Harta României s-ar putea schimba în curând. Politicienii vorbesc despre o reorganizare teritorială a României. Următorul mandat al ministrului Dezvoltării ar putea aduce schimbări serioase în ceea ce privește așezarea țării.
Harta României s-ar putea schimba în următorii ani. Anunțul a fost făcut chiar de către politicienii care ne spun că reorganizarea teritorială trebuie să se facă, însă nu în acest mandat al Ministerului Dezvoltării.
Totuși, cea mai importantă reformă necesară administrației publice din România nu se regăsește în PNRR, conform Realitatea.net.
Harta României se schimbă
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veştea, a declarat la audierile dinaintea intrării în Guvern că o reorganizare teritorială nu se poate face în acest mandat, însă este momentul perfect pentru analizarea unui astfel de scenariu.
CCIR consideră că reorganizarea administrativă a României este necesară în contextul problemei lipsei banilor de la bugetul de stat, organizaţia considerând că România riscă să piardă cele mai importante avantaje pe care le are: predictibilitatea şi fiscalitatea redusă.
„În împrejurările actuale, România nu mai este o destinație atractivă pentru investitorii străini din punctul de vedere al forței de muncă calificate și din cauza retrocedărilor făcute haotic.
Astfel, România s-ar putea afla în imposibilitatea de a oferi terenuri pentru deschiderea unor linii de producție, mai ales în contextul în care multe afaceri și-au început relocarea din Asia.
Citește și: ANAF, pregătită să-i „faulteze” pe românii care au popriri pe salarii: Băncile, obligate să dea date
Singura atractivitate pe termen mediu și lung a României poate rămâne fiscalitatea redusă susținută de predictibilitate.
În acestă conjunctură complicată, CCIR consideră că există riscul ca prin adoptarea unor măsuri eronate în ceea ce privește acoperirea găurilor bugetare, mediul de afaceri să devină, dacă nu un țap ispășitor, atunci cel puțin o victimă colaterală”, a transmis Camera de Comerț și Industrie.
Reorganizarea teritorială României este cerută și de Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Federaţia Patronală din Industria Materialelor de Construcţii din România (PATROMAT), Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) și Asociaţia Brokerilor din România.
De ce este nevoie pentru a putea fi făcută reorganizarea administrativă a țării
Discuțiile privind reorganizarea administrativă a României au loc de multă vreme. Regionalizarea prin comasarea județelor ar putea ajuta autoritățile să atragă mai ușor fonduri europene.
A apărut și varianta ca la municipiile reședință de județ să poată fi încorporate și comunele limitrofe. Așa, primăria mare ar putea coordona mai mulți bani de investiții și pentru comunitățile rurale.
Ultima dată s-a vorbit despre descentralizare în 2021. Referendumurile locale ar fi trebuit să aibă loc până în 2024, însă până acum nu s-a întâmplat nimic în acest sens.
Ca judeţele să se unească între ele, formând regiuni ca poli de putere, decizie şi bani, va fi nevoie însă de modificarea Constituţiei. La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat adeseori că este nevoie de descentralizare.