Ferma Dacilor ar fi trebuit demolată în 2019. Ce s-a întâmplat de a rămas încă în picioare

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 28.12.2023 - 14:38
Ferma Dacilor din Prahova a fost distrusă de incendiu Foto: INQUAM PHOTOS/Bogdan Buda
Ferma Dacilor din Prahova a fost distrusă de incendiu Foto: INQUAM PHOTOS/Bogdan Buda

Ferma Dacilor, unde 3 copii și 4 adulți au pierit într-un incendiu devastator izbucnit în a doua zi de Crăciun, ar fi trebuit demolată în 2019. Deși Consiliul Județean a câștigat în instanță acest lucru, dosarul a fost retrimis în prima instanță.

SHARE

Apar noi informații privind neregulile de la Ferma Dacilor. În urmă cu patru ani, Consiliul Județean Prahova a cerut, la Judecătoria Sectorului 1, demolarea pensiunii Ferma Dacilor.

Însă, după o primă decizie favorabilă CJ, cazul a fost retrimis în prima instanță, unde, după o expertiză favorabilă „pentru intrarea în legalitate”, făcută în plină stare de urgență, deținătoarea terenului a câștigat. Noul președinte CJ n-a mai făcut apel.

Ferma Dacilor ar fi trebuit demolată în 2019. Ce s-a întâmplat de a rămas încă în picioare?

A fost chemată în judecată Alina Florentina Cealâcu, cea care deține în acte terenul pe care este construit complexul turistic.

În decembrie 2019, CJ Prahova câștigă procesul și instanța decide „desființarea lucrărilor de construcție nelegal executate la imobilul situat în comuna Gura Vadului, satul Tohani, tarla T10”, scrie Libertatea.

Citește și: Unul dintre copiii morți în incendiul de la Ferma Dacilor era al patronului. Cere răgaz în anchetă

În martie 2020, un expert tehnic în construcții a constatat că „întregul imobil respectă atât cerințele fundamentale privind calitatea în construcţii, precum şi reglementările de urbanism”.

În iunie 2020, Cealâcu a făcut  apel nerespectând termenul legal de 30 de zile, motivând că nu a fost citată la adresa din Marea Britanie, unde locuia la vreme respectivă, ci la București.

După inițiarea apelului, alte acte favorabile au fost emise pentru intrarea în legalitate. În ianuarie 2022, dosarul se rejudecă din cauza citării la adresa greșită.

Citește și: Șef ISU a mâncat gratis la Ferma Dacilor, fără să vadă nereguli. Are 5 case și face bani din chirii

În noiembrie 2022, instanța a dat câștig de cauză Alinei Florentina Cealâcu pe baza noilor expertize favorabile obținute după ce a făcut apel.

Decizia a rămas definitivă după ce noul președinte CJ Prahova n-a mai făcut apel.

A cui este, de fapt, Ferma Dacilor

Toată lumea știe că pensiunea Ferma Dacilor este a lui Cornel Dinicu, un fost interlop care a fost implicat în furtul a 500.000 $ și 1 kg de aur din portbagajul mașinii lui Mihai Bucurenciu, un alt interlop, după cum a scris Newsweek România.

Ulterior, despre Cornel Dinicu s-a mai scris și că ar fi fost implicat într-o afacere cu diamante extrase din Sierra Leone, din care nu lipseau și numele unor afaceriști ruși conectați la serviciile de informații ale Moscovei.

Citește și: Patronul Fermei Dacilor, un interlop implicat în "Portbagajul". 1 kg de aur și 500.000 $, furați

Însă firma care controlează pensiunea apare la Registrul Comerțului înregistrată cu numele Ferma Dacilor Production SRL, conform Antena 3.

În societate apar doi asociați: Olteanu Marian Viorel, născut, potrivit datelor oficiale, în Prahova și Ristin Vitomir Adrian, născut la Timișoara.

Citește și: 1.000.000 € profit din Ferma Dacilor. Autorizația de incendiu era 1.000 €, dar patronii s-au zgârcit

În 2022, Cornel Dinicu se plângea de reacțiile lente ale autorităților, iar pentru a exemplifica, a dezvăluit faptul că PUZ-ul la clădirea în care acum se află restaurantul a durat patru ani.

Anul acesta, în a doua zi de Crăciun, 3 copii și 4 adulți au fost găsiți carbonizați în urma unui incendiu devastator izbucnit la Ferma Dacilor. 

Ancheta a scos la iveală mai multe nereguli, însă, momentan, nu s-a emis nicio acuzația față de nicio persoană.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te