Câinii din România vor fi în evidența statului. Legea îi obligă pe proprietarii de patrude să îi declare.
Toți proprietarii de câini trebuie să știe că este necesar să își înregistreze animalul de companie în registrul de evidență a câinilor cu stăpân. Dacă nu se supun regulii, amenda este de 2.000 de lei.
Conform unui articol din Ordonanța de Urgență 155/2001, toți proprietarii de câini sunt obligați să își înregistreze animalele pe care le au în posesie în registrul de evidență a câinilor cu stăpân.
O femeie care avea în grijă 26 de câini neînregistrați a primit o amendă de 2.000 de lei, potrivit Ziare.com.
În România se va face o evidență a câinilor. Legea îi obligă pe proprietari să îi declare. Ce riscă
În cadrul unui proces desfășurat la Judecătoria Călărași, femeia a fost amendată pentru „nerespectarea obligației de a înscrie cei 26 de câini aflați în proprietatea sa în mod continuu”.
A contestat sancțiunea în instanța de judecată, solicitând anularea procesului verbal de contravenție.
În timpul procesului, ea a susținut că a fost amendată de către poliție pe baza plângerilor vecinilor, dar a negat acuzațiile, afirmând că toți câinii de pe proprietatea sa erau deja înregistrați în registrul de evidență a câinilor cu stăpân.
Cu toate acestea, Judecătoria Călărași a confirmat sancțiunea.
Citește și: Vicepreședinte ASPA plătit de un SRL ce vinde hrană pentru maidanezii ținuți de ASPA. Profit: 1.700%
Se pare că proprietara câinilor nu a respectat prevederile articolului din lege care impune deținătorilor temporari ai câinilor să îi înregistreze în registrul de evidență a câinilor cu stăpân.
„Din înscrisurile depuse la dosar rezultă că la data de 05.10.2022 agentul constatator din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, împreună cu doamna doctor din cadril DSVSA, în urma unor plângeri făcute de mai mulți cetățeni, au efectuat un control la imobilul petentei situat în sat Sohatu, unde existau indicii cum că petenta deține un număr mare de câini și pisici care produc un mare disconfort acustic și olfactiv vecinilor.
De unde a pornit totul
Proprietara a declarat verbal că deține în imobil un număr de 26 de câini de rasă, sterilizați și cu carnete de sănătate, dar nu a permis echipei de control accesul în imobil pentru a constata realitatea celor declarate verbal de petentă și dacă acești câini sunt microcipați.
Este de gravitate medie mai ales că aceasta nu a permis organelor de control accesul în imobil pentru ca situație de fapt să fie complet lămurită în ceea ce privește numărul de câini, situația juridică a acestora și condițiile de viață oferite acestora de petentă.
Citește și: VIDEO Cum sunt antrenați câinii să salveze oameni de sub dărâmături. O jucărie îi face neînfricați
Pe cale de consecință, instanța apreciază că individualizarea sancțiunii a fost în mod corect realizată”, se arată în sentința Judecătoriei Călărași, care nu este definitivă.
Conform unei decizii a Curții de Apel Timișoara din octombrie 2023, toți proprietarii de animale de companie care locuiesc la bloc sunt obligați să obțină aprobarea vecinilor înainte de a aduce aceste animale acasă.