FOTO+VIDEO Iohannis și Stoltenberg, la baza Kogălniceanu: Există riscul unei invazii la scară mare

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.02.2022 - 12:08
Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO VIDEO Klaus Iohannis și secretarul general al NATO au ajuns la baza militară de la Kogălniceanu/FOTO: Facebook/MAPN

Secretarul general al NATO a avertizat că există „riscul unei invazii la scară mare” din partea Rusiei. Iohannis a subliniat că „NATO trebuie să-și mențină la nivel ridicat capacitatea de apărare. (...) Rusia e agresorul”.

SHARE

UPDATE: „NATO rămâne o alianță defensivă. Când vorbim despre scutul antirachetă este un scut defensiv. Nu e nicio îndoială că acum Rusia e agresorul. Trebuie să fim siguri că prevenim orice neînțelegere referitoare la capacitatea noastră de a proteja partenerii", a precizat Stoltenberg.

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a trimis un mesaj de descurajare către Rusia: „NATO în acțiune. America de Nord și Europa, împreună umăr la umăr, gata să protejeze România și ceilalți aliați NATO”. De asemenea el a precizat că „Marea Neagră e o regiune de importanță strategică vitală pentru NATO".

Stoltenberg a mai declarat că „este o plăcere să fiu înapoi în România și mulțumesc pentru implicarea personală. România nu e singură. Suntem dedicați apărării Europei. Aliații sunt aici pentru a consolida prezența în această perioadă critică.

Salut oferta Franței de a aduce un batalion aici. Nu există niciun loc de calcule greșite în privința implicării noastre de a apăra. Marea Neagră e o regiune de importanță strategică vitală pentru NATO. Suntem dedicați dialogului și găsirii unei soluții politice", a declarat secretarul general al NATO”. 

Jens Stoltenberg a avertizat, răspunzând unei întrebări, că „e un risc real, vedem că continuă masarea trupelor ruse. E riscul unui conflict armat în Europa. Nu avem nicio certitudine legată de ceea ce se va întâmpla. De aceea facem apel la Rusia să dezescaladeze. Există riscul unei invazii la scară mare, dar și al altor acțiuni agresive: răsturnarea guvernului de la Kiev sau atacuri cibernetice. Știm că mulți ofițeri ai serviciilor secrete ruse acționează în Rusia. Știm că Rusia a mai acționat în forță împotriva vecinilor săi. De aceea suntem vigilenți și pregătiți. De aceea, prezența trupelor NATO în România e atât de importantă, pentru că trimite un mesaj atât de puternic despre unitatea alianței și cu angajamentul SUA față de securitatea europeană.

Președintele Klaus Iohannis a salutat vizita secretarului general al NATO în România „într-un moment crucial. Asistăm la deteriorarea accelerată a situației de securitate”.

„Actuala criză nu e doar una regională, această criză afectează securitatea întregului spațiu euroatlantic. Sunt evidente strategia de intimidare și tendințele inacceptabile ale Rusiei la revenirea politicii de forță. 

NATO trebuie să-și mențină la nivel ridicat capacitatea de apărare. Susținem continuarea dialogului diplomatic cu Rusia, fără compromiterea principiilor fundamentale ale Alianței.

România este foarte implicată în adoptarea deciziilor la nivel diplomatic. Reiterez sprijinul României pentru integritatea Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei.

Dincolo de mesajul de solidaritate transmis de NATO, vizita a reprezentat un bun prilej pentru a discuta despre perspective. În această perioadă, unitatea transatlantică e esențială”, a menționat președintele Klaus Iohannis. 

-----

Președintele Klaus Iohannis și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Stoltenberg are programată, de la ora 11.45, o întâlnire cu militarii dislocați în bază.

Secretarul general NATO și președintele Iohannis vor susține, de la ora 12:15, o conferință de presă comună.

Vizita lui Jens Stoltenberg are loc în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina.

 

Citește și: VIDEO Primul convoi american a ajuns la baza militară de la Mihail Kogălniceanu | Newsweek Romania

Rusia a blocat părți din Marea Neagră, Marea Azov și Kerci. Ar putea bloca și porturi românești | Newsweek Romania

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te