FOTO+VIDEO Deputatul Prisnel, despre polițistul care l-a agresat: Este fiul vicelui PSD Suceava

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 16.08.2018 - 11:58
Fotografia făcută de echipa de voluntari #fărăpenali înainte de producerea incidentului din Primăria Rădăuți. Fotografie trimisă Newsweek de deputatul Claudiu Prisnel

Deputatul USR Adrian Claudiu Prisnel, agresat în Primăria Rădăuți, după ce a strâns semnături pentru campania #fărăpenali, a acuzat că polițistul local Alexandru Gavril, care l-a împins și i-a rupt legitimația, este fiul consilierului județean Mihai Gavril (PSD).

SHARE

„Am făcut o fotografie de grup în fața Primăriei Rădăuți. Eram la plecare din Rădăuți, ne îndreptam spre autogară. Semnături strânsesem în altă parte. Am aflat ulterior că este băiatul vicepreședintelui PSD Suceava, consilier județean. A „constatat” că nu avem autorizatie, dar nu aveam nevoie. M-am legitimat la cerere, mi-a smuls legitimatia și a plecat cu ea. A intrat în Primărie și cumva s-a pierdut cu firea, a devenit foarte agresiv, a pierdut controlul situației. Ați văzut în filmare amenințări, împingeri, loviri. Am sunat eu la 112, el sunase un prieten, ca să îl scoată din situație. A fost complet nepregătit pentru a gestiona situația. Am fost la sectie și am depus plângere”, a declarat deputatul, pentru Newsweek România. 

Adrian Claudiu Prisnel a mai acuzat că Primăria Rădăuți a dat „un comunicat mincinos”, că ar fi încurcat circulația, dar „nu trecea nici o mașină pe acolo și noi eram pe trotuar. A fost suprarealist, nu îmi venea să cred cum evoluează situația. Cred că legătura de rudenie cu vicepreședintele PSD l-a făcut să se creadă zmeu”. 

Imagini din Primăria Rădăuți, din timpul incidentului. 

Primăria Rădăuți îi ia apărarea polițistului local: Deputatul și-a deteriorat singur legitimația 

În vreme ce deputatul USR și echipa #fărăpenali au depus plângere pentru ultraj, abuz și agresiune, și Primăria Rădăuți a depus plângere pentru „violarea sediului profesional” și a acuzat echipa că strângea semnături pe stradă, blocând circulația. 

Cum s-a petrecut incidentul. Filmare USR 

„În după amiaza zilei de 13.08.2018, orele 18.00, un grup de activişti civici, dotaţi cu steaguri şi banere, însoţiţi de un deputat USR, a staţionat în faţa sediului Primăriei Municipiului Rădăuţi, oprind trecătorii şi mijloacele auto în vederea strângerii de semnături în numele grupului de iniţiativă „Fără penali în funcţiile publice”. Această acţiune s-a desfăşurat în tot cursul săptămânii trecute, pe teritoriul municipiului Rădăuţi, fără a fi stânjenită de în niciun fel de către autoritatea publică locală.

Deoarece, prin această activitate, traficul rutier rutier în zonă se aglomera, poliţistul local, care era de serviciu în incinta instituţiei, la intrare, s-a deplasat către acest grup, solicitând date despre activitatea pe care o desfăşoară în faţa instituţiei, precum şi legitimarea acestora.Poliţistul s-a retras spre clădirea instituţiei pentru a elibera partea carosabilă, moment în care membrii grupului s-au deplasat către acesta, ostentativ, lovind cu picioarele în materialele de curăţenie existente pe scările de la intrare, silindu-l pe poliţistul local să se refugieze în camera în care-şi desfăşura serviciul; activiştii au intrat după acesta în camera destinată executării serviciului, au provocat dezordine, unul dintre aceştia deteriorându-şi legitimaţia, moment în care poliţistul i-a evacuat din încăpere.

După apelul efectuat la Poliţia municipală, de către poliţistul local, un echipaj al poliţiei municipiului a luat măsurile legale de restabilire a ordinii, iar activiştii s-au deplasat către sediul poliţiei. Instituţia Primăriei municipiului îşi exprimă regretul pentru producerea unui asemenea incident, însă consideră sfidătoare şi provocatoare atitudinea activiştilor, care au ales să-şi desfăşoare acţiunea în faţa primăriei, în afara orelor de program, care este între orele 8.00-16.00, în absenţa personalului instituţiei, prin perturbarea traficului rutier şi intimidarea poliţistului local de către un grup de activişti, însoţiţi de către un membru al Parlamentului României, care se presupune că ar trebui să cunoască regulile de relaţionare cu autoritatea publică locală”, este comunicatul Primăriei Rădăuţi, semnat de primarul Nistor Tătar și publicat de Monitorul de Suceava. 

Poliția Locală Rădăuți n-ar fi la primul act de agresiune asupra voluntarilor #fărăpenali 

Deputatul Prisnel a mai declarat, pentru Newsweek România, că poliția locală din Rădăuți nu este la primul incident cu voluntarii #fărăpenali. 

„Aici, la Rădăuți, pare să fie ceva coordonat, având în vedere că a mai fost un caz, tot cu poliția locală”, a spus deputatul. 

Întrebat despre numărul mare de incidente reclamate de voluntarii USR din toată țara, Claudiu Prisnel este de părere că reacția autorităților locale, în mare parte politicieni PSD, se explică prin faptul că „simt că pierd”: „Am ajuns în locuri și la oameni pe care le credeau redute permanent cucerite. Simt că pierd și e o reacție mai degrabă viscerală. Și mai e și „datoria” pe care o parte dintre privilegiații/avantajații sistemului o simt față de conducere”. 

De la sfârșitul lunii martie până în prezent, voluntarii #fărăpenali au fost agresați, intimidați și legitimați în 16 localități. 

Citiți mai multe aici: VIDEO Fugăriți, bătuți și amendați, în timp ce strângeau semnături pentru #fărăpenali

Newsweek România a cerut precizări suplimentare de la Primăria Rădăuți, pe care le va publica îndată ce le va primi de la autoritățile locale. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te