Geoparcul Ţinutul Buzăului a primit acreditarea UNESCO

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 13.04.2022 - 20:33
Geoparcul Ţinutul Buzăului a primit acreditarea UNESCO. / Foto: coltisorderomania.ro
Geoparcul Ţinutul Buzăului a primit acreditarea UNESCO. / Foto: coltisorderomania.ro

Geoparcul Ţinutul Buzăului a primit acreditarea din partea UNESCO pentru a intra în reţeaua globală a geoparcurilor. Este cel de-al doilea geoparc acreditat UNESCO din România, după Ţara Haţegului.

SHARE
"Ţinutul Buzăului”, cu cele 18 comune componente, devine după 16 ani de efort comun Geoparc Internaţional UNESCO, cel mai amplu proiect de dezvoltare locală pentru judeţul Buzău, reprezentativ pentru zona Munteniei şi pentru întreaga Românie.
 
Vulcanii noroioşi, domurile de sare, focurile vii, trovanţii de la Ulmet, aşezările rupestre şi chihlimbarul de la Colţi sunt printre cele mai renumite atracţii ale acestei regiuni pitoreşti din zona de curbură a Carpaţilor.  
 
 
"Succesul de azi este rodul unei munci de echipa ce reuneste oameni din administraţia judetului, mediul academic, asociaţii şi reprezentanţi ai comunităţilor locale. Este recunoaşterea unicităţii zonei şi a muncii tenace, entuziaste şi coerente a celor ce au adaptat un program UNESCO la realităţile din Ţinutul Buzăului. Acum putem spune că România are bazele unei Reţele Naţionale de Geoparcuri UNESCO ce contribuie la întărirea identităţii locale, la dezvoltarea de noi geoparcuri şi la promovarea valorilor naţionale în întreaga lume”, a declarat lect. univ. dr. Alexandru Andrăşanu, Universitatea Bucureşti şi Director Geoparc "Ţara Haţegului”.
 
Statutul de Geoparc Internaţional UNESCO atestă teritoriul respectiv ca fiind o zonă în care se depun eforturi considerabile pentru dezvoltarea educaţională, economică şi socio-culturală a comunităţilor, în consens cu protejarea şi dezvoltarea mediului înconjurător.
 
 
"Suntem foarte bucuroşi să fim martori la validarea a multe eforturi depuse de mulţi oameni ai locului, atât din administraţia locală, din domeniul non-profit şi profesional, cât şi localnici şi antreprenori care ne-au fost alături şi care au pus umărul la lucru - şi cărora ţinem să le mulţumim. Noul statut ne onorează, dar în acelaşi timp ne obligă să accelerăm procesul de dezvoltare sustenabilă a acestor locuri cu adevărat speciale. Ca echipă, noi vom face tot ce ne stă în putinţă pentru ca toate comunităţile locale din Ţinut să profite la maxim de pe urma acestei oportunităţi”, a declarat Răzvan-Gabriel Popa, directorul executiv al Asociaţiei Ţinutul Buzăului, managerul noului Geoparc UNESCO.
 
"Ţinutul Buzăului" este un teritoriu rural din zona submontană a judeţului Buzău, cu elemente de interes geologic deosebit, care se întinde pe o suprafaţă de peste 1.000 de kilometri pătraţi şi are o populaţie de peste 40.000 de locuitori.
 
Ceremonia oficială de acordare a titlului de Geoparc Internaţional UNESCO pentru ”Ţinutul Buzăului”  va avea loc online, în 21 aprilie, relatează news.ro.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te