Guvernul Ciolacu finalizează Planul Fiscal pe 7 ani, fără creșteri de taxe sau TVA în 2025

DE Elena Petrescu | Actualizat: 23.10.2024 - 21:13
Guvernul Ciolacu finalizează Planul Fiscal pe 7 ani, fără creșteri de taxe sau TVA în 2025 - FOTO: Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)
Guvernul Ciolacu finalizează Planul Fiscal pe 7 ani, fără creșteri de taxe sau TVA în 2025 - FOTO: Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)

Guvernul Ciolacu finalizează Planul Fiscal pe 7 ani, fără creșteri de taxe sau TVA în 2025.  Planul Fiscal Structural pe Termen Mediu al României (PFTM) este gata și  va fi prezentat în zilele următoare Comisiei Europene.

SHARE

Planul Fiscal de reducere a deficitului pe 7 ani, finalizat. Guvernul Ciolacu: în 2025, nu cresc taxele sau cota TVA.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu continuă să ia măsuri fiscale care sprijină românii și mediul de afaceri.

Premierul a anunțat, la 23 octombrie, că Planul Fiscal de reducere a deficitului pe 7 ani este finalizat și va fi transmis la Comisia Europeană, la 24 octombrie.

Guvernul Ciolacu finalizează Planul Fiscal pe 7 ani, fără creșteri de taxe sau TVA în 2025

În plus, Guvernul a decis amânări și ajustări în domeniul fiscal, dezmințind criticile alarmiste de creșteri de taxe sau cota TVA.

Planul fiscal, gata pentru Comisia Europeană, fără creșteri de taxe. Planul Fiscal Structural pe Termen Mediu al României (PFTM) este gata și  va fi prezentat în zilele următoare Comisiei Europene.

Citește și: Sondaj INSCOP. PSD, în topul preferințelor românilor. Partidele extremist-populiste, la 30%, PNL 12%

Potrivit unor surse guvernamentale, nu vor exista creșteri de taxe sau majorări ale TVA-ului. În plus, scăderea graduală a plafonului pentru microîntreprinderi va începe abia din 2026, oferind stabilitate mediului de afaceri în anii următori.

Noul mod de calcul al impozitului pe proprietate, amânat până în 2026

Guvernul a decis să amâne, până la începutul lui 2026, aplicarea noului mod de calcul pentru impozitele pe clădiri, care urma să se bazeze pe valorile din studiile de piață. Românii vor plăti astfel aceleași impozite ca și până acum, eliminându-se orice presiune financiară neașteptată pe termen scurt.

Citește și: Cum vor „Partidele lui Putin“ 
să câștige simpatia revoltaților din România

„Avem noutăți importante și în domeniul fiscal și, surpriză, sunt vești bune! Anul viitor românii plătesc aceleași impozite pe proprietate! Am amânat până la 1 ianuarie 2026 aplicarea noului mod de calcul a valorii impozabile pentru clădiri, pe baza valorii din studiile de piață”, a declarat Marcel Ciolacu.

Termenul pentru tehnologia cu cod QR a fost extins cu 1 an

În sprijinul mediului de afaceri, Guvernul a răspuns și solicitărilor venite de la întreprinderile mici și mijlocii.

Termenul ce instituie obligația de a implementa case de marcat electronice legate la serverele ANAF, folosind tehnologia cu cod QR, a fost extins până în toamna anului viitor.

Această flexibilitate este esențială pentru agenții economici, oferindu-le astfel timp suplimentar pentru tranziția tehnologică.

„E vorba de o nouă tehnologie ce tipărește pe bon informații tip cod QR. Este evident că mulți agenți economici din zona IMM-urilor nu sunt pregătiți încă, astfel că am extins termenul-limită până la 1 septembrie 2025”, a punctat Marcel Ciolacu.

Predictibilitate în industria berii: accizele, calculate așa cum au cerut producătorii

În sectorul accizelor la bere, Guvernul propune un nou model de calcul, dorit de industrie. În loc de actualizarea anuală bazată pe inflație, se va introduce un calendar de creștere graduală a accizelor, ce va permite companiilor producătoare să își planifice mai eficient costurile și investițiile.

„Alte vești bune vin în privința accizei la bere.

Până acum, nivelul accizelor la bere se actualiza la 1 ianuarie cu inflația pe ultimele 12 luni, calculata în septembrie anul anterior.

Propunem un alt model de calcul, de fapt unul cerut de industrie: un calendar de creștere graduală a accizelor la bere pentru o mai bună predictibilitate”, a anunțat șeful Executivului în deschiderea ședinței de Guvern.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te