Interlopul oltean Rechinu, arestat de 9 luni în Mexic, greu de extrădat în România. Cum a făcut

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 25.04.2022 - 14:03
Florian Tudor, zis Rechinu, are o armată de avocați și multe procese. A fost arestat acum nouă luni și nu a fost încă expluzat Foto: milenio.com

Florian Tudor, zis Rechinu, capul mafiei române din Mexic era arestat, în mai anul trecut, la solicitarea autorităților române.

SHARE

Marcelo Ebrard, secretarul mexican pentru Afaceri Externe declara atunci că procesul de extrădare va merge foarte repede. Au trecut nouă luni.

Citește și: Fabuloasa avere a Patriarhului Kirill al Moscovei pentru care se închină la Putin

Procurorii români și mexicni anunțau în mai 2021 arestarea celui considerat capul mafiei române din Mexic, Florian Tudor, zis Rechinu și prezentau acest lucru ca fiind un mare succes. Marcelo Ebrard, secretarul mexican pentru Afaceri Externe, dădea asigurări că procesul de extrădare va decurge foarte repede. Însă au trecut deja nouă luni și expulzarea nu a avut loc, potrivit Newsweek. 

Citește și: Ce salarii oferă Armata Română. Cât ia un militar activ și cât poate câștiga un rezervist voluntar

Rechinu este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, tentativă la omor calificat, patru infracțiuni de instigare la șantaj și o infracțiune de șantaj, comise pe teritoriul Mexicului și al României.

Citește și: Mircea Nebunu, arestat, face invitații la o nuntă cu manele în Italia. Naș va fi fiul lui de un an

Ce a făcut Rechinu pentru a nu fi deportat

Gruparea condusă de Florian Tudor clona aproximativ 1000 de carduri pe zi și fura câte 200 de euro de la fiecare victimă. Asta însemna cam 20 de milioane de dolari lunar, iar prejudiciul total se ridică la 1,2 miliarde de dolari, conform FBI. 

Citește și: VIDEO Proprietățile interlopului Rechinu, păzite cu blindate de armata mexicană

Așadar, Florian Tudor are o avere impresionantă, astfel încât și-a permis să angajeze o armată de avocați care au deschis mai multe procese, contestând diferite lucruri la mai multe instanțe. Unele dintre procese au fost pierdute, altele câștigate, iar altele sunt încă pe rolul instanțelor mexicane. 

Citește și: Contesa Băncuță, în arest la domiciliu. Interlopii Neagu Sentiment și Italiano Tănase rămân închiși

O problemă juridică a fost chiar și în momentul arestării în vederea expulzării, întrucât Rechinu acesta beneficia de o decizie anterioară a unei instanțe prin care era decretată suspendarea tuturor actelor de deportarea la adresa românului.

Rechinu a deschis zeci de procese împotriva autorităților mexicane

Autoritățile române l-au dat în urmărire internaţională pe Florian Tudor la 24 martie 2021, iar acesta a fost arestat în Cancun, Mexic, la 27 mai 2021, în baza unui mandat internațional emis de autoritățile române. 

Citește și: VIDEO Interlopul Rechinu, transferat la închisoarea de maximă siguranță din care a evadat El Chapo

Într-o decizie din data de 27 martie 2021, parafată de Carlos Antonio Burgos Sansores, secretar al Instanței a 5-a a districtului din statul Quintana Roo, este decretată "suspendarea tutuor actelor de extrădare, deportare și delocare forțată în detrimentul lui Florian Tudor (...) Acest lucru trebuie făcut cunoscut autorităților responsabile, astfel încât acestea să o respecte în cea mai strictă responsabilitate".

De altfel, la 14 aprilie, și Julio César Ortiz Mendoza, șeful Judecătoriei a VIII-a din Cancún, provincia Quintana Roo,  hotărâse suspendarea provizorie care împiedică reținerea și deportarea lui Florian Tudor.

Citește și: EXCLUSIV Interlopul Rechinu are un ordin de suspendare a extrădării de la un judecător din Mexic

Mutat în închisoarea de unde evadase El Chapo

După arestare, la câteva zile, Florian Tudor a fost mutat în închisoarea Altiplano, din Mexico City, cunoscută pentru faptul că de acolo reușise să evadeze celebrul El Chapo. Imediat, a contestat deținerea sa în închisoarea de maximă siguranță Altiplano, însă a un judecător a calificat drept legal transferul său acolo.

Însă Florian Tudor avea deja o altă contestație depusă la o altă instanță, acolo unde plătise și o garanție. 

În iunie 2021, Antonio González García, judecătorul de circumscripție pentru drepturi și libertăți în materie penală, a acceptat procesarea solicitării depuse de Florian Tudor împotriva extrădării sale în România și i-a acordat o nouă suspendare.

Judecătorul a subliniat că inculpatul și-a ratificat cererea cu garanții, motiv pentru care suspendarea planului de extrădare  este încă în vigoare.

La 3 august 2021, Un judecător federal a emis un al treilea ordin de arestare preventivă împotriva cetățeanului român. Dar procesele nu aveau să se oprească aici. 

Florian Tudor a contestat deținerea sa în penitenciarul de maximă siguranță Altiplano, dar cererea i-a fost respinsă. Apoi a dat-o în judecată pe judecătoarea care i-a respins cererea.

La finalul lunii august un judecător federal a dispus arestarea oficială în scopul extrădării a lui Florian tudor și a stabilit că acesta rămâne detenție preventivă în închisoarea de maximă siguranță Altiplano, în statul Mexic, pe perioada procesului. 

Un judecător i-a aprobat cererea pentru a avea mai multă mâncare la închisoare

Ultima găselniță a fost să dea în judecată, în noiembrie 2021, închisoarea în care se află pentru „dieta inadecvată și rația alimentară insuficientă”. 

Drept urmare, judecătorul José Fernando García Quiroz i-a ordonat directorului închisorii să-i ofere lui Florian Tudor hrană adecvată și suficientă și a acordat un termen de 24 de ore pentru rezolvarea acestei situații. 

Citește și: Polițist înregistrat cerșind șpagă, condamnat cu suspendare pentru reintegrare. Vine pensia specială

La rândul său, directorul închisorii de maximă siguranţă a informat judecătorul că ordinul a fost deja executat.  

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te