Foști premieri ai României, despre gaura din buget: „Eu nu cred că domnul Ciucă știa de gaură"

DE Alin Crișan | Actualizat: 11.04.2023 - 21:03
Foștii premieri Dacian Cioloș, Victor Ponta și Ludovic Orban. Sursa colaj foto: Inquam Photos

Coaliţia de guvernare a luat decizia de a se face o ajustare pe cheltuieli în valoare de circa 20 miliarde lei pe bugetul general consolidat, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, care a subliniat că nu va fi o rectificare, ci este vorba despre un plan de măsuri.

SHARE

Foștii premieri Ludovic Orban, Victor Ponta și Dacian Cioloș au vorbit, marți, în cadrul emisiunii „Studio Politic" de la Digi24, despre ce ar fi făcut dacă s-ar fi confruntat cu deficitul bugetar al Guvernului, de 1,4% în primele 3 luni ale anului, fiind preconizat un deficit excesiv la final de an de peste 5% și, totodată, au criticat actuala guvernare.

Ludovic Orban, fost premier: „Primul răspuns este să vă spun ceea ce nu aș fi făcut anul care a trecut. Este inadmisibil ce se întâmplă astăzi, la 3 luni de la intrarea în vigoare a legii bugetului de stat, ca Guvernul să constate că nu are bani suficienți și că a dat drumul la cheltuieli pentru care nu are finanțare.  

Anul trecut, Guvernul a încasat în plus față de 2021 la bugetul general consolidat 80 de miliarde de lei. Gândiți-vă ce înseamnă suma aceasta în materie de euro – 16 miliarde de euro în plus.

Ce a făcut cu acești bani suplimentari? Nu a redus deficitul. Deși există un angajament al României obligatoriu, pentru că România este sub procedura de deficit excesiv din 2019, de reducere a deficitului bugetar, astfel încât în 2024 să ne încadrăm într-un deficit de sub 3%”. 

Anca Suciu, jurnalist Digi24: 1,4% în primul trimestru ori 4, ajungem la peste 5% deficit.

Ludovic Orban, fost premier: „Ce au făcut? Ei au generat cheltuieli nenecesare, iresponsabile în toate domeniile. Au crescut cheltuielile materiale de serviciu, a crescut numărul de angajați la stat cu peste 30.000. Au cea mai mare rată de angajați în sectorul public din toate guvernările din ultimii 10 ani.

Deci au crescut cheltuielile de personal, deși, pe lângă obligația de a reduce deficitul, ei au și angajamentul prevăzut în PNRR de a reduce ponderea cheltuielilor de personal în cadrul PIB-ului. S-au aruncat în cheltuieli iraționale, numai din dorința de a satisface clientela politică, nedându-și seama că de fapt ei trebuie să gândească și ținând cont și de o prognoză economică nefavorabilă pentru 2022-2024".

Anca Suciu, jurnalist Digi24: Are cum un premier să nu vadă, să nu estimeze că se ajunge aici?  

Ludovic Orban, fost premier: „Nu există așa ceva. În general, există o strategie fiscal-bugetară, bugetul trebuie gândit într-o perspectivă multi-anuală. Trebuie să ții cont de toate prognozele care sunt legate de creșterea economică, de inflație și care urmăresc principalii indicatori economici.  

Ei au subestimat încasările de anul trecut care au fost mult mai mari decât s-au așteptat ei. S-au trezit cu 80 de miliarde în plus și în loc să gândească utilizarea rațională a acestor venituri în plus, care sunt provenite practic din creșterea taxelor și impozitelor plătite de cetățeni, ei au dat drumul la cheltuieli iresponsabile pe care acum nu le pot satisface, pentru că adevărul economic este cunoscut demult, că se va reduce ritmul de creștere economică, că potențialul companiilor de a plăti taxe și impozite se va reduce, că nu există garanția încasării veniturilor care au fost prognozate.

Deci pur și simplu au făcut un buget din burtă, în care practic au dat drumul la niște cheltuieli, fără să aibă venituri.  Situația este extrem de gravă, pentru că nu cred că actuala putere are voința de a renunța la cheltuielile aiuristice pe care le-a declanșat...de frica alegerilor. Cum să am încredere că pot să reducă cheltuielile de personal, când ei au dat drumul la angajări într-un ritm amețitor care nu a fost atins de nicio guvernare în ultimii ani”.

Anca Suciu, jurnalist Digi24: Dar vor tăia salariile?  

Ludovic Orban, fost premier: „Nu pot să facă nici asta, pentru că este ilogic și absurd și va da naștere la procese în cascadă, pe care le vor declanșa angajații din sectorul public, pentru că nici măcar vechea lege a salarizării nu este aplicată în integralitate, așa cum era prevăzut”.  

Victor Ponta: „Ciolacu n-are cum să îngroape acest mort în an de alegeri"

Victor Ponta, fost premier: „Sincer, n-am auzit niciodată de un Guvern care să greșească după 3 luni. Știu că a fost în 2009, atunci când a venit marea criză internațională, și era și un guvern nou. L-am auzit pe domnul Orban, știu de când a venit domnul Orban, după aceea domnul Cîțu, domnul Ciucă - a fost un dezmăț fiscal pentru simplul motiv că n-are cine să critice.

Cred că în continuare o să avem același lucru. Dacă greșește Ministerul de Finanțe și acolo, de exemplu, cred că sunt oameni cu care am lucrat și eu la buget și știu să facă bugete, dar dacă greșește ministrul de Finanțe sau falsifică date, prim-ministrul, dacă ar ști ceva despre funcția pe care o ocupă, ar vedea și i-ar zice «Băi ministrule de Finanțe, pleacă de aici cu chestia asta», sau ar face cum făceam eu. Îl întrebam pe Florin Georgescu, pe Liviu Voinea, Ioana Petrescu, oameni care se pricep și care mi-ar fi zis «Victor, vezi că au umflat veniturile sau n-au spus cheltuielile».

Aș fi citit ce spune presa, aș fi vrut să văd ce scrie în Ziarul Financiar, în ziarele care au specialiști și aș fi văzut acolo...«Băi, mă păcălesc ai mei, ia veniți încoace». De aia nu se putea întâmpla în perioada în care am fost prim-ministru și în care a fost cel mai mic deficit bugetar.  

Ministrul de Finanțe de la PSD zice că e gaură, șeful ANAF, care e de la PNL, zice că nu e nicio gaură, domnul Ciucă habar n-are, sincer. Eu nu cred că domnul Ciucă știa de gaură, pur și simplu nu se pricepe și nici nu i-a spus nimeni chestia asta. 

Dezastrul fiscal și al bugetului e mult mai mare decât acest 20 de miliarde. Dacă vă uitați la cât avem deficitul de cont curent, deficitul balanței comerciale, împrumuturile - România anul ăsta se va împrumuta 30 de miliarde de euro, numai dobânzile sunt 18 miliarde, dar n-ai cu cine să vorbești.

Cred că nici domnul Ciucă, nici domnul Câciu, care n-au mai lucrat în viața lor în acest domeniu, nu știu sau au primit doar așa o chestie de la partid: „Domle, trebuie să anunțăm că stăm bine. Bine, stăm bine, dacă voi ziceți»”. 

Dacian Cioloș (REPER): „Guvernul are 200 de secretari de stat, asta înseamnă cabinete, înseamnă sinecuri. Acolo trebuie tăiat" 

Dacian Cioloș, fost premier: „În primul rând nu cred că s-ar fi întâmplat să am o astfel de surpriză dacă eu aș fi fost la guvern. (...)  

Eu văd două probleme: fie au fost proaste estimate veniturile sau cheltuielile și atunci cineva trebuie să plătească pentru incompetență, fie a fost o minciună, ajustate cifrele în așa fel încât să dea bine și să fie distribuiți bani nu doar pe investiții. Ar trebui clarificată cauza problemei și rezolvată pentru că o să ne trezim anul viitor cu aceeași problemă.  

Ce aș mai face...pensiile speciale trebuie reformate pe bune, sistemul de pensii trebuie reformat ca să fie sustenabil pentru că o parte din cheltuielile care pot fi reduse vin de acolo. Apoi, aparatul guvernamental trebuie evaluat și redus. Și nu doar ceea ce dau ministerele, pentru că eu știu cum e povestea asta, nu vor fi reduceri structurale ce vor propune ministerele, ci vor fi reduceri de conjunctură care vor fi compensate la următoarele rectificări bugetare. Aparat guvernamental redus.  

Guvernul actual are 200 de secretari de stat, asta înseamnă cabinete, înseamnă sinecuri. Acolo trebuie tăiat. Evaluate agențiile guvernamentale și cheltuielile pe care le fac agențiile guvernamentale.” Plenul Camerei Deputaţilor s-a reunit, marţi, pentru dezbaterile de la „Ora Guvernului”, unde participă ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Dezbaterea politică a fost solicitată de Grupul parlamentar al USR şi are tema: „Dezastrul încasărilor la buget din primele trei luni ale anului. Situaţia îngrijorătoare a deficitului bugetar”. În plen, Adrian Câciu a declarat că gaura de la buget nu este de 20 de miliarde de lei. „Încetinirea veniturilor se situează la cifra de 4,7 miliarde de lei”, a spus acesta.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te