„Din start războiul pe fronturile sanitar și financiar nu era posibil să fie câștigat simultan pe ambele fronturi. Starea de urgență a fost necesară la început pentru a pregăti psihologic populația pentru cele 18 luni care vor urma, pentru a se acomoda cu ideea distanțării sociale, pentru ca autoritățile să se pregătească administrativ din perspectiva dotărilor din sănătate și pentru a gândi măsuri economice. Este ceva fără precedent în istoria umanității, niciodată economia globală nu a fost atât de interconectată în comercial, turism, afaceri, comunicare și atunci a fost nevoie de această pregătire.
O nouă stare de urgență este absolut lipsită de utilitate, chiar dacă avem o pauză de la viața socială și economic pentru unele sectoare, nu ne ajută”, a explicat la Digi24 analistul economic Iancu Guda.
Acesta a adăugat că până nu conștientizăm că trebuie să păstrăm distanța fizică, că trebuie să purtăm mască, să avem igienă, nicio stare de urgență nu poate fi decât o stare temporară.
„O nouă stare de urgență poate fi fatală pentru multe companii. Adevărata urgență trebuie să fie conștientizată la nivel de individ, lupta nu se câștiga în spitale sau doar prin măsuri economice, lupta se câștigă om cu om.
O noua stare de urgență ar adânci recesiunea, s-ar pierde locuri de muncă. Dacă vom avea foarte multe cazuri oricum vom avea blocaje, se blochează circuite financiare, firmele nu vor mai avea continuitate în stocuri, se închid pentru izolare. Va urma o reacție în lanț, se vor închide pe efect de domino, de contagiune. O nouă stare de urgență va fi un glonț în cap, care nu rezolvă nimic, doar amână rezolvarea problemei, a conchis analistul economic.