Interlopii, cei mai penali investitori în imobiliare. Clanurile care construiesc cartiere

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 03.10.2024 - 17:08
Interlopii, cei mai penali investitori în imobiliare. Clanurile care construiesc cartiere - imagine cu rol ilustrativ - Foto: pexels.com
Interlopii, cei mai penali investitori în imobiliare. Clanurile care construiesc cartiere - imagine cu rol ilustrativ - Foto: pexels.com
Fugarul Robert Nica este și investitor imobiliar Foto: Facebook
Fugarul Robert Nica este și investitor imobiliar Foto: Facebook

Mai multe clanuri interlope investesc de ani buni în afaceri imobiliare banii obținuți pe alte căi. Interlopii au devenit dezvoltatori și construiesc cartiere întregi în bună înțelegere cu autoritățile.

SHARE

Mai multe clanuri interlope investesc de ani buni în afaceri imobiliare banii obținuți pe alte căi. Interlopii au devenit dezvoltatori și construiesc cartiere întregi în bună înțelegere cu autoritățile.

Interlopii, cei mai penali investitori în imobiliare. Mai multe clanuri construiesc cartiere

Ultimul caz este cel al interlopului Magiunică din clanul Vasiloi care, alături de mai mulți funcționari ANAF, este cercetat pentru infracțiuni economice cu un prejudiciu echivalent a 4 milioane de euro.

Cornel Petruţ Ion zis Magiunică, un apropiat al omului de afaceri Petre Nicolae, care dezvoltă mii de locuinţe în Sectorul 6 al Capitalei, „vindea imobile cu cota de tva de 5 la suta deși nu îndeplinea toate conditiile legale pentru aceasta cotă”. 

”În realitate el ar fi trebuit să vândă aceste imobile de locuit cu cota de TVA de 19 la sută în raport de caracteristicle acestora”.

Magiunică este și administrator la firma Exigent Development, controlată de familia lui Petre Niculae zis Don Pepe, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Bucureşti, unchiul lui Alin Niculae care controlează traderul de produse petroliere Oscar Downstream.

Firma Exigent Development, administrată de Cornel-Petruț Ion și controlată de familia lui Niculae, a dezvoltat proiectul de locuințe Plaza Residence din Militari.

Prejudiciul este de peste 20 de milioane de lei, și a fost făcut în perioada 2019 – 2020 prin rambursări ilegale de TVA. 

În dosar, sunt anchetați și cinci funcționari ANAF care l-ar fi ajutat pe Magiunică. Prejudiciul total este echivalentul a 12 milioane de euro, aproape 8 milioane de euro fiind imputabili funcționarilor ANAF.

Robert Nica din Clanul Sportivilor, dezvoltator în Sectorul 4

Printre dezvoltatorii imobiliari din Sectorul 4 îi regăsim pe Robert Nica și Stelian Vintilă, doi dintre liderii clanului „Sportivilor“, organizație care controlează lumea interlopă din sudul Bucureștiului.  

Citește și EXCLUSIV Cum au cumpărat „Sportivii“ terenurile pe care au construit blocuri cu PUD-uri ilegale

Când au construit ansamblul de locuințe legea îl obliga pe Robert Nica să împânzească spațiile dintre blocuri cu verdeață, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Asta în timp ce o recomandare a Uniunii Europene prevede ca suprafața spațiului verde aferentă fiecărui locuitor să fie de minimum 26 de metri pătrați, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă 50 de metri pătrați. Dar, foarte convenabil, pe contul de Facebook al proiectului imobiliar s-au promovat la vremea respectivă spațiile verzi amenajate din banii Primăriei Sectorului 4.

În momentul de față, Robert Nica este arestat în Italia după ce a fugit din România pentru a nu executa o pedeapsă cu închisoarea.

Citește și: Interlopul Robert Nica, fugit din țară de frica închisorii, a fost prins. Cum a încercat să scape?

Geamai, fost hoț de cai, dezvoltator în Sectorul 2

În Sectorul 2, unul dintre liderii interlopi care s-ar fi lansat în afaceri imobiliare ar fi Ion Tănase, zis Geamai. Acesta ar fi avut o suprafață de teren pe malul lacului Pantelimon. În vara anului trecut, Geamai a fost ridicat de polițiști, după ce soția sa a anunțat că bărbatul a îngropat, în curtea casei, mai multe arme de foc și o cantitate importantă de muniție.

Citește și: Un român s-a dat preot și a intrat să "binecuvânteze" locuințele într-un bloc din Italia. Ce a urmat

Sile Pietroi, de la cămătărie la imobiliare

În ce privește Sectorul 3, cel mai cunoscut reprezentat al lumii interlope devenit dezvoltator imobiliar ar fi Vasile Fierbântu, alias Sile Pietroi, care ar fi în spatele unor imobile ridicate în zona Cățelu. Recent, numele lui Sile Pietroi a apărut într-un dosar de cămătărie instrumentat de DIICOT în care, printre victime, pe lângă mai mulți interpreți de muzică lăutărească a apărut și numele fotbalistului Gabriel Torje.

În Sectorul 5, unii dintre cei mai importanți interlopi care s-au implicat în construcții sunt apropiații Cămătarilor. Dintre aceștia s-a remarcat, spun anchetatorii, Dorel Cartofaru, care controlează Piața Pucheni și care ar fi construit din Sălaj până în Ferentari, dar și Ilie Ioniță, zis Zorilă.

Numele lui Zorilă a fost intens mediatizat, în 2018, când un bloc construit ilegal de acesta a luat foc din cauza instalației electrice improvizate chiar de către dezvoltator, în condițiile în care nu avea autorizație de construcție.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te