Lichidarea a două companii municipale şi începerea insolvenţei pentru o a treia, în atenţia CGMB

DE Valentin Mirică | Actualizat: 28.07.2021 - 11:51

Lichidarea companiilor Cimitire Bucureşti SA şi Tehnologia Informaţiei Bucureşti SA şi demararea procedurii de insolvenţă pentru Pază şi Securitate Bucureşti SA vor fi dezbătute în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) din 2 august.

SHARE

Două dintre proiectele de hotărâre prevăd că Municipiul Bucureşti, prin CGMB, în calitate de acţionar majoritar al companiilor municipale Cimitire Bucureşti SA şi Tehnologia Informaţiei Bucureşti SA aprobă dizolvarea şi lichidarea acestor societăţi.

Ulterior aprobării dizolvării societăţilor în Adunările Generale ale Acţionarilor, Consiliile de Administraţie selectează lichidatorii.

Citește și: Marea Britanie deschide, de săptămâna viitoare, granițele pentru persoanele vaccinate din UE și SUA

În referatele de aprobare ale celor două proiecte sunt oferite date privind situaţia financiară a companiilor.

* Compania Municipală Cimitire Bucureşti (CMCB) SA nu a înregistrat venituri în 2018, iar în exerciţiile financiare 2018, 2019, 2020 a avut o pierdere cumulată de 19.837.846 de lei. Fondul de salarii în 2020 a fost de 8.049.052 de lei. În acelaşi timp, Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU) a executat în 2020 cheltuieli de personal de 21.329.000 de lei şi cheltuieli bugetare totale de 46.432.000 de lei. Cheltuielile cu salariile au o pondere de 47% din capitalul social al CMCB, constituit din fonduri publice.

"Dovada că înfiinţarea societăţii Compania Municipală Cimitire Bucureşti SA nu a fost şi nu este o soluţie oportună şi benefică pentru municipalitate constă în datele despre funcţionarea concretă a acesteia, aceasta fiind în prezent la limita insolvenţei, respectiv a falimentului. (...) ACCU are acelaşi domeniu de activitate ca CMCB SA, prestând acelaşi tip de serviciu public, dar în fapt, prin dublarea organigramelor şi a bugetelor celor două entităţi, (...) se creşte în mod inutil nivelul cheltuielilor publice", arată referatul de aprobare.

* Compania Municipală Tehnologia Informaţiei Bucureşti SA nu a reuşit să îndeplinească suficiente contracte din domeniul de activitate, care este unul dintre cele mai dezvoltate din Capitală, dovada fiind situaţiile financiare la finalul tuturor anilor de la înfiinţarea societăţii, ce reflectă pierderi (circa 1,4 milioane de lei în 2018, aproximativ 4 milioane de lei în 2019 şi circa 357.000 de lei în 2020).

Mai mult, aşa cum reiese şi din raportul auditorului extern pentru anul 2020, societatea este supusă unor riscuri privind posibilitatea continuării activităţii din cauza unor procese pe rol împotriva sa, a pandemiei provocate de COVID-19 şi situaţiei financiare în care se afla compania la finalul anului 2020.

Pe de altă parte, consilierii municipali vor lua o decizie privind proiectul de hotărâre care prevede că Municipiul Bucureşti, prin CGMB, în calitate de acţionar majoritar al Companiei Municipale Pază şi Securitate Bucureşti SA, aprobă demararea procedurii de insolvenţă, prin procedură simplificată, a acestei societăţi.

Citește și: Bulgaria elimină orice restricţie pentru români până la sfârşitul sezonului (touroperator)

Se acordă un mandat expres reprezentanţilor Municipiului Bucureşti, prin CGMB, în Adunarea Generală a Acţionarilor societăţii pentru convocarea Adunării Generate a Acţionarilor companiei municipale în vederea aprobării demarării procedurii de insolvenţă, prin procedură simplificată.

Conform raportului de specialitate, printr-o adresă din 28 aprilie, directorul general al Companiei Municipale Pază şi Securitate Bucureşti SA a informat Consiliul de Administraţie cu privire la situaţia economico-financiară a companiei, concluzia fiind că, din cauza datoriilor acumulate, "a salariilor foarte mari date cu uşurinţă unui personal TESA supradimensionat" încă de la început, din cauza imposibilităţii de a încheia noi contracte sau de prelungire a celor existente, singura soluţie rămâne solicitarea intrării în procedura de insolvenţă. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.