Gata cu seceta pedologică? Ploile din ultimele zile au refăcut rezerva de apă din sol, în regiuni

DE Alin Crișan | Actualizat: 27.11.2023 - 19:16
Gata cu seceta pedologică? Ploile din ultimele zile au refăcut rezerva de apă din sol în regiuni - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Gata cu seceta pedologică? Ploile din ultimele zile au refăcut rezerva de apă din sol, în regiunile agricole.

SHARE

S-a terminat cu seceta pedologică? Ploile din ultimele zile au refăcut rezerva de apă din sol, în regiunile agricole, potrivit MADR.

Gata cu seceta pedologică? Ploile din ultimele zile au refăcut rezerva de apă din sol, în regiuni

Precipitaţiile înregistrate în ultimele zile au refăcut rezerva de apă din sol, îndeosebi în zonele din estul, sud-estul şi sudul ţării, unde seceta pedologică era extremă, informează Ministerul Agriculturii, printr-un comunicat.

"Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a centralizat informaţiile actualizate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) referitoare la aprovizionarea cu apă din sol. Astfel, precipitaţiile înregistrate începând din 16 noiembrie 2023 şi până în prezent au refăcut rezerva de apă din sol, îndeosebi în zonele din estul, sud-estul şi sudul ţării, unde seceta pedologică era extremă.

Citește și: România, în pericol de deșertificare? Mai multe zone din țară sunt în pericol. Care sunt cauzele

La această dată aprovizionarea cu apă se prezintă în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi chiar optim în cea mai mare parte a regiunilor agricole", se menţionează în document.

Dacă în intervalul 1-16 noiembrie 2023 cantitatea medie de precipitaţii a fost de 43,6 l/mp, pentru intervalul 1-26 noiembrie aceasta a crescut până la valoarea de 86,3 l/mp (max), cu 44,8 l/mp peste media climatologică a lunii noiembrie.

Potrivit datelor comunicate de ANM, noiembrie 2023 este a doua lună cea mai ploioasă din 1961 până în prezent, după luna noiembrie a anului 1966 (96,9 l/mp).

Zona Dobrogea înregistrează un record sub aspectul cantităţii medii de precipitaţii în această lună, valoarea de 128,7 l/mp căzută în perioada 1-26 noiembrie 2023 fiind cea mai ridicată valoare din istorie, peste recordul anterior de 88,9 l/mp din noiembrie 1975.

Citește și: Alertă în România! Seceta pedologică afectează părți importante din țară. Ce spun specialiștii

"Menţionăm că, în intervalul 1-16 noiembrie 2023, cantitatea medie de precipitaţii în această regiune era de 11,6 l/mp, faţă de o medie lunară de 34,8 l/mp.

Nivelul de precipitaţii înregistrat în ultimele trei luni a fost de: 33,5 l/mp faţă de o normă de 55,0 l/mp în septembrie; 23,9 l/mp faţă de o normă de 43,5 l/mp în octombrie; 86,3 l/mp faţă de o normă de 41,5 l/mp în noiembrie", precizează MADR. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te