Încă trei zile de căldură și apă caldă în Timișoara, după ce primăria a semnat un contract de gaze

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 28.10.2021 - 18:22
Încă trei zile de căldură și apă caldă la Timișoara, după ce primăria a semnat un contract de gaze. / Foto: observatornews.ro
Încă trei zile de căldură și apă caldă la Timișoara, după ce primăria a semnat un contract de gaze. / Foto: observatornews.ro

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat, joi după-amiaza, că a fost găsit un furnizor temporar de gaz care a semnat un contract până la data de 1 noiembrie.

SHARE

Astfel, societatea Colterm va începe "cât de repede se poate" furnizarea căldurii şi a apei calde la temperaturi minimale, celor peste 53.000 de abonaţi, persoane fizice şi spitale din Timişoara.

Sistemul va funcţiona doar la un nivel minim, cantitatea de gaz fiind limitată

"Din motive tehnice, va dura câteva ore până când acest lucru se va simţi în calorifere. (...). Din păcate, aceasta este doar o soluţie temporară. Noul furnizor a acceptat să semneze acest contract doar până luni, 1 noiembrie, ora 7,00, iar deoarece cantitatea de gaz este limitată, sistemul va funcţiona doar la un nivel minim. Consiliul Local a alocat Colterm săptămâna aceasta încă 8.300.000 de lei pe lângă cei 142.000.000 de lei pe care i-am dat deja anul acesta, o sumă record", a transmis Dominic Fritz, într-un comunicat.

Citește și: BCE: Creşterea inflaţei în Europa urmează să fie „mai lungă decât s-a prevăzut”

Tot bugetul local nu mai este suficient să acopere prețurile la gaze

Dominic Fritz a reiterat faptul că explozia preţului la gaz la cote fără precedent în istorie a adus companiile de termoficare în România, oricum cu probleme uriaşe, într-o situaţie de pericol real. Tot bugetul local nu mai este suficient să acopere aceste preţuri.

"Ieri s-a votat în Parlament o lege care va acoperi 50% din creşterea preţului la gaz pentru CET-uri prin subvenţii de stat, un element important de soluţie. După mai multe săptămâni de discuţii şi negocieri cu toţi marii furnizori de gaz şi câteva companii mai mici din România, constat că dezorientarea din piaţa de gaz este enormă şi de abia începem să realizăm magnitudinea crizei energetice în România", menţionează Fritz.

Citește și: Semnal BNR: Multe firme din România se află la risc, urmare a schimbărilor din agenda verde

Edilul mai afirmă că în zilele acestea vor continua demersurile pe lângă Guvernul României, Parlament, Comisia Europeană, "împreună cu toţi care au fost în aceste zile de partea Timişoarei, cu toţi cei care ne-au sprijinit să traversăm această criză", astfel încât Timişoara şi celelalte oraşe cu termoficare publică să aibă furnizori şi resursele necesare pentru a nu transforma această criză energetică într-una umanitară. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te