Florin, Ghiocel, Crina, Violeta: De Florii, peste 1,8 milioane de români își sărbătoresc onomastica

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 09.04.2023 - 08:15
Intrarea Domnului în Ierusalim - Duminica Floriilor (imagine cu caracter ilustrativ) - Foto: Inquam Photos

Creştinii ortodocşi sărbătoresc duminică, 9 aprilie, Floriile. Aproximativ 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica cu această ocazie.

SHARE

Potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanei, este vorba despre 610.693 de bărbaţi şi peste 1.790.000 de femei.

Cele mai întâlnite prenume masculine de Florii

Cel mai întâlnit prenume masculin este Florin - 344.496 de persoane, urmat de Viorel - 134.653.

Citește și: 40% din viață este obișnuință. Cum renunți la „proastele obiceiuri” și îți pui la treabă creierul

Bujor - 1.301
Crin - 223
Crinu - 770
Florentin - 26.238
Florian - 51.850
Floricel - 864
Floricică/Floricica - 3
Florică/Florica - 2.602
Florinel - 13.895
Ghiocel - 1.131
Iasmin - 839
Iris - 54
Lilian - 3.225
Malin/Mălin - 495
Micsunel/Micşunel - 93
Mugur - 987
Mugurel - 8.788
Mărgărit - 583
Narcis - 15.650
Trandafir - 1.952
Zambilica/Zambilică - 1

Cele mai întânite nume feminine de Florii

La femei, cel mai întâlnit prenume este Florentina - 134.544 de persoane, urmat de Viorica - 129.581.

Citește și: FOTO Un misterios templu de natură faraonică vechi de 2.500 de ani a fost descoperit în deșert

Anemona - 1.090 persoane
Angela - 57.721
Angelica - 28.179
Brânduşa/Brandusa - 1.150
Brînduşa/Brindusa - 5.143
Camelia - 73.985
Crina - 21.211
Crinela - 862
Crinuta/Crinuţa - 1.001
Crizantema - 295
Crăiţa - 304
Dalia - 4.001
Daria - 60.045
Delia - 40.890
Floarea - 60.027
Flora - 733
Florea - 45
Floriana - 4.911
Florica - 80.819
Floricela - 4
Floricica - 1.615
Florina - 83.148
Florinela - 3.111
Garofiţa/Garofita - 2.918
Gentiana/Genţiana - 451
Gherghina - 15.516
Hortensia - 714
Iasmina - 13.908
Iris - 8.698
Liliana - 100.265
Lăcrămioara/Lacramioara - 31.112
Malina/Mălina - 5.490
Margareta - 40.270
Micşunica/Micsunica - 557
Mărgărit - 2
Narcisa - 16.542
Ortansa - 2.299
Ortensia - 295
Panseluţa/Panseluta - 437
Romaniţa/Romanita - 515
Rosa - 590
Roza - 3.566
Steluta/Steluţa - 15.994
Trandafira - 1.444
Veronica - 64.609
Violeta - 57.987
Viorela - 3.108
Zambila - 234
Zambilica - 40.

Intrarea Domnului în Ierusalim - Duminica Floriilor

Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătorită în duminica dinaintea Învierii Domnului (a Sfintelor Paşti), în acest an în ziua de 9 aprilie.

"Sosit-a astăzi praznicul plin de bucurie al Intrării Domnului cu slavă în Ierusalim. El face parte din cele 12 praznice împărăteşti şi se numeşte în popor 'Duminica Floriilor', adică a florilor care ies primăvara pe câmp şi prin livezi. Se mai numeşte şi 'Duminica Stâlpărilor', deoarece astăzi credincioşii întâmpină pe Hristos în Ierusalim cu stâlpări de finic în mâini sau, cum este la noi, cu crenguţe înflorite de salcie". ("Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţii de peste an", Arhimandrit Ilie Cleopa, 1996)

Toate prorociile scrise în Sfânta Scriptură care au fost spuse despre Mântuitorul nostru Iisus Hristos s-au împlinit "cu mare uimire la vremea lor", spune părintele Cleopa.

"La fel şi pentru ziua acestui mare şi prealuminat praznic al Intrării Domnului în Ierusalim, vedem împlinindu-se proorocia Sfântului Prooroc Zaharia, care a zis: 'Bucură-te foarte, fiica Sionului, veseleşte-te fiica Ierusalimului, că iată Împăratul tău vine la tine, drept şi biruitor, smerit şi călare pe mânzul asinei' (Zaharia 9, 9)". (Predica la Duminica Floriilor, Părintele Ilie Cleopa, Editura Mănăstirii Sihăstria, 1996; doxologia.ro)

Iisus Hristos a intrat în această zi, în Ierusalim, ca Împărat al cerului şi al pământului, dar nu în chip de Judecător cum va fi la cea de-a doua venire a Sa, ci smerit şi călare pe un mânz de asin.

"Mânzul asinei" este o prorocie a Sfântului Proroc Zaharia cât se poate de clară, spune părintele Cleopa. Iar semnificaţia acesteia o găseşte în faptul că şederea lui Iisus Hristos pe mânzul asinei însemna suspinarea neamurilor către El. "Mânzul asinei, ca orice mânz, este sălbatic şi anevoie de îmblânzit, iar ca un asin este necurat; pentru aceea nici nu era primit între cele ce se aduceau lui Dumnezeu după lege, ci se schimba", spune părintele Cleopa.

La fel cu acesta erau şi toate neamurile pământului, necurate pentru necredinţa lor şi sălbatice şi cu anevoie de îmblânzit, pentru că erau lipsite de legile lui Dumnezeu.

Mulţime de oameni din Betania şi din Ierusalim, auzind că Mântuitorul a făcut acea mare minune, a învierii lui Lazăr, mort de patru zile, a ieşit înaintea Domnului şi L-a întâmpinat cu stâlpări şi cu ramuri.

"În zilele acelea, cetatea era plină cu oameni veniţi de pretutindeni la marea sărbătoare a Paştilor. Ea răsuna de zvonurile privitoare la Marele Prooroc şi Făcător de minuni din Nazaret, Ce tocmai săvârşise cea mai mare dintre nenumăratele Sale minuni - învierea lui Lazăr, care zăcuse patru zile în mormânt, şi aştepta sosirea Lui, şi se pregătea să Il întâmpine sărbătoreşte". ("Predici la Triod - La porţile Postului Mare", Sfântul Luca al Crimeii; 1877-1961, 2004)

"Dar oare tot cu această evlavie şi credinţă l-au primit pe Mântuitorul arhiereii, fariseii şi cărturarii? Nu", spune părintele Cleopa.

Aceştia erau plini de zavistie şi de ură împotriva Mântuitorului şi, auzind despre minunea cu învierea lui Lazăr, nu numai că nu au crezut, ci s-au grăbit să hotărască condamnarea Sa la moarte. Căci adunând sinedriul, ziceau: "Ce facem, pentru că Omul acesta face multe minuni? Dacă-L lăsăm aşa toţi vor crede în El şi vor veni romanii şi ne vor lua şi ţara şi neamul" (Ioan 11, 47-48).

"Aducând ca motiv - pentru planul lor cel nelegiuit - izbăvirea de năvălirea romanilor, ei minţeau, fiindcă romanii puseseră deja stăpânire pe Palestina, aceasta se întâmplase mai înainte", arată Sfântul Luca al Crimeii.

"Şi totuşi, ce a dus la această înfricoşătoare fărădelege? De ce erau pline cu o asemenea răutate inimile cărturarilor, fariseilor şi arhiereilor? De ce îl urau ei pe Domnul Iisus, Fiul lui Dumnezeu, învăţătorul dragostei, Mântuitorul lumii? Tocmai din pricina invidiei josnice, negre - căci înainte de venirea lui Hristos ei erau stăpâni pe minţile şi inimile poporului israelit, erau căpeteniile şi învăţătorii lui; poporul îi considera drept sfinţi şi drepţi, supunându-se orişicărui cuvânt al lor.

Acum însă ei pricepeau că stăpânirea lor, întemeiată pe urâtă făţărnicie, în care nu era dreptate, nu era putere duhovnicească adevărată, se va surpa în atingere cu adevărul dumnezeieştii stăpâniri a Mântuitorului. Ei vedeau şi simţeau că nimeni n-ar fi putut rosti vreodată cuvinte ca ale Lui şi se temeau că îşi vor pierde autoritatea, că din căpetenii vor ajunge supuşi - şi dorind să-şi întărească josnica stăpânire, ei năzuiau să curme viaţa lui Hristos". ("Predici la Triod - La porţile Postului Mare")

"Auzi nebunie, auzi orbire din zavistie şi ură! Despre această orbire şi împietrire a fariseilor, a arhiereilor şi cărturarilor a prorocit marele prooroc Isaia, zicând: Că s-a învârtoşat inima poporului acestuia şi cu urechile sale greu a auzit şi ochii săi i-a închis, ca nu cumva să vadă cu ochii şi cu urechile să audă, şi cu inima să înţeleagă şi să se întoarcă şi să-l vindec" (Isaia 6, 10). (Predică la Duminica Floriilor; doxologia.ro)

Iisus Hristos nu a venit însă în lume să împărăţească peste Ierusalimul cel dinafară care este Iudeea, ci a venit să pătimească şi să moară pe cruce pentru noi, să-şi facă locaş de odihnă în inimile noastre, iar cel mai mult, spune părintele Cleopa, se odihneşte şi intră în inima noastră prin taina Spovedaniei şi a Sfintei Împărtăşanii, pentru care creştinii s-au pregătit în Postul Mare. ("Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţii de peste an")

"Fraţii mei, din seara aceasta încep deniile, cu patimile lui Hristos. Sunt cele mai frumoase şi mişcătoare slujbe şi cântări de peste an. Veniţi seară de seară cât mai mulţi la sfânta biserică.

Cum putem noi să dormim sau să lipsim de la biserică când Hristos priveghează şi se roagă pentru toată lumea? Cum putem noi să râdem şi să bem când Fiul lui Dumnezeu este dat în mâinile hulitorilor şi ucigaşilor necredincioşi? Cum putem noi să mâncăm acum când Domnul vieţii, posteşte şi suspină pentru noi?

Cum să lipsim de la biserică acum, când Hristos este trădat de propriul său ucenic şi este vândut iudeilor ca să fie judecat şi răstignit? Să mergem săptămâna aceasta după Iisus Hristos, pe drumul Crucii, care pentru noi este drumul vieţii, al iertării şi al mântuirii. Fără acest drum nimeni dintre oameni nu se poate mântui". (Predică la Duminica Floriilor; doxologia.ro) 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te