GALERIE FOTO: Fața mai puțin cunoscută a domnitorului Cuza

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 24.01.2019 - 15:22

Manualele din școlile generale și din liceu ne-au obișnuit cu o anumită față a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care a înfăptuit Mica Unire a principatelor române, de la 24 ianurie 1859.

SHARE

Totuși, trei litografii ne arată fața reală a domnitorului, din acea perioadă.

Alexandru Ion Cuza era un om care nu iubea fastul, averile, dar nici munca. Nepăsător, zeflemist, dar cinstit şi milostiv, iubitor al femeilor frumoase şi pasionat de cai. Aşa îl descriu istoricii pe Cuza, domnitorul Micii Uniri.

În scurta sa domnie, âa militat pentru recunoaşterea Unirii de către puterea suzerană şi puterile garante, pentru înfăptuirea unităţii constituţionale şi administrative, lucru realizat în ianuarie 1862, când Moldova şi Ţara Românească au format un stat unitar cu numele de România şi capitala la Bucureşti.  

Numele lui Cuza este legat de cele mai importante momente din procesul de înfăptuire a statului român modern. În spatele domnitorului care a realizat Mica Unire a stat un om cu calităţi şi defecte, o personalitate controversată asupra căreia s-au aplecat mulţi istorici.  Despre cum era, în realitate, omul Cuza s-au scris mii de rânduri.   

„Un bărbat de statură mijlocie, însă arătos, cu o înfăţişare plăcută şi ademenitoare. Manierele lui erau distinse, ceea ce nu puţin îi ajuta în izbânzile sale diplomatice”, este portrerul făcut domnitorului de Bolintineanu în volumul „Viaţa lui Cuza”.

„Când îl atingeai, niciodată nu-ţi rămânea dator cu răspunsul. El era foarte sincer, şi prieten adevărat; dar şi către cine nu-i plăcea, se arăta îndată, căci el nu ştia să se prefacă. El nu iubea pompa şi arătările exterioare şi făcea foarte puţin caz de ovaţii şi de sărbătoriri, pe care, cele mai de multe ori, le ştia că sunt de comandă.Era nelacom de bani, şi cea mai bună dovadă despre aceasta este că, după cum spune Bolintineanu, el a fost unul din domnii ce au ieşit din domnie, fără să fi făcut avere mare”, relatează A.D. Xenopol în volumul XIII din ”Istoria Românilor din Dacia Traiană”, volum dedicat domniei lui Cuza.

Manualele școlare ne-au obișnuit cu un singur potret al domnitorului. Bărbatul tânăr și puternic, impozant, îmbrăcat în uniforma încărcată de medalii, tuns scurt, cu barbișon. Cu toate acestea, jurnalistul Dan Radu a postat pe pagina sa de Facebook, cu ocazia aniversării a 160 de ani de la Mica Unire, câteva fotografii rare, care ne arată un altfel de Cuza, mai sobru, mai în vârstă, cu o barbă nouă. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -