Liderii UE nu au ajuns la nicio concluzie în criza energetică. Dispută pe certificatele de poluare

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.12.2021 - 13:25
Liderii UE nu au ajuns la nicio concluzie în criza energetică. Dispută pe certificatele de poluare /FOTO: Unsplash

Liderii statelor UE nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la modul în care trebuie răspuns la criza gazelor naturale, care a dus preţurile la energie la un nivel record. Polonia şi Cehia au cerut măsuri mai puternice pentru a plafona costul certificatelor de poluare.

SHARE

După două runde de discuţii intense care au avut loc joi la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern au renunţat la planurile care vizau adoptarea unui comunicat cu privire la criza energetică la finalul summitului, scrie Bloomberg, potrivit Agerpres.

Diferenţele în evaluările lor cu privire la creşterea preţurilor la electricitate, gaze naturale şi costul emisiilor s-au dovedit a fi insurmontabile, au declarat pentru Bloomberg doi diplomaţi din apropierea discuţiilor.

Un alt punct de dispută l-a constituit un proiect de regulament al Executivului comunitar cu privire la clasificarea energiei nucleare şi gazelor naturale în taxonomia investiţiilor „verzi”.

Citește și: VIDEO Timișoara, marş pentru comemorarea eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989

Majoritatea celor 27 de state membre UE au adoptat deja măsuri la nivel naţional pentru a-şi proteja consumatorii şi firmele de impactul creşterii preţurilor la energie, fie prin reducerea taxelor sau prin subvenţii directe către gospodăriile vulnerabile. În condiţiile în care creşterea preţurilor nu dă semne de încetinire, există îngrijorări cu privire la efectele asupra inflaţiei şi riscurile la adresa revenirii economice.

În paralel, preţul pentru certificatele de poluare, emise în cadrul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), a atins săptămâna trecută un nivel record de 90,75 euro pentru o tonă şi se tranzacţionează la aproape 150% peste nivelul din urmă cu un an.

„EU ETS nu funcţionează. Sper că astăzi Polonia, împreună cu alte ţări, a inspirat Comisia Europeană şi alte state să regândească acest sistem”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la finalul summitului.

Citește și: Președintele Lituaniei: „Flancul estic al NATO se confruntă cu cea mai periculoasă situație”

Anterior, în cursul discuţiilor, Morawiecki a dat vina pe investitorii financiari pentru creşterea preţului certificatelor de poluare, un punct de vedere susţinut şi de alte state est europene, inclusiv Cehia şi Ungaria, susţin mai mulţi diplomaţi care au asistat la discuţii şi are au dorit să îşi păstreze anonimatul.

„Cu privire la cel mai important aspect, cel al preţurilor la energie, am ajuns într-o situaţie tensionată. Cehii, polonezii, slovacii şi noi, ungurii, am fost vehemenţi că trebuie să stopăm creşterea preţurilor la energie, fie că este vorba de electricitate sau gaze naturale. Trebuie să înlăturăm speculatorii din sistem”, a spus premierul ungar Viktor Orban într-o postare video pe Facebook.

Cu toate acestea, Polonia, ţară care se bazează predominant pe termocentrale care funcţionează cu cărbune pentru producţia de electricitate, nu a reuşit să strângă sprijinul necesar pentru a i se permită să iasă din schema EU ETS.

Cancelarul german, Olaf Scholz, le-a spus liderilor UE că un preţ de 90 de euro pentru o tonă de CO2 este unul ridicat şi că unul de 60 de euro ar fi mai rezonabil, dar, cu toate acestea, a avertizat că ar putea fi dificil să fie menţinut acest preţ dacă întregul sistem se modifică.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.