Ion Cristoiu, despre „Coroiu” și Securitate: „Nu pentru listă l-am dat în judecată pe Hodor”

DE Ramona Ursu | Actualizat: 09.03.2019 - 10:42
Ion Cristoiu este editorialist la Evenimentul zilei. Foto evz.ro

Jurnalistul Ion Cristoiu a declarat, într-un interviu oferit pentru Newsweek România, că nu contestă lista publicată de istoricul Mădălin Hodor, listă în care numele lui apare în documentele Securității, ci că „din toată lista s-a referit la mine”.

SHARE

După termenul de joi al procesului „Cristoiu versus Hodor”, Newsweek România l-a contactat pe Ion Cristoiu pentru a clarifica câteva aspecte legate de documentele depuse de CNSAS în instanță, precum și despre numele conspirativ „Coroiu” care îi este atribuit.

Newsweek România: V-ați uitat peste documentele depuse de CNSAS la dosarul în care vă judecați cu Mădălin Hodor? Apar mențiuni în care ați fi asociat numelui „Coroiu”.
Ion Cristoiu: Nu, nu le-am văzut. (Ziaristul pare să fi uitat că în timpul interogatoriului din instanță a fost chemat de judecătoare pentru a i se arăta documentele depuse de CNSAS – n.n.)

Newsweek România: Ați declarat, în timpul interogatoriului, că nu contestați lista publicată de Mădălin Hodor.
Ion Cristoiu: Dacă aș contesta, ar însemna că ar trebui să-i includ pe cei două sute care apar acolo, inclusiv pe domnul Lucian Boia, în categoria de colaborator al Securității. Eu am contestat faptul că domnul Hodor s-a referit numai la mine într-un interviu adresat dumneavoastră.

Newsweek România: Pentru că noi l-am întrebat despre cazul dumneavoastră, deoarece numele dvs. era pe o listă publicată de istoricul Hodor.
Ion Cristoiu: Atunci, dânsul trebuia să spună ca la ceilalți, că are un document, trebuie verificat.

Newsweek România: A publicat lista.
Ion Cristoiu: Nu lista eu o contest. Domnul Hodor a venit la dvs. și, înainte de a publica documentul, a dat un interviu.

Newsweek România: Domnul Hodor nu a venit la noi. Noi l-am contactat pe domnul Hodor după ce a publicat în „22” informații din arhiva CNSAS care vă vizau și pe dvs.
Ion Cristoiu: A dat un interviu... Înainte de a publica documentul, domnul Hodor a spus că, din toată lista, s-a referit la mine. Puteți să-mi explicați de ce?

___________________________________

Citește și DOCUMENTE EXCLUSIVE Relația cu Securitatea a lui Ion Cristoiu – „Coroiu”

___________________________________

Newsweek România: Eu nu pot să vă explic nimic.
Ion Cristoiu: Nu pentru listă l-am dat în judecată. Eu nu cred că cei de pe listă sunt colaboratori ai Securității. Bănuiesc că era o listă făcută de tâmpiții de la Securitate, unii erau istorici, pe ideea că la cine am putea apela pentru a scrie împotriva maghiarilor. La „Scânteia Tineretului” și la revista „Teatrul” erau ofițerii de redacție. La noi era o doamnă, Ioana Stana sau așa ceva, care venea cu legitimație, a fost și la mine, am stat de nu știu câte ori de vorbă, interesându-se dacă cutare jurnalist din redacție face acte de dizidență.

Bineînțeles că am spus că nu e adevărat. Era ofițerul care răspundea oficial de redacție și oficial întreba, iar eu eram obligat, în calitatea mea de redactor-șef adjunct, să-l primesc și să stau de vorbă, pentru că mă întreba oficial niște lucruri. Dar presupun că ea [ofițerul de Securitate care ar fi supravegheat redacția „Scânteia tineretului”, unde Ion Cristoiu a fost redactor-șef adjunct - n.n.] mergea prin redacție tot cu legitimație, era cunoscută, și acolo își făcea un raport în care spunea tot felul de surse.

Surse nu înseamnă informator al Securității. Informatorul este cel care semnează un angajament, este plasat într-o anumită lume și de acolo toarnă diverse persoane. Sursa poate să fie și un tip care se prezenta sub acoperirea de nu știu cine și mă întreba pe mine în legătură cu... mă întreba „ce părere aveți despre Corneliu Vadim Tudor”, iar eu răspundeam că e un bou. Apoi, acela scria că Cristoiu a zis că Vadim Tudor e așa.

Newsweek România: Dvs. de ce credeți că ați putea apărea în niște documente din arhiva CNSAS în care ați fi asociat numelui „Coroiu”? Bănuiți ceva?
Ion Cristoiu: Acest caz s-a judecat o dată cu Vadim, s-au cerut toate documentele.

Newsweek România: Acum, sunt alte documente față de cele din dosarul cu Vadim Tudor. 
Ion Cristoiu: Atunci, scrieți dvs. și o să vă dau în judecată și o să veniți în instanță. Eu nu pot să răspund la o întrebare despre un document pe care ziceți că l-ați văzut, iar eu nu.

Newsweek România: Așa cum spune domnul Hodor, în baza unor documente care au fost depuse de CNSAS la solicitarea dumnealui, apare acest nume „Coroiu”.
Ion Cristoiu: Nu cred că există acest nume conspirativ. Nume conspirativ se dă unui informator.

Newsweek România: Erați supravegheat? Erați un obiectiv al Securității? Știți ceva din perioada aceea?
Ion Cristoiu: Nu știu nimic despre documentele depuse de CNSAS și chiar sunt surprins, pentru că același CNSAS a dat acum un an sau doi, în cazul Vadim, toate documentele... Vadim a invocat pe baza unor note care invocau sursa „Coroiu”. Eu l-am dat în judecată și s-a cerut prin instanță de la CNSAS toate documentele și astea arătau că Cristoiu nu are nicio treabă cu „Coroiu”. Acum, dacă vine CNSAS și depune documentele astea, CNSAS are o problemă, nu știu.

„Cred că era un pseudonim folosit pentru toți cei din redacție”

Newsweek România: Pot apărea, între timp, documente în arhiva CNSAS. Această arhivă, așa cum s-a arătat astăzi și în fața instanței, se completează periodic cu documente din arhiva fostei Securități, păstrate de alte instituții ale statului. Ce s-a judecat în cazul cu Vadim a fost una, acum pot fi alte documente.
Ion Cristoiu: V-am spus încă o dată dvs., care sunteți o adversară de-a mea, scrieți...

Newsweek România: De ce să fiu o adversară de-a dvs.?
Ion Cristoiu: Publicați documente și discutăm. Nu pot răspunde unei întrebări la care nu știu despre ce e vorba.

Newsweek România: Vă întrebam dacă măcar aveți o bănuială de unde ar putea fi acest nume conspirativ „Coroiu” care ar putea să aibă o legătură cu dvs.?
Ion Cristoiu: Cred că era un pseudonim folosit pentru toți cei din redacție. Adică, când obținea ea [ofițerul de Securitate – n.n.] niște date ce se spunea colo-colo, a folosit „Coroiu” și zicea sursa „Coroiu” a zis. Am văzut și eu altele decât cele prezentate de Vadim și erau din diferite zone. Am încercat, după scandalul Vadim, să văd cine este „Coroiu” și n-am reușit să găsesc pe niciunul din redacție pe care îi știam sau îi suspectam că sunt securiști.

Newsweek România: Deci, spuneți că ar putea să fie un nume folosit referitor la întreaga redacție.
Ion Cristoiu: Pot fi niște lucruri pe care ea [ofițerul de Securitate – n.n.] le afla la cafea, că stădea la cafele cu noi. Probabil că acolo discutau, nu știu... Discutau pe ideea că ăla nu știu ce a făcut. Am văzut și documentele de la Vadim, nu erau informări care, puse pe seama lui „Coroiu”, făceau ca omului respectiv să i se întâmple ceva. Bănuiesc că erau lucruri din redacție, bârfe, a venit Vadim și a făcut gălăgie, ăla a făcut nu știu ce. Și cred că ofițerul de Securitate, la sfârșit, făcea o notă în care punea o sursă, nu informatori, pentru că atunci ar fi fost obligată să aducă angajamentul de sursă.

DOCUMENTE EXCLUSIVE Relația cu Securitatea a lui Ion Cristoiu - nume de cod „Coroiu”

Mai multe documente din arhiva fostei Securități au fost depuse, joi, de CNSAS în instanța care judecă procesul intentat de Ion Cristoiu istoricului și cercetătorului Mădălin Hodor. Potrivit acestor documente, ziaristul apare menționat atât ca „sursă”, cât și ca „obiectiv”, cu numele conspirativ „Coroiu”.  

Este același nume conspirativ pe care Cristoiu a mai fost acuzat în trecut, de către politicianul extremist Vadim Tudor, că l-ar fi avut în perioada colaborării cu Securitatea. Cristoiu a negat acest lucru și a câștigat atunci un proces în acest sens, judecat în lipsa documentelor prezentate acum. Istoricul Mădălin Hodor, dat în judecată de Cristoiu după ce a publicat o listă cu foști colaboratori ai Securității în care apărea și numele ziaristului, a cerut instanței să solicite de la CNSAS o serie de documente din arhiva instituției. Potrivit răspunsului CNSAS, Ion Cristoiu figurează în baza de date atât în Indexul de colaboratori, în dosarul SIE (Serviciul de Informații Externe) 41448, cât și în Indexul de urmăriți, de două ori, ca scriitor, cu nume conspirativ TO „Coroiu”, anul 1987, și ca redactor șef adjunct la Scânteia Tineretului, în atenția SMB (Securitatea Municipiului București), anii 1983, 1984.  

Cum a izbucnit scandalul. Interviurile lui Hodor și Cristoiu din Newsweek România

Istoricul Mădălin Hodor, cercetător angajat al CNSAS, a publicat, în revista „22”, în 17.04.2018, articolul „Ioan Aurel Pop, Cornel Nistorescu si Dorel Abraham, pe lista colaboratorilor Securității”, în care, conform unui tabel din arhiva fostei Securități, mai multe personalități apăreau ca fiind în legătură cu UM0225, brigada Antiemigrație.

Această unitate militare funcționa în cadrul Centrului de Informații Externe, actualul SIE. Pe această „listă a celor 200”, așa cum a fost denumită ulterior de presă, nu apare numele lui Ion Cristoiu, ci pe o alta, din același dosar, listă amintită separat de istoric.

Ion Cristoiu l-a dat în judecată pe Mădălin Hodor pentru prejudicierea imaginii, după ce acesta a acordat un interviu revistei Newsweek România, în 28 mai 2018, în care vorbește despre documentele din arhiva fostei Securități în care este menționat numele ziaristului. În ziua publicării interviului, Newsweek România a publicat și un interviu cu Ion Cristoiu, în care acesta spunea, printre altele, că „nu aveam cum să colaborez cu Securitatea, dar nu pot să răspund în abstract”.

___________________________________

Citește și DOCUMENTE EXCLUSIVE Relația cu Securitatea a lui Ion Cristoiu – „Coroiu”

___________________________________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te