În coasta Rusiei. Grupul de luptă NATO din Romania ajunge la 5.000 de oameni. Belgia trimite trupe. Unitatea NATO de luptă condusă de Franța în România, la Cincu, ajunge la nivel de brigadă. Belgia a va disloca mai multe trupe în România.
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-au întâlnit cu ministrul Apărării din Regatul Belgiei, Ludivine Dedonder, și cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Frederik Vansina, joi, 12 decembrie, la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, Brașov.
Citește și: Exerciții NATO cu muniție de război la Cincu. Peste 1.500 de soldați și avioane F-16, în misiune
Întrevederea a avut loc cu prilejul vizitei pe care oficialii aliați au efectuat-o la trupele belgiene din cadrul Grupului de Luptă al NATO dislocat în facilitatea românească de instruire.
Discuțiile bilaterale au abordat evoluția situației de securitate din regiunea Mării Negre, demersurile NATO de consolidare a posturii aliate de apărare și descurajare, în perspectiva Summitului aliat de la Haga, din 2025. Au inclus, de asemenea, evenimentele majore de instruire multinațională de anul viitor și potențiale perspective de extindere a cooperării bilaterale în domeniul apărării.
Oficialii belgieni au reconfirmat angajamentul solid față de participarea la Grupul de Luptă NATO din România și au precizat că, în anul 2025, numărul trupelor belgiene va crește pentru a susține exercițiile la nivel de brigadă.
Au fost salutate rezultatele remarcabile obținute în cadrul Grupului de Luptă NATO, aflat sub comanda Franței, atât din perspectiva dezvoltării infrastructurii, cât și a instruirii în comun.
În coasta Rusiei. Grupul de luptă NATO din Romania ajunge la 5.000 de oameni. Belgia trimite trupe
„Prezența militarilor belgieni alături de cei francezi, luxemburghezi și spanioli, în cadrul Grupului de Luptă al NATO de la Cincu reprezintă o dovadă a unității și solidarității aliate în fața unui mediu de securitate tot mai complex”, a subliniat secretarul de stat român.
Secretarul de stat Simona Cojocaru a transmis asigurări că România depune toate eforturile pentru a asigura sprijinul logistic necesar, mai ales din perspectiva organizării, în primăvara anului viitor, a exercițiului de nivel brigadă Dacian Spring, care va presupune desfășurarea unui număr mare de militari și tehnică în cadrul Grupului de Luptă din România.
Citește și: Simulare de război NATO–Rusia: Misiune imposibilă pentru soldați? Să ajungă în 10 zile în România
Reamintim că recent generalul Loïc Girard a precizat că 50 de tancuri Leclerc vor fi dislocate în țara noastră ca parte a Grupului de Luptă NATO, dar pe lângă tancurile de ultimă generație franceze vor fi dislocate și alte capabilități precum blindate și obuziere autopropulsate de 155 mm Caesar.
Ce însemnă o brigadă
O brigadă este o formațiune militară tactică majoră care cuprinde de obicei trei până la șase batalioane plus elemente de sprijin. Este aproximativ echivalent cu un regiment lărgit sau întărit. Două sau mai multe brigăzi pot constitui o divizie.
Brigada standard NATO este formată din aproximativ 5.000 de militari.
Un comandant de brigadă este de obicei un general maior sau de brigadă și mai rar, pentru perioade limitate, un colonel.