Interlopul Romi Neguș, anchetat pentru pedepsirea unui rival acum 7 ani. Victima, fracturi de craniu

DE Adrian Costin | Actualizat: 24.03.2021 - 10:11
Interlopul Romi Neguș, anchetat pentru o bătaie de acum 7 ani, este și luptător de K1 Foto: Facebook
Romi Neguș și Cristian Corodi, unul dintre atacatorii condamnați Foto: Bihoreanul

Patru interlopi mascați au linșat cu bâtele un rival, în plină stradă, în fața unui mall. Loviturile i-au provocat victimei două fracturi craniene, hemoragie craniană și ruperea unei mâini și a unui picior. Procurorii încă îl ancheteaza pe Romi Neguș.

SHARE

Atacul a avut după un plan bine pus la punct. Marius Lazăr, zis și Ciobanu, cunoscut ca recuperator, împreună cu prietena sa, fusese la sala de sport aflată în incinta Lotus Center din Oradea, la 15 mai 2014. Acolo fusese urmărit de unul dintre prietenii lui Romi Neguș, Alin Mărginean. Când Lazăr s-a pregătit să plece, Mărginean a dat semnalul, iar în momentul când cuplul a ajuns în faţa mall-ului, bărbatul a fost atacat, din spate, de patru bărbați cu cagule. L-au bătut cu bâtele pe Lazăr timp de două minute în timp ce acesta era pe jos, apoi au fugit. 

Citește și: Tribunalul București a emis mandat de arestare pentru interlopul Rechinu care e liber în Mexic

Victima a ajuns în stare gravă la spital, cu craniul fracturat în două locuri, hemoragie intracraniană, plus o mână şi un picior rupte.

În faţa instanţei au fost trimişi, sub acuzaţia de tentativă de omor, doar doi dintre atacatori, ambii apropiaţi ai interlopului Romulus Markovics, zis Romi Neguş: Remus Balog, respectiv Cristian Corodi, primul văr, al doilea prieten apropiat al lui Neguş.

Citește și: Interlopi de Facebook. Vali Nebunu, bătaie online cu Romi Neguș: Ai avut două meciuri și ai luat patru bătăi

Deşi bănuit că a participat şi chiar ar fi coordonat răfuiala, Neguş nu a fost trimis în judecată. Pe numele lui, după cum a descoperit Bihoreanul, cercetările s-au tergiversat vreme de aproape 7 ani, timp în care dosarul a fost închis în două rânduri. Dar tot de atâtea ori, la cererea victimei, judecătorii au dispus continuarea anchetei, pe motiv că aceasta a fost incompletă.

Citește și: Vrăjitoarea Mihaela, interceptată în dosarul Oanei Zăvoranu, la o gală a Institutului Cultural Român

100 de polițiști implicați în anchetă

În ancheta care a urmat atacului au fost implicaţi peste 100 de poliţişti. Romulus Markovics şi "locotenenţii" săi - David Bergher, hoţ de buzunare şi tâlhar, Remus Balog, alias Nano junior, vărul lui Markovics, Cristian Corodi, zis şi Americanu , şi Cristian Filimon - au fost ridicaţi şi duşi la audieri.

Citește și: Vali Nebunu, conflict cu interlopul Romi Neguș: I se spune Rumeguș, căprioara. Un țăran incult

Poliţiştii au vizionat înregistrările de pe camerele de supraveghere, au găsit bâtele şi mai multe geci despre care au bănuit că au fost folosite în timpul atacului, dar şi maşina cu care bătăuşii au dispărut, un VW Passat break care îi aparţinea lui Corodi. Bărbatul a fost "săltat" chiar din Borş, în timp ce încerca să plece din ţară, sub pretextul că vrea să cumpere medicamente din Ungaria pentru copil. Pentru ridicarea lui Markovics poliţiştii au fost obligaţi să uzeze de forţă, Neguş sărind pe geamul apartamentului şi luptându-se cu oamenii legii în încercarea de a scăpa.

Romi Neguș și Cristian Corodi, unul dintre atacatorii condamnați Foto: Bihoreanul

Criminaliştii au găsit în maşină 11 urme papilare pe maneta schimbătorului de viteze, pe clapetele portierei din dreapta faţă, pe o brichetă şi pe un flacon de apă, stabilindu-se că ele aparţin lui Corodi, Filimon şi Markovics.

În finalul cercetărilor, pe 13 noiembrie 2014, anchetatorii i-au trimis în faţa instanţei doar pe agresorii împotriva cărora găsise probe directe: Remus Balog, care a şi fost condamnat definitiv la 11 ani şi 6 luni de detenţie, şi Cristian Corodi, condamnat la 10 ani de închisoare. Cei doi au negat că Markovics ar fi participat la bătaie, Balog pretinzând că atacul l-a comis "împreună cu patru moldoveni", în timp ce Corodi a susţinut că amprentele interlopului au ajuns în maşină pentru că în ziua cu pricina îl dusese la un crescător de porumbei.

Interlopul Romi Neguș este încă anchetat pentru pedepsirea unui rival acum 7 ani

Faţă de Markovics şi ceilalţi bătăuşi neidentificaţi ancheta s-a disjuns, fiind deschis un alt dosar în care cel dintâi a şi fost inculpat, imediat, tot sub acuzaţia de tentativă de omor, dar fără să fie trimis în judecată până azi. Începând din 2014, dosarul a fost clasat de două ori, în 2018 şi în 2019, de fiecare dată procurorii invocând că "probatoriul administrat nu este suficient caracterizat pentru a susţine acuzaţia penală şi a dovedi dincolo de orice dubiu participarea acestuia la agresarea persoanei vătămate Lazăr Marius Dumitru".

Citește și: Interlopul Vali Nebunu promovează un canal video pentru copii cu Daiana Marcu, Florin Salam și Biju

Motivul? Nu exista nicio probă directă că Neguş a participat la bătaie, iar cei doi interlopi condamnaţi au negat constant că ar fi fost acolo. Deşi amprentele lui Markovics erau într-adevăr în maşina lui Corodi, iar un martor cu identitate protejată l-a şi indicat ca fiind în maşina cu care au plecat atacatorii, "s-a apreciat că aceste indicii nu sunt susţinute de alte probe". În plus, "probele genetice luate de pe bâtele descoperite în locuinţa lui Balog Remus identifică doar profilul ADN al acestuia şi al persoanei vătămate".

Doar că, după cum au apreciat judecătorii care au analizat soluţiile, anchetatorii nu s-au străduit îndeajuns. După prima clasare, din martie 2018, judecătoarea Ileana Anastasiu a constatat că, la 4 ani de la reluarea cercetărilor, în dosar erau doar declaraţiile luate în timpul procesului declanşat pe numele lui Balog şi Corodi, "fără a mai fi administrată vreo probă". "Tocmai pentru că există nelămuriri, organele de urmărire penală trebuie să continue cercetările în întregul lor, pentru ca în final să se pronunţe o soluţie legală şi temeinică", a statuat judecătoarea, cerând completarea investigaţiei.

Neguș neagă 

A urmat o nouă clasare, în decembrie 2019, infirmată după ce avocaţii Remus Matea şi Vlad Zima, angajaţi de Marius Lazăr, au atacat soluţia în faţa instanţei. Avocaţii au reproşat procurorilor că le-au respins cererea pentru "efectuarea unei constatări tehnico-ştiinţifice privind stabilirea caracterului simulat al declaraţiilor" date de interlopi, că au ignorat toate dovezile care îl plasează pe Markovics la locul bătăii, dar şi că acesta a dat declaraţii contradictorii şi a încercat să se sustragă anchetei, fugind pe geam. Verdictul a fost dat pe 7 septembrie 2020 de către judecătoarea Crina Muntean, iar dosarul, după cum a aflat Bihoreanul, a ajuns în ancheta procurorului Ciprian Man, fostul şef al DNA Oradea.

Reprezentanţii Pachetului Bihor refuză să ofere, însă, informaţii despre stadiul cercetărilor. "În prezent se desfăşoară acte de urmărire penală pentru stabilirea împrejurărilor în care a fost comisă fapta", a transmis sec prim-procurorul adjunct Gligor Sabău.

Cât despre Romulus Markovics, potrivit avocatului său, Lucian Negruţiu, acesta neagă în continuare că a participat la răfuială şi consideră că a ajuns, fără motiv, la un record nedorit, de a fi inculpat, fără dovezi certe, de aproape 7 ani.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te