Iohannis, reacție la anchetarea Laurei Kovesi: Solicit clarificarea rapidă a situației

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 14.02.2019 - 18:38
Klaus Iohannis reacționează în cazul Kovesi. Foto presidency.org

Președintele Klaus Iohannis a reacționat, joi, la anchetarea Laurei Codruța Kovesi de către Secția de investigare a infracțiunilor din justiție, solicitând procurorilor corectitudine maximă și clarificarea rapidă în ceea ce privește dosarul deschis pe numele fostei șefe DNA.

SHARE

„Solicit Secției de investigare a infracțiunilor din justiție corectitudine maximă, respectarea cu strictețe a legii și clarificarea rapidă a situației în ceea ce privește dosarul deschis pe numele doamnei Laura Codruța Kövesi, conducerea acestei secții având o imensă răspundere în acest sens.

Secția specială pentru anchetarea magistraților nu trebuie sub nicio formă să fie un instrument politic de anchetă și intimidare a magistraților și procurorilor. Am contestat încă de la început înființarea unui astfel de organism, sever criticată și de către Comisia de la Veneția, Comisia Europeană și GRECO, pentru că nu prezintă suficiente garanții de independență în raport cu factorul politic și poate afecta încrederea cetățenilor în justiție”, susține Iohannis, potrivit unui comunicat emis de Administrația Prezidențială.

Iohannis dă vina pe majoritatea PSD-ALDE care a ignorat „cu bună știință” toate avertismentele, astfel că această secție specială funcționează. Tot această majoritate, spune el, printr-o serie de modificări nocive ale legilor justiției, este direct responsabilă pentru generarea conflictului care există acum în rândul magistraților.

Citește și: AUDIO Kovesi, citată ca suspect cu câteva zile înainte de interviul pentru procuror șef european

„Atenționez majoritatea PSD-ALDE să înceteze să mai facă și alți pași înapoi care să îndepărteze România de parcursul său european, ca stat democratic consolidat. Este imperativ ca PSD-ALDE să pună în aplicare cu celeritate opiniile Raportului Comisiei de la Veneția și recomandările cuprinse în Raportul Comisiei Europene privind MCV, astfel încât independența justiției și lupta anticorupție să nu fie afectate, iar fundația democratică a statului român să nu fie periclitată”, continuă șeful statului.

Acesta susține că lupta anticorupție va continua în România, în ciuda oricăror eforturi agresive ale celor care își doresc să controleze justiția și să îngenuncheze statul de drept.

Citește și: Adina Florea: Kovesi, anchetată la plângerea lui Sebastian Ghiță

Fostă şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a anunțat, la Europa FM, că a fost citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Ea a relatat că are calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu și luare de mită. Kovesi susține că nu știe care sunt faptele pentru care este audiată, dar a sugerat că ar putea fi vorba de o plângere făcută de Sebastian Ghiță, în legătură cu extrădarea, din Indonezia, a fugarului Nicolae Popa.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te