Conform „Reset”, organizație care a luat poziție, în ultimii ani, de mai multe ori împotriva lui Tudorel Toader, atât în timpul mandatului de ministru al Justiție al acestuia, cât și apoi, când și-a reluat mandatul de rector al Universității „Al. I. Cuza” din Iași, mai mulți studenți apropiați de Toader, iar alții chiar din PSD, s-au înscris în cursa pentru un loc în Senatul universității.
„Reset” a scris, luni seară, pe pagina de Facebook a grupului:
„În perioada aceasta, Universitatea "Cuza" este terenul unor puternice lupte politice, având în vedere apropierea alegerilor pentru funcția de rector la începutul lunii martie. Tudorel Toader și-a anunțat din toamnă intenția de a candida pentru un al doilea mandat, iar aproape 10% din persoanele cu drept de vot sunt reprezentanți ai studenților.
Marți, 21 ianuarie, sunt alegerile pentru reprezentanții studenților în Senatul instituției la nivel de facultate, urmând ca pe 27 și 28 să aibă loc alegerea acestora la nivel de universitate. Pe surse, Reset a primit mai multe informații de interes, potrivit cărora mai mulți studenți și-au depus deja candidatura de membru în senatul Universității, numai că unii par a avea legături politice, ceea ce contravine Regulamentului de alegere a reprezentanților studenților în structurile de conducere și administrative ale universității.
Un exemplu în acest sens este Monica Chicuș, care publicat (și șters ulterior) o fotografie în care apare la o ședință a Partidului Social Democrat (PSD). În rândul reprezentanților studenților este cunoscută drept o susținătoare ferventă a lui Tudorel Toader și o contestatară a studenților și cadrelor didactice care au avut o atitudine critică la adresa lui.
Duminică seară, pe grupurile interne de discuții ale facultății, a lansat o campanie de denigrare a lui Claudiu George Dulgheru, contracandidat al ei pentru funcția de reprezentant în Senat din partea Istoriei, actual reprezentant al studenților din partea Facultății de Teologie Ortodoxă, poziție din care a fost unul dintre cei mai aprigi contestatari ai lui Toader în rândul studenților.
De partea sa, Tudorel Toader îl are și pe Andrei Baltag, care a fost reprezentantul studenților de la Istorie în Senatul Universității „Cuza” în anul universitar 2018-2019, fiind propulsat acolo de Monica Chicuș și Liga Studenților de la Istorie (LSI).
Fratele său, Alexandru Baltag, a fost lider al acestei organizații în perioada 2014-2015. El este fiul judecătoarei CSM Gabriela Baltag, susținătoare a modificărilor aduse de PSD legilor justiției și a lui Tudorel Toader, în perioada în care acesta a fost ministru.
Context și mize
La perioada ianuarie-martie au loc la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași alegeri pentru structurile de conducere ale instituției: consiliile facultăților, senatul universității și funcția de rector. Candidaturile pentru rectorat se depun în perioada 24-28 februarie, urmând ca primul tur al alegerilor să aibă loc pe data de 11 martie, iar al doilea tur pe data de 18 martie.
În alegerea rectorului, au drept de vot 812 cadre didactice și de cercetare și 85 de studenți reprezentanți în consiliile facultăților și senatul universității, aceștia din urmă având o pondere de vot de 9,47%. Deși, aparent, voturile studenților nu contează, Tudorel Toader simte că șansele sale de a obține un al doilea mandat sunt mult diminuate, fiind cel mai contestat rector la nivelul unei comunități academice în România, având în vedere nenumăratele acțiuni de protest care au avut loc împotriva lui, organizate de studenți, profesori, cercetători sau organizații civice.
El și-a exercitat propriu-zis doar o treime din mandatul de rector, în restul timpului fiind suspendat fie pentru a-și termina mandatul de judecător la Curtea Constituțională a României (CCR), fie pentru a fi ministru al Justiției în guvernele PSD”.