Locul din România unde apa le șoptește fetelor numele bărbatului cu care se vor căsători. E de basm

DE Alin Crișan | Actualizat: 08.06.2024 - 10:31
Locul din România unde apa le șoptește fetelor numele bărbatului cu care se vor căsători. E de basm - Foto: Imagine cu caracter ilustrativ/ Profimedia Images
Locul din România unde apa le șoptește fetelor numele bărbatului cu care se vor căsători. E de basm - Foto: Profimedia Images/

Locul din România unde apa le șoptește fetelor numele bărbatului cu care se vor căsători. Zona este de basm și atrage foarte mulți turiști.

SHARE

Există în România un loc rupt, parcă, din Cartea Junglei, în care o dată ce păşeşti te cuprinde o vrajă, care negreşit te aduce înapoi. Este o fâşie de apă care coboară puternic şi se desprinde în evantai, creând o perdea transparentă de stropi de apă rece ca gheaţa. Cascada Pişoaia.

Locul din România unde apa le șoptește fetelor numele bărbatului cu care se vor căsători. E de basm

Cascada Pișoaia mai este cunoscută și sub numele de Cascada Miresii. Este declarată rezervaţie peisagistică şi se întinde pe o suprafaţă destul de mare, respectiv de 2,5 hectare. 

Este rezervație peisagistică, aflată pe un prag stâncos de calcare. În spatele ei se află o pădure de amestec conifere-foioase.

Apele din zonă sunt bogate în calcar și dau naștere unor splendide formațiuni calcaroase, de vârstă paleozoică, care măresc spectaculozitatea locului.

Citește și: Povestea satului rotund, unic în România! Casele ar avea aceeași înălțime, e denumit după o contesă

De asemenea, lângă cascadă se găsesc trei bolovani gigantici, sculptați de vreme, ce sporesc frumusețea locului și dau peisajului un aspect pitoresc deosebit.

După cum ar descrie-o un geograf: căderea de apa se realizează de la cca.18 m înalțime, cu un front de despletire a firului apei de 25 m pe abruptul stâncos pe care se scurge.

Formațiunile calcaroase de tip travertinic depuse dealungul timpului măresc spectaculozitatea zonei. Aria protejată are o suprafață de 2.5 ha, potrivit albapress.ro.

Apa le spune fetelor numele bărbatului sortit

Cunoscută și sub numele de Cascada Vidra sau Cascada Muierii, aceasta are în spate o poveste.  Se spune că au trăit doi îndrăgostiți în această zonă. Ea provenea dintr-o familie bogată, în timp ce el, era sărac.

Citește și: FOTO Misterul spadei de bronz cu cupă la mâner de la Lăpuș. A fost descoperită întâmplător pe câmp

Cum părinții fetei s-au opus relației, ea s-a aruncat de la înălțime iar apa care curge reprezintă lacrimile fetei din poveste. 

Alții cred că fetele nemăritate care vin singure aici  vor auzi cum apa le șoptește numele bărbatului sortit.

Cascada Pișoaia - Foto: Profimedia Images

Cum ajungi la Cascada Pișoaia?

Pornind din Arieșeni, urmați DN75 înspre Câmpeni până la Barajul de la Mihoiești. De aici urmați drumul asfaltat ce duce în Comuna Avram Iancu circa 20 de kilometri până în Comuna Vidra, satul Nemești.

Pe marginea drumului o să vedeți două panouri informative, unul pe partea dreaptă Dealul cu melci și unul pe stânga Cascada Pișoaia.

Citește și: Locul din România unde curge un râu alb ca „laptele”. Trebuie să treci un portal ca să ajungi acolo

Traversați Arieșul Mic și în tihna sătucului de munte liniștit o veți auzi chemându-și vizitatorii. După o plimbare de 500 de metri ajungeți la cascadă.

Este un traseu ușor ce poate fi făcut pe tot timpul anului, fiecare anotimp dând cascadei un farmec aparte.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te