Vasul, cu stâlpii săi unici și scândurile suprapuse, dezvăluie un moment din istoria maritimă a lacului, iar cercetătorii estimează că nava s-ar fi scufundat între anii 1300 și 1800.
Citește și: Marea prescripție continuă: Un vameș care a prejudiciat statul cu 4 milioane lei, „reabilitat”
Cercetătorii au descoperit epava în timpul execuției proiectului Mission Mjøsa, care își propune să cartografieze albia lacului de 363 de kilometri pătrați, folosind sonare de înaltă rezoluție.
Norwegian Defence Research Establishment (FFI), principala instituție norvegiană de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării, a condus misiunea la doi ani după numeroase scanări ale lacului cu vehicule robotizate în zone unde s-au aruncat cantități mari de muniție.
Citește și: Firea: „Aproape 6.000 de persoane s-au înscris în programul de creştere a natalităţii”
Lacul este o sursă de apă potabilă pentru aproximativ 100.000 de oameni din Norvegia, potrivit Universității Norvegiene de Știință și Tehnologie, astfel că munițiile prezentau riscuri pentru sănătate. Epava a fost observată în timpul studierii lacului.
„M-am așteptat să descoperim epave în timp ce cartografiam munițiile aruncate în lac”, a spus Øyvind Ødegård, cercetător principal în arheologie marină la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie.
Nava pare să fi fost construită cu o tehnică nordică care era folosită din epoca vikingilor. Întrucât epava a fost găsită în mijlocul lacului, Øyvind Ødegård crede că nava s-a scufundat din cauza fenomenelor meteo.
Citește și: Noile prețuri plafonate la energie și gaze, promulgate de Iohannis. Cât vor plăti consumatorii
Cel mai probabil nava folosea vele pătrate, spune el, care făceau navigarea dificilă în caz de vânt puternic. Până acum, cercetătorii au cartografiat doar 39 kilometri pătrați din fundul lacului, iar cercetătorul Øyvind Ødegård estimează că vor fi descoperite și alte epave.