Nicușor Dan nu a prins inteligența artificială ca rival la Olimpiadele Internaționale de Matematică. Astfel, la edițiile din 1987 și 1988, actualul șef al statului a căștigat medalia de aur a competiției ce reunește cei mai străluciți elevi din domeniu din toată lumea.
La ediția din acest an, în schimb, pentru prima oară în istorie, AI dezvoltat de Google a câștigat primul loc al concursului desfășurat în Australia. Un rezultat identic a obținut și OpenAI, care n-a participat, însă,propriu-zis, la întrecerea geniilor matematice.
Inteligența artificială, rivala lui Nicușor Dan la matematică. AI, aur la Olimpiada Internațională
Google și OpenAI au anunțat că modelele lor de inteligență artificială au câștigat medalii de aur la o competiție mondială de matematică, semnalând o descoperire importantă în domeniul capacităților matematice în cursa pentru construirea unor sisteme care pot rivaliza cu inteligența umană.
Rezultatele au marcat prima dată când sistemele de IA au depășit pragul de medalii de aur la Olimpiada Internațională de Matematică (IMO) pentru elevi de liceu, scrie Reuters.
Modelele ambelor companii au rezolvat cinci din șase probleme, obținând rezultatul folosind modele de „raționament” de uz general care au procesat concepte matematice folosind limbajul natural, spre deosebire de abordările anterioare utilizate de firmele de IA.
Citește și: Nicușor Dan, 2 ani a fost cel mai bun matematician din lume. Cu el în echipă, România a învins Rusia
În timp ce Google DeepMind deținut de grupul Alphabet a colaborat cu IMO pentru ca modelele sale să fie evaluate și certificate de comitet, OpenAI nu a participat oficial la concurs.
Startup-ul a dezvăluit sâmbătă că modelele sale au obținut un punctaj demn de medalia de aur la întrebările din acest an, citând notele acordate de trei medaliați externi ai IMO.
Realizarea sugerează că AI este la mai puțin de un an distanță de a fi utilizată de matematicieni pentru a rezolva probleme de cercetare nerezolvate la frontierele domeniului, potrivit lui Junehyuk Jung, profesor de matematică la Universitatea Brown și cercetător invitat în unitatea DeepMind AI a Google.
Google DeepMind a cîștigat medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică din acest an - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
„Cred că momentul în care vom putea rezolva probleme dificile de raționament în limbaj natural va deschide potențialul colaborării între IA și matematicieni”, a declarat Jung pentru Reuters.
Performanța OpenAI a fost realizată cu ajutorul unui nou model experimental axat pe extinderea masivă a „calculului în timpul testării”.
Acest lucru a fost realizat atât prin permiterea modelului să „gândească” pentru perioade mai lungi, cât și prin utilizarea puterii de calcul paralel pentru a rula simultan numeroase linii de raționament, potrivit lui Noam Brown, cercetător la OpenAI.
Brown a refuzat să precizeze cât a costat OpenAI această putere de calcul, dar a calificat-o drept „foarte scumpă”.
Nicușor Dan nu a concurat cu inteligența artificială
Pentru cercetătorii OpenAI, acesta este un alt semn clar că modelele de IA pot dispune de capacități extinse de raționament care ar putea fi extinse în alte domenii dincolo de matematică.
Optimismul este împărtășit de cercetătorii Google, care cred că capacitățile modelelor de IA pot fi aplicate la dileme de cercetare din alte domenii, cum ar fi fizica, a spus Jung, care a câștigat o medalie de aur IMO ca student în 2003.
Dintre cei 630 de studenți care au participat la cea de-a 66-a ediție a IMO pe Sunshine Coast din Queensland, Australia, 67 de concurenți, sau aproximativ 11%, au obținut medalii de aur.
Citește și: Ce poate face acum inteligența artificială cu adevărat. Ce ar trebui să ne sperie?
Unitatea DeepMind AI a Google a obținut anul trecut o medalie de argint folosind sisteme de IA specializate în matematică.
Anul acesta, Google a folosit un model de uz general numit Gemini Deep Think, o versiune a căruia a fost prezentată anterior la conferința anuală a dezvoltatorilor din luna mai.
Spre deosebire de încercările anterioare de IA, care se bazau pe limbaje formale și calcule îndelungate, abordarea Google din acest an a funcționat în întregime în limbaj natural și a rezolvat problemele în limita oficială de timp de 4,5 ore, a declarat compania într-o postare pe blog.
OpenAI, care are propriul set de modele de raționament, a construit în mod similar o versiune experimentală pentru competiție, potrivit unei postări a cercetătorului Alexander Wei pe platforma de socializare X.
El a menționat că compania nu intenționează să lanseze nimic cu acest nivel de capacitate matematică în următoarele câteva luni.
Anul acesta a fost prima dată când competiția s-a coordonat oficial cu unii dezvoltatori de IA, care de ani de zile folosesc competiții matematice de renume, precum IMO, pentru a testa capacitățile modelelor.
Juriul IMO a certificat rezultatele acestor companii, inclusiv Google, și le-a cerut să le publice pe 28 iulie.
Citește și: Primul robot AI ca în filme! „Gândește” și funcționează complet autonom, fără nicio conexiune
„Am respectat cererea inițială a consiliului IMO ca toate laboratoarele de IA să își împărtășească rezultatele numai după ce rezultatele oficiale au fost verificate de experți independenți și elevii au primit recunoașterea pe care o meritau”, a declarat luni Demis Hassabis, CEO Google DeepMind, pe X.
OpenAI, care și-a publicat rezultatele sâmbătă și a revendicat prima dată medalia de aur, a declarat într-un interviu că a primit permisiunea unui membru al consiliului IMO pentru a face acest lucru după ceremonia de închidere de sâmbătă.