Finanțarea joaca un rol crucial în dezvoltarea afacerilor antreprenoriale, susțin reprezentanții mediului de afaceri din Constanța și din regiunea de sud-est a țării care au participat la Conferința “Educație financiară pentru dezvoltarea economică și creșterea afacerilor”, organizată de Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton ADAA și Ziarul News, sub egida Consiliului Județean Constanța, în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța (CCINA).
Temele de discuție s-au axat pe soluții de finanțare pentru antreprenori, absorbția de fonduri europene, îmbunătățirea educației financiare în zona de sud est a României cu scopul creșterii afacerilor și dezvoltării economice a regiunii. În cadrul întâlnirii, pe lângă temele de mai sus, s-a mai vorbit și despre digitalizare, prioritate prin Planul Național de Redresare și Reziliență cât și despre strategiile managerilor și antreprenorilor în relația cu instituțiile de credit.
„Finanțarea joacă un rol crucial în dezvoltarea afacerilor antreprenoriale. Așadar, este important pentru antreprenori deoarece aceștia au nevoie de capital pentru a-și începe și dezvolta afacerile. Finanțarea adecvată le oferă resursele necesare pentru a-și finanța ideile, a-și achiziționa activele, a-și extinde operațiunile și a-și promova produsele sau serviciile. Practic, antreprenorii au nevoie de capital inițial pentru a-și transforma ideile în realitate, pentru a-și crește afacerea, pentru inovare, cercetare, recrutare și retenția talentelor și, nu în ultimul rând, pentru depășirea obstacolelor și riscurilor”, a declarat Andreea Negru, Președinte fondator ADAA.
„Mediul de afaceri este cel mai important. De ce? Pentru că reprezintă este motorul economiei. Pentru tot județul acesta, reprezintă motorul. Dintre activitățile județului, în afară de partea de turism, avem o serie largă de multiple domenii de dezvoltare. Sunt prioritare pe tot sezonul estival activitățile recreative. Avem port, avem agricultură. Deci avem aproape toate domeniile de activitate pe care le poate avea un județ, în raport cu activitățile pe care le înregistrăm la Registrul Comerțului”, a declarat Ruxandra Serescu, director general CCINA Constanța.
La rândul său, Oana Martin, Director Executiv Direcția de Dezvoltare Județeană și Coordonarea Instituțiilor de Sănătate, Sport și Învățământ din cadrul Consiliului Județean Constanța a vorbit despre prioritățile de dezvoltare ale județului.
„În ultimii doi ani am tot făcut analize. Noi am tot fost într-un plin proces de elaborare a unei strategii de dezvoltare durabilă a județului Constanța pentru următorii 7 ani și în perioada de analiză-diagnostic am făcut foarte multă analiză pe diverse domenii. Concluziile acestor analize am vrut în mod deosebit să le diseminam cu mediul de afaceri. Asta înseamnă că am chemat exponenți ai mediului de afaceri să aibă acces la aceste informații și în momentul în care aveau o idee de a iniția o afacere, să aibă informația cea mai bună”, a menționat doamna Martin.
Domnia sa a vorbit despre pilonii de dezvoltare ai județului identificați în noua strategie: industria ușoara ocupa prima poziție în topul preferințelor investitorilor și antreprenorilor, urmată de agricultură și turism.
Florin Jianu, președinte Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), prezent la dezbatere a susținut importanța accesării de fonduri europene pentru IMM-uri pentru creșterii afacerilor.
„ Pentru întreprinderile mici și mijlocii, principală oportunitate e legată de obținerea unui grant din fonduri europene. Acesta este principalul mesaj pe care doresc sa-l transmit reprezentanților IMM-urilor din România. Accesarea de fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor, digitalizarea și dezvoltarea capitalului uman reprezintă șansa unei creșteri sustenabila a afacerii oricărui antreprenor. Noile programe operaționale, programe de ocupare ar trebui să fie deschise cât mai curând, tocmai pentru a ajuta angajații și antreprenorii să-și dezvolte resursele umane din companii”, a susținut Florin Jianu. Domnia sa a sugerat nevoia de conlucrare a organizațiilor patronale cu camerele de comerț, autorități publice locale în vederea deschiderii de birouri de atragere de investiții în toate colțurile țării.
„Consider că o astfel de abordare este, de fapt, viitorul, cheia schimbării în județe. Lucrurile evoluează, iar parteneriatele dintre autoritățile publice și structurile private, trebuie să se dezvolte. Constat o foarte bună colaborare între CCINA și patronatul IMM-urilor din Constanța, iar acest lucru aș dori să văd în fiecare județ din România, respectiv la nivel național- o colaborare mai bună între toți factorii importanți din ecosistemului de afaceri din România, pentru că doar împreună cred că putem genera proiecte și idei valoroase”, a concluzionat președintele CNIPMMR.
Anterior întâlnirii de la Constanța, in cadrul proiectului naţional „Educaţie financiară pentru dezvoltarea economică şi creşterea afacerilor” s-au desfasurat două evenimente, la București și la Brașov.
Partenerii evenimentului: Consiliul Județean Constanța, Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Exim Banca Românească, Patronatul Național al Femeilor de Afaceri din IMM-uri, Club de bune practici Lady Prenor, Universitatea Ovidius din Constanța, Academia de Studii Economice București, Facultatea de Economie Teoretică și Aplicată, HORA, Project Management Solution, CNTEE Transelectrica SA, TRANSGAZ, SNGN ROMGAZ SA, Oil Terminal, Dacris, BCR, DO Security, Groupama, Think Tank 360 și Asociația Studenților în Economie, Afaceri și Comunicare.