

Preşedintele din Belarus Aleksandr Lukașenko a vizitat vineri un centru pentru migranţi lângă frontiera poloneză, în plină criză între Occident şi regimul de Minsk, acuzat că a orchestrat un aflux al migranţilor pentru a destabiliza Europa, informează AFP.

SHARE

„Migranţi l-au înconjurat pe preşedinte şi l-au primit cu aplauze”, a anunţat agenţia de presă de stat Belta, care a publicat şi o fotografie cu Lukaşenko discutând cu angajaţi ai Crucii Roşii, transmite Agerpres. 

Într-o înregistrare video publicată de Belta, Lukaşenko este înconjurat de gărzi de corp, de jurnalişti şi de migranţi. Pot fi, de asemenea, văzuţi femei şi copii lângă corturile instalate în depozitul amenajat drept centru pentru migranți. 

„Înţelegeţi, nu putem începe un război pentru a deschide un culoar spre Germania”, ţară unde doresc să ajungă numeroşi migranţi, a declarat Lukaşenko în timpul vizitei, potrivit Belta. „Pentru cei care vor să meargă acasă, vă vom ajuta. Dar nu vă vom obliga. Este dreptul vostru”, a insistat liderul belarus, citat de Reuters.

Citește și: Nuțu Cămătaru: Puteam prelua Steaua, dar nu am vrut. Pe Becali „l-am ținut cu bani și cu șmecherie”

Situat nu departe de punctul de trecere din Bruzghi, un centru temporar a fost deschis săptămâna trecută pentru a primi migranţii care erau blocaţi de mai multe zile la frontieră, pe o vreme foarte rece, în speranţa de a intra în UE.

Minskul afirmă că sute de persoane au fost mutate în acest centru, reducând astfel tensiunile şi temerile pentru sănătatea acestor persoane. De asemenea, mai multe sute de alţi candidaţi la azil au fost repatriaţi în ultimele zile din Belarus, în special către Irak, de unde sunt originari mulţi dintre ei.

Vineri, preşedintele Belarusului a afirmat că 150 de migranţi „rătăcesc” în continuare de-a lungul frontierei. Regimul lui Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994, este acuzat de Bruxelles că a atras mai multe mii de migranţi în ţara sa, înainte de a-i duce la frontierele estice ale UE, cu scopul de a se răzbuna pentru sancţiunile occidentale. 

Citește și: Afectat de praf și oboseală, Dorneanu a încasat sporuri de 250.000 lei în pandemie

Astfel, în ultimele săptămâni, Polonia s-a confruntat, la frontiera sa cu Belarus, cu un important aflux de persoane. În timp ce Minskul le-a promis o trecere uşoară în Europa, candidaţii la azil s-au văzut blocaţi la frontieră în condiţii dificile. Potrivit mass-media poloneze, cel puţin 11 migranţi au murit în zona de frontieră din vară și până acum.

Aleksandr Lukașenko a recunoscut chiar recent, într-un interviu acordat BBC News, că „este foarte posibil” ca forțele sale să-i fi ajutat pe migranți să treacă granița spre Polonia, însă a negat că au aceștia au fost invitați cu scopul explicit de a declanșa o criză la granița UE. 

NATO este pregătită să ofere sprijin Poloniei „dacă se va dovedi a fi necesar”, dar guvernul de la Varşovia reuşeşte deocamdată să gestioneze afluxul de migranţi veniţi dinspre Belarus, a declarat joi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, după o întâlnire cu preşedintele polonez Andrzej Duda. 

Totodată, preşedintele polonez a criticat „atacul civil” organizat la frontiera poloneză cu migranţi împinşi de militari belaruşi şi „consolidarea dispozitivului militar rus în regiune”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te