Apelul este adresat preşedinţilor PNL, Ludovic Orban, USR – Dan Barna şi PMP – Eugen Tomac, dar şi candidaţilor Nicuşor Dan şi Vlad Voiculescu.
„Credem că împărtăşim împreună următoarele trei evidenţe. Prima: alegerile locale din acest an vor fi într-un singur tur de scrutin. A doua: Bucureştiul a fost dureros de rău administrat sub mandatul d-nei Gabriela Firea, al primarilor de sector şi, în general, al PSD. Nevoia unei schimbări radicale este resimţită, în cercuri largi ale opiniei publice, ca imperios necesară.
Un nou mandat de patru ani pentru d-na Firea ar fi un dezastru pentru Capitală, dar şi un mare premiu pentru PSD – un partid responsabil în mare parte pentru dezvoltarea mult sub posibilităţi a României din ultimii treizeci de ani. O ultimă evidenţă: dacă partidele de centru-dreapta nu vor avea candidaţi comuni pentru Primăria Generală şi primăriile de sector, d-na Firea are foarte multe şanse să fie realeasă”, se susţine în apelul lansat, potrivit G4media.
Conform GDS, „lucrurile ar trebui să fie simple” şi că „se cuvine” ca aceia implicaţi „să negocieze onest susţinerea reciprocă pentru candidaţii unici ai dreptei şi mai ales pentru cel sau cea la Primăria Generală”.
„Or, constatăm ceva aiuritor: mai întâi, PLUS şi USR, deşi membrii aceleiaşi alianţe politice, au fiecare câte un candidat propriu la Primăria Generală. Aceştia, deşi clamează unitatea Alianţei, se provoacă reciproc la dezbateri pe care nu le susţin, în timp ce fac declaraţii războinice la adresa d-nei Firea; dar n-au decis nici măcar metoda prin care vor alege pe cel mai bine clasat dintre ei pentru a câştiga alegerile. Iar când în fine se întâlnesc, se despart repede promiţând, nici măcar un compromis rezonabil, ci „că se vor mai întâlni”.
Cât despre PNL, se pare că nu concepe să meargă la alegerile din Bucureşti fără un candidat propriu (încă nedesemnat), dând de înţeles printr-unii reprezentanţi că partida e ca şi câştigată. Cu un asemenea discurs, promisiunea de a negocia nu mai este nici măcar un exerciţiu retoric”, se adaugă în document.
GDS le atrage atenţia celor cărora le este adresat apelul că „încet-încet foarte multă lume – presă, ONG-uri, analişti, dar mai ales opinia publică – începe să perceapă tot mai multă ipocrizie când vă aude la TV conferenţiind de zor despre ‘unitatea dreptei’ şi despre ca şi sigura înfrângere a PSD la Bucureşti”.
GDS mai recomandă evitarea „condescendenţei faţă de alte partide de dreapta şi alţi candidaţi, tratând cu seriozitate şi respect şansele acestora” şi cedarea „poziţiei proprii în numele scopului comun şi al binelui public”.