Newsweek România a întrebat Ministerul Sănătății în 28 ianuarie câte centre de vaccinare cu circuit închis sunt și câte persoane care nu au fost înscrise în platforma de vaccinare au apărut direct în registrul național al vaccinărilor.
Inițial, nu am primit nici un răspuns, apoi ni s-a transmis că ni se va răspunde la solicitare în 30 de zile, apoi să ne adresăm Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV). Nici de la CNCAV nu am primit nici un răspuns, până la publicarea acestui text.
Iată o listă cu cele mai importante și recente solicitări transmise Ministerului Sănătății de către Newsweek România, care au rămas fără răspuns până în prezent:
9 martie, solicitare pe tema scandalului transparentizării datelor despre pandemia de coronavirus:
- Datele defalcate publicate, preluate din aplicația CoronaForms, erau date care aparțin STS? Cine mai are acces la aplicația CoronaForms? MS are acces la aplicație?
- A existat o consultare sau era necesară vreo consultare cu STS pentru publicarea acestor seturi de date? Vă întreb pentru că, din comunicatul pe care l-ați dat în 5 martie, reiese că a existat o colaborare între STS și Ministerul Sănătății.
- Ați primit vreo explicație mai detaliată privind controlul pe care îl va face Corpul de Control al Guvernului la Ministerul Sănătății, legat de publicarea acestor date? Era necesar să aveți vreun aviz al vreunei instituții pentru publicarea acestor date? Dacă da, îmi puteți spune ce instituții trebuiau să isi dea acordul și dacă l-ați primit înainte de publicarea datelor.
Răspunsul MS: Având în vedere solicitarea dumneavoastră transmisă Ministerului Sănătății, prin intermediul postei electronice, vă comunicăm că aceasta a fost primita si inregistrată.
28 ianuarie, solicitare pe tema centrelor de vaccinare și vaccinării în afara platformei de programare, după declarațiile ministrului Vlad Voiculescu
- Câte centre de vaccinare funcționează în acest moment în România, cu câte puncte de vaccinare fiecare?
- Ce înseamnă un centru cu circuit închis?
- Câte centre cu circuit închis sunt? Unde sunt amenajate aceste centre (spitale, unități militare, alte locații – vă rog să specificați)? Câte puncte de vaccinare sunt în aceste centre? Cât personal au? La cât se ridică cheltuielile pentru un astfel de centru?
- Care este procedura în baza căreia un centru de vaccinare are un circuit închis?
- Câte centre cu circuit deschis sunt? Câte puncte de vaccinare sunt deschise în aceste centre? Câți angajați lucrează în aceste centre cu circuit deschis?
- Unde sunt amenajate centrele cu circuit deschis?
- Care este motivul pentru care există centre de vaccinare cu circuit deschis și centre de vaccinare cu circuit închis? Există vreo mențiune în lege privind aceste două tipuri de centre – dacă da, vă rog să specificați.
- Ministrul Sănătății, dl Vlad Voiculescu, a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că „30% dintre vaccinări sunt in afara platformei de vaccinare. Sunt 30% dintre oameni in registrul national de vaccinare si nu sunt in platforma de vaccinare”. Puteți, vă rog, să oferiți explicații legate de această situație? În cifre absolute, îmi puteți comunica câte persoane care nu au fost înscrise în platforma de vaccinare au apărut în registrul național de vaccinare?
- Cum s-au putut vaccina persoanele fără să fie înscrise în platforma de vaccinare? Știu că există o serie de excepții – persoanele cu dizabilități și vârstnicii din centre, persoanele nedeplasabile, pacienții dializați. Îmi puteți comunica, din aceste categorii vulnerabile, câte persoane au fost vaccinate până în prezent?
- De asemenea, dl ministru a declarat ieri în conferință de presă că „între 15 şi 23 ianuarie, sunt 1.353 de persoane înregistrate în platformă care sunt marcate ca făcând parte din etapa a treia şi se vor face verificări”. Ce îmi puteți spune despre aceste persoane care făceau parte din etapa a III-a și care au fost vaccinate în etapa a II-a? Din ce categorii profesionale fac parte?
- Cine va face controale în centrele de vaccinare? Când vor incepe controalele?
- Au început vaccinările cu echipele mobile? Câte echipe mobile funcționează în România și câte persoane au fost vaccinate cu ajutorul echipelor mobile?
Răspunsul Ministerului Sănătății: Având în vedere solicitarea dumneavoastră transmisă Ministerului Sănătății, vă comunicăm că, în conformitate cu prevederile art.6, alin. (4) din OUG nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor și al art.7, alin. (1) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, durata necesară pentru identificarea și difuzarea informației solicitate depășeste 10 zile, iar răspunsul va fi comunicat în maxim 30 de zile.
Informațiile cerute fac obiectul de activitate al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), conform cu Art. 2 al Deciziei prim-ministrului nr. 385 din 20 noiembrie 2020 privind înființarea CNCAV. Vă rugăm să vă adresați acestei instituții.
De la CNCAV nu am primit nici un răspuns până în prezent.
22 ianuarie, solicitare pe tema procesului de vaccinare în centrele pentru persoanele cu dizabilități
- În ce dată a început campania de imunizare împotriva coronavirusului în centrele rezidențiale în care sunt îngrijite persoane adulte cu dizabilități și vârstnici?
- Care este instituția responsabilă de imunizările efectuate în centrele rezidențiale (DGASPC-urile)?
- Cum s-a făcut prioritizarea între angajații din aceste centre și rezidenții din aceste centre privind imunizarea împotriva coronavirusului, în condițiile în care din cauza infectării cu COVID-19 au murit 870 de rezidenți și au fost infectați peste 15.000, conform datelor publice (http://andpdca.gov.ro/w/wp-content/uploads/2020/12/Situatia-raspandirii-COVID-30-decembrie.pdf )
- Cum comentați faptul că în 17 județe din țară și două sectoare nici un rezident înscris pentru imunizare anti-COVID nu a fost vaccinat, conform datelor publicate de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) - http://andpdca.gov.ro/w/wp-content/uploads/2021/01/Cantralizarea-vaccinare-18-ian-cu-completari.pdf
Am primit un răspuns de la CNCAV pe această temă.
9 noiembrie 2020, solicitare pe tema personalului din direcțiile de sănătate publică
- Câte persoane sunt angajate la direcțiile de sănătate publică? Vă rog frumos să îmi comunicați situația personalului din DSP-uri pentru fiecare județ în parte, la data de 1 noiembrie 2020.
- De asemenea, vă rog să îmi comunicați numărul angajaților din direcțiile de sănătate publică la data de 15 martie 2020, defalcat pe județe.
Nu am primit răspuns de la MS pe această temă.
27 octombrie 2020, solicitare pe tema focarelor de COVID înregistrate în România de la izbucnirea pandemiei
- Numărul total de focare și numărul de cazuri din fiecare focar
- Numărul de focare din instituții publice, unități medico-sanitare, HORECA, școli, grădinițe, transport public, centre rezidențiale pentru persoane cu dizabilități, centre pentru vârstnici, centre pentru copii, focare rezultate în urma evenimentelor în familie – dacă aveți defalcate date pentru nunți, botezuri, înmormântări, alte petreceri-, unități de producție.
- Vă rog menționați dacă mai sunt și alte tipuri de focare.
- Vă rog să îmi comunicați numărul total de focare din fiecare domeniu menționat mai sus și pentru fiecare județ în parte.
Nu am primit răspuns de la MS pe această temă.
25 septembrie: solicitarea unui punct de vedere vizavi de declarațiile dnei Oana Grigore privind decesul unei femei care a făcut întrerupere de sarcină, declarații făcute pentru publicația PressOne.
Nu am primit răspuns de la MS pe această temă.
Solicitări pe tema problemelor din spitale
3 noiembrie 2020: Vă rog să îmi comunicați un punct de vedere privind situația Spitalului de Urgență Sf. Ioan din București, transformat în spital suport COVID. Înțeleg că acest spital nu are în momentul de față aviz de la DSP și nici medici infecționiști. Cum comentați situația?
17 noiembrie 2020: Vă scriu pentru a vă solicita un punct de vedere privind situația Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din București, unde surse medicale mi-au semnalat că se încalcă limita de competență a parafei, prin faptul că, de exemplu, medici chirurgi ajung să îngrijească pacienți COVID care au doar o pneumonie. Puteți face precizări privind această situație?
Ia în considerare Ministerul o propunere de modificare legislativă care să reglementeze situația limitei de competență a parafei în cazul bolnavilor COVID? Sau o altă măsură pentru a rezolva situația?
Răspunsul MS: Având în vedere solicitarea dumneavoastră transmisă Ministerului Sănătăţii, vă comunicăm că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 544 / 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, aceasta a fost direcţionată către Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, în vederea analizei aspectelor semnalate şi a identificării modalităţilor legale de soluţionare. Concluziile analizei vă vor fi comunicate de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Newsweek România a primit un răspuns de la DSP București.
Citește despre acest subiect aici: EXCLUSIV Spitale COVID făcute din pix. Cazul „Sf. Ioan“, unde sunt infecționiști doar până la 15.00
24 noiembrie 2020: Vă scriu cu rugămintea de a-mi comunica și mie care este situația la Spitalul Clinic CF Witting din București, unde medicii acuză că activitatea secțiilor este suspendată și sunt obligați să trateze pacienți COVID în afara competențelor, în vreme ce managerul spitalului spune că doar blocul operator este suspendat, după ce spitalul a devenit suport COVID, iar medicii tratează doar în limita competenței. Vă rog frumos să îmi comunicați, de asemenea, dacă a propus / dispus dl ministru Tătaru vreo măsură legată de acest spital.
Citește despre acest subiect aici: CF Witting, alt spital COVID făcut din pix: acuzații de malpraxis și ATI deschisă după două luni
Război ridicol la Witting: asistentele îl apără pe manager, care ține blocul operator închis