VIDEO În caz de atac nuclear, sub Catedrala Mântuirii Neamului se află 4 adăposturi antiatomice

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 07.10.2022 - 13:36

În cazul unui atac sau incident nuclear, este bine de știut că sub Catedrala Mântuirii Neamului, a cărei construcție a costat peste 110 milioane de euro, se află patru buncă antiatomice cu o capacitate de aproximativ 1.000 de persoane.

SHARE

Catedrala Mântuirii Neamului, un proiect destul de controversat din cauza sutelor de milioane pe care Biserica Ortodoxă și statul român le-au investit aici, ar putea avea un rol extrem de important în cazul unui conflict armat sau chiar a unui atac nuclear, care să ne afecteze în mod direct.

Puțină lume știe că proiectul Catedralei Mântuirii Neamului cuprinde patru adăposturi antiatomice, care totalizează 700 mp, unde, teoretic, se pot adăposti aproximativ 1.000 de persoane. Capacitatea este mai mare chiar decât a buncărului aflat sub Palatul Parlamentului, proiectat pentru ca președintele României să se retragă în caz de atac nuclear sau bombardament.

Citește și: Dacia intră în era electrificării cu Dacia Jogger Hybrid. Are 140 de cai putere

”Infrastructura catedralei dispune de 4 adăposturi de protecție civilă situate la cota -16.05 m. Adăposturile de protecție civilă sunt obligatorii pentru astfel de clădiri și au fost solicitate prin certificatul de urbanism, în baza legii 481/2004 privind protecția civilă. Suprafața totală  utilă a celor 4 adăposturi de protecție civilă este de 758.82 mp (198,5 mp x 2 + 180.83 mp x 2 ), rezultând o capacitate maximă de 758 persoane (aproximativ 1 persoana/mp).

La această suprafață se mai adaugă suprafața utilă  de 48,98 mp (12,52 mp x 2 + 11,97 x2 ) a sasurilor de acces, respectiv suprafața de aproximativ 68,37 mp ( 36,87 mp + 31,50 mp) a grupurilor sanitare. Accesul în acestea se face prin uși duble, metalice  cu dimensiunile de 1,50 m x 1,80 m. Pentru fiecare adăpost de protecție civilă s-a prevăzut câte o ieșire de salvare, la care evacuarea se face printr-un gol de 70 x 70 cm, protejat cu oblon metalic etanș.

Citește și: VIDEO General rus:"Al treilea război cecen, aproape". Kadîrov, general de TikTok care stă pe canapea

Fiecare adăpost este prevăzut cu câte o instalație care asigură ventilarea mecanică și filtroventilarea aerului introdus în adăposturi”, relatează fanatik.ro, citând reprezenți ai Sectorului Monumente și Construcții Bisericești din cadrul Patriarhiei Române.

Structura subterană a Catedralei Mântuirii Neamului a fost realizată peste o fundație săpată în 2007, la o adâncime de 24 de metri. Doar fundația a ”înghițit” 25.000 de metri cubi de beton și 5.000 metri de armătură, iar în 2009 s-a turnat postamentul, o structură masivă de beton în formă de cruce, proiectată să reziste inclusiv la un cutremur de 8 grade.

Catedrala Mântuirii Neamului este o clădire înaltă de 120 de metri și 126 metri în lungime. Este cu 34 de metri mai înaltă decât Palatul Parlamentului, fiind comparabilă cu un bloc cu 30 de etaje. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te