Incantatio Mundi, expoziția care resetează arta contemporană vine la Iași

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.03.2022 - 13:20

Incantatio Mundi, Expoziția Centrală a celei de-a doua ediții a Romanian Creative Week (RCW), eveniment programat la Iași în perioada 20 - 30 mai 2022, vine cu o resetare contemporană a artei, a designului, a meșteșugului și a arhitecturii.

SHARE

Curatoriată de KraftMade - artiștii Marlene și Alex Herberth, din Cincu, Transilvania, Incantatio Mundi va fi găzduită de Baia Turcească din Iași, monument istoric construit la sfârșitul secolului XIX, care și-a căpătat renumele de gazdă pentru cultura alternativă și cea independentă, și de Grădina Botanică „Anastasie Fătu” – Transient Flora, înființată în 1856, fiind prima grădină botanică din România.

Incantatio Mundi va reuni la Iași atât artiști români, din țară sau stabiliți în diaspora, cât și artiști străini, din Germania, Spania, Danemarca, Norvegia, Singapore, Marea Britanie, Portugalia.

Citește și: PREVIZIUNI Trupele Rusiei se regrupează în Belarus. Kievul va fi, din nou, sub asediu

„Pentru Incantatio Mundi ne gândim la artiști care, în procesele lor de gândire și de creație, includ visarea, practicile ritualice și intuitive și care pun bazele emoțiilor și experiențelor viitorului.

Citește și: Revistă extremistă și anti-UE, distribuită la conferința de la TNB unde Puric a făcut 7.000 € profit

Spațiile pe care le-am ales pentru Expoziția Centrală a RCW întăresc ideea manifestului și a întregului demers artistic pe care îl aduce Incantatio Mundi. Vrem să atragem atenția asupra clădirilor istorice, martori ai transformărilor și frământărilor mereu contemporane, în care detaliile meșteșugite lasă să se întrevadă vremurile și abilitățile apuse”, arată curatorii expoziției.

Printre artiștii care vor fi prezenți la Iași îi regăsim:

Mircea Anghel, artist român stabilit în Portugalia, recunoscut mai ales pentru mesele sale iconice, care sfidează gravitația. Lucrează cu diverse elemente brute: lemn, piatră, sare, vin, apă, foc.

Dinu Bodiciu, designer român care își împarte viața între Singapore și Marea Britanie. Creațiile sale au apărut în reviste ca Vogue și Elle, fiind purtate de Lady Gaga și de Viktoria Modesta.

Răzvan Botiș, artist român care observă realitatea și o prelucrează cu finețe și umor în lucrări variate ca mediu de expresie, cele mai recente fiind realizate în ceramică.

Abigail Doan, artistă, arhivistă și cercetătoare americană ale cărei proiectele explorează intersecțiile vizuale dintre fenomene specifice unui peisaj și metodologii de design artistic.

Firekultur, proiect cultural reprezentat de artistul ceramist și, totodată, fondatorul grupului,

Daniel Pop, alături de artistul vizual și ceramist Ramona Biciușcă.

Mari Koppanen, artist finlandez care a studiat design vestimentar și de mobilier, lucrările sale abordând subiecte etice, sociale și de mediu.

Florin Magda, artist plastic și absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, având specializarea de sculptor în metal. Este inițiatorul Galeriei Hangar - F, din Alba Iulia.

Victoria Manganiello & Nicole YI Messier, din SUA.

Victoria este artist, designer, lector universitar și manager cultural, dar și producător executiv al unui serial documentar despre gen și textile.

Nicole este artist multidisciplinar și designer.

În Grădina Botanică vor fi expuse lucrările Ilenei Sebe și ale Ioanei Vreme Moser, artistă româncă stabilită la Berlin, specializată în domeniul audio-vizual.  

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te