Prima parte a exerciţiului a avut loc săptămâna trecută, pe braţul Măcin al Dunării, acolo unde forţele participante au executat trageri cu armament şi muniţie reală cu calibrele de până la 14,5 milimetri, potrivit conducătorului exerciţiului, comandorul Octavian Mocanu.
"Tema exerciţiului de astăzi (miercuri, n.red.) a fost neutralizarea unui cap de pod realizat de inamic printr-o desantare aeriană. S-a organizat un task group fluvial din capabilităţi ale Flotilei fluviale, nave purtătoare de artilerie, vedete dragoare, nave logistice şi structuri ale infanteriei marine, care se deplasează spre raion. Pe parcursul marşului au loc atacuri la mal, respingerea aviaţiei inamice care a lansat diferite obiecte explozive, iar dragoarele vor fi folosite pentru siguranţa căilor de comunicaţie. În final, cu navele purtătoare de artilerie, asigurăm sprijin prin foc direct şi indirect al desantului reprezentat de infanteria marină pentru neutralizarea inamicului", a relatat comandorul Octavian Mocanu.
FOTO 350 de militari, o navă cu 96 de guri de foc, lansatoare de proiectile apără gurile Dunării
La exerciţiul de pe Dunăre au participat 350 de militari, unii dintre ei la prima experienţă, precum şi unele din navele cele mai puternice ale Flotilei fluviale, potrivit purtătorului de cuvânt al SMFN, colonelul Corneliu Pavel.
Citește și: Femeie din Bucha, despre militarii ruși: „Mi-au omorât copilul, apoi au petrecut în curtea casei”
"Monitorul 47 care a participat astăzi la exerciţiu este o navă puternică. Are 96 de guri de foc, are la bord un tun de 100 de milimetri capabil să nimicească ţinta inamicului la o distanţă de aproximativ 16,8 kilometri. De asemenea, monitoarele fluviale sunt dotate cu instalaţii de lansare a proiectilelor reactive navalizate la o distanţă de 20 de kilometri şi mai sunt alte instalaţii la bord", a afirmat reprezentantul SMFN, colonelul Corneliu Pavel.
La finele exerciţiului, comandantul Flotilei fluviale "Mihail Kogălniceanu", contraamiralul de flotilă Cornel Rogozan, a apreciat pregătirea participanţilor.
"Avem o bună pregătire a echipajelor navelor, avem o bună pregătire a infanteriştilor marini, au dovedit că pot acţiona în comun, că ne putem face misiunile în zona noastră de responsabilitate. Suntem prezenţi pe tot fluviul Dunărea, în Deltă, pe Dunărea interioară şi vom fi prezenţi în amonte, pe toţi cei 1.071 de kilometri de fluviu pe care-i are România", a precizat contraamiralul de flotilă Cornel Rogozan.
Exerciţiul "Danube Protector 22" se va încheia la finele anului.
În ultima perioadă, Forţele Navale Române au desfăşurat mai multe exerciţii întrunite pentru creşterea nivelului de interoperabilitate dintre structurile de forţe participante, precum şi pentru dezvoltarea procedurilor operaţionale de asigurare a securităţii spaţiului naval al României, arată Agerpres.
Trageri de luptă în Poligonul Pecineaga
În data de 30 martie 2022, militari din cadrul Batalionului Nave Treceri Fluviale ,,Danubius” / Brigada 10 Geniu ,,Dunărea de Jos” au desfășurat un exercițiu complex cu trageri de luptă în cadrul ,,Danube Protector 22”, în raionul Poligonului de tragere Pecineaga.
În cadrul exercițiului, în cooperare cu Flotila Fluvială ,,Mihail Kogălniceanu”, geniștii marinari ai Forțelor Terestre au participat cu un BAC fluvial de tip catamaran, în marș tactic, din raionul de dislocare la pace spre raionul Pecineaga, punctul culminant fiind reprezentat de executarea tragerilor de luptă cu mitralierele navale instalate pe ambele borduri ale navei.
Pe timpul marșului, militarii din cadrul echipajului navei au demonstrat, prin situațiile tactice rezolvate, că sunt preocupați constant de îmbunătățirea deprinderilor și îndeplinesc cu profesionalism
atribuțiile funcționale de diversă complexitate, certificând standardele de interoperabilitate în cadrul exercițiilor de tip întrunit.
Executarea tragerilor cu muniția de infanterie, străpungerea țintelor terestre, chiar de la primele cartușe plecate din gurile de foc și mai ales spiritul motivațional aflat la cote înalte, a determinat ca
echipajele ce deserveau instalațiile artileristice să fie apreciate prin calificativul ,,Excelent”.
Cooperarea în continuă ascensiune cu structuri ale forțelor navale constituie un avantaj semnificativ și îmbogățesc orizontul cunoașterii în planificarea și desfășurarea exercițiilor întrunite de nivel tactic, anunță Ministerul Apărării.