INTERVIU Ambasadorul Germaniei: România poate să se considere o adevărată învingătoare

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 26.07.2020 - 10:07
Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei Foto: INQUAM Photos/ Ilona Andrei
Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei Foto: INQUAM Photos/ Ilona Andrei

Moment istoric pentru Europa, săptămâna aceasta, când liderii europeni au arătat lumii ce înseamnă unitate: au ajuns la un acord pentru bugetul pe următorii 7 ani și pentru fondul de relansare economică, relatează Digi 24.

SHARE

Cord Meier-Klodt, ambasadorul german la București, a detalia care este viziunea țării sale pentru îmbunătățirea proiectului european într-un interviu pentru emisiunea „Pașaport diplomatic” de la Digi24. 

"Cred că este important să subliniem acest lucru. Am reușit să ajungem la un compromis asupra unei chestiuni complexe și dificile. Și dacă am fi discutat acum ceva timp dacă vom rezolva acest buget cu toată complexitatea lui dată de perioada de pandemie, nu sunt prea sigur cine ar fi pariat că reușim. Nu a intrat în Cartea Recordurilor (n.r. pentru durată), din cauza a câteva minute lipsă, cel mai lung a fost summitul de acum 20 de ani, când se vorbea, printre alte lucruri, despre chestiunea extinderii UE. Și știm deja ce impact a avut acest lucru. Acest summit a fost despre bani, dar cred că înainte de orice a fost despre unitatea europeană, să ținem Europa împreună într-un moment crucial. Iar unitatea poate fi atinsă în această perioadă specială, doar prin a arăta solidaritate cu partenerii care au fost afectați cel mai rău. Cei care au trecut prin ultimele patru zile, cu toate creșterile, descreșterile și poticnelile, cred că aceasta este o victorie, nu vreau să mă gândesc cum ar fi arătat un eșec. Înțeleg lucrurile acestea, asta este Europa", a declarat Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei la București pentru Digi24. 

Acesta a vorbit și despre presa din România. 

"În plus, suntem societăți deschise. Voi, presa, ați aflat toate lucrurile care se întâmplau "în bucătărie". Unii spun: era acest lucru necesar cu adevărat? Dar să ne imaginăm alte societăți din lume, unde nu s-ar fi aflat nimic, netransparente. Aceasta este Europa, societăți deschise și în acest mediu am ajuns la compromis în privința banilor, în privința relației dintre granturi și credite, în privința direcției în care vor merge banii, spre o Europă mai verde, mai digitalizată, și spre, și aici ajung la întrebarea ta, spre o Europă bazată pe statul de drept. Acesta este compromisul, acum trebuie să găsim pentru prima dată, referința pentru importanța acestor valori în cadrul financiar.

Unii vor spune că acest lucru nu a fost bine punctat, alții ar fi preferat ca problema să nu fie deloc discutată, dar despre asta este vorba în Uniunea Europeană. Găsești un compromis. Ceea ce uimește este că și în această chestiune foarte controversată am găsit un compromis. Așa că în acest sens aș spune că este un succes, am arătat unitate în momentul în care era nevoie de solidaritate. Bineînțeles, lucrurile nu se termină aici, cu acest fundament, avem de făcut pașii care să ne facă să ajungem la nivelul așteptărilor și pentru multe alte chestiuni", a mai spus Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te