Iohannis: Am subliniat importanţa proiectelor de conectare a Flancului estic pe drum şi calea ferată

DE Alin Crișan | Actualizat: 11.04.2024 - 19:32
Iohannis: Am subliniat importanţa proiectelor de conectare a Flancului estic pe drum şi calea ferată - Foto: INQUAM Photos/ George Călin/ Imagine cu caracter ilustrativ

Klaus Iohannis a susţinut, la reuniunea Iniţiativei celor Trei Mări, importanţa proiectelor de conectare a Flancului estic pe drum şi calea ferată.

SHARE

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, joi, la reuniunea Iniţiativei celor Trei Mări, care a avut loc la Vilnius, proiectele de conectare a întregului Flanc estic atât pe drum, cât şi pe cale ferată, legând Marea Neagră de Baltică.

Iohannis: Am subliniat importanţa proiectelor de conectare a Flancului estic pe drum şi calea ferată

"Tocmai am încheiat principala sesiune a întâlnirii Iniţiativei celor Trei Mări. A fost o sesiune destul de lungă, foarte substanţială. Am discutat teme importante. (...) Temele importante la această Iniţiativă a celor Trei Mări au fost gândite pentru a îmbunătăţi infrastructura de legătură pe axa Nord - Sud în partea noastră a Europei, infrastructura de legătură însemnând drum, cale ferată, dar înseamnă şi conectivitate pe gaz, pe electricitate, pe digital şi aşa mai departe", a afirmat Iohannis.

El a calificat drept "foarte bune" discuţiile, precizând că a reiterat importanţa conectării întregului Flanc estic.

"Este vorba de conectarea întregului Flanc estic atât pe drum, cât şi pe cale ferată. Sunt două proiecte care leagă Marea Neagră de Baltică şi aceste două proiecte pentru noi au o importanţă deosebită", a transmis şeful statului.

Preşedintele a menţionat şi forumul economic al Iniţiativei.

Citește și: Iohannis: „Avem o evaluare foarte corectă a riscurilor la care suntem expuşi în Uniunea Europeană”

"Credem că şi de aici vom reuşi să avem o implicare crescută a sectorului privat. Sperăm să avem şi parteneriate public-privat care duc toate lucrurile mai departe. În fiecare an, am încercat să atragem noi membri, şi îmi face plăcere să reamintesc că, în septembrie, Summitul Iniţiativei a avut loc la Bucureşti, am găzduit acest format, şi la Bucureşti am reuşit să obţinem acordul tuturor participanţilor pentru ca Republica Moldova şi Ucraina să devină state participante asociate, un statut foarte aproape de statutul de membru, care, cu siguranţă, ne pune în situaţia să avem proiecte comune mult mai bune", a spus preşedintele Iohannis.

El s-a referit şi la cel mai nou partener strategic al Iniţiativei, Japonia, adăugând că indică faptul că există un interes global crescut pentru acest format de cooperare.

"Când am avut prima dată acest summit la Bucureşti, am reuşit să aducem ca parteneri strategici Statele Unite, Comisia Europeană şi Germania, şi acum, la această ediţie, avem un nou partener strategic, este vorba de Japonia. Lucrurile merg bine şi arată că există un interes global crescut pentru această Iniţiativă, iar, pentru noi, care facem parte din Iniţiativă, se deschid noi şi noi căi de colaborare cu spaţii care poate nu sunt aşa uşor accesibile pentru unii dintre membrii Iniţiativei", a mai punctat preşedintele Klaus Iohannis.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te