"PNL nu este în niciun caz împotriva acestui proiect de lege per ansamblu. Însă împrejurarea că această problemă a stabilirii datei alegerilor a fost tranşată fără a se aştepta să vedem textul Curţii Constituţionale ne determină să ne abţinem. Guvernul să fie cel care stabileşte data alegerilor şi nu Parlamentul. Ne-am putea găsi într-o situaţie în care să adoptăm un text care să fie neconstituţional", a precizat Fenechiu, potrivit Agerpres.
Potrivit senatorului liberal, proiectul de lege conţine prevederi privind o serie de derogări de la legislaţia în domeniu.
"Proiectul de lege pe care îl discutăm astăzi mai are şi alte prevederi. Pe de o parte, stabileşte o serie de derogări de la legislaţia în domeniu, anumite restrângeri de termene, înjumătăţiri, anumite modificări în ceea ce priveşte listele de semnături, modalitatea de strângere şi de înregistrare, ceea ce nu e o problemă, e firesc să stabilim o soluţie, dar proiectul stabileşte şi împrejurarea că data alegerilor va fi stabilită de Parlament prin lege organică", a explicat Daniel Fenechiu.
El a amintit că PNL a propus un amendament pentru eliminarea prevederii potrivit căreia Parlamentul este cel care stabileşte data scrutinului.
"Încă din momentul dezbaterii acestui proiect în Comisia juridică, PNL a venit cu un amendament în care a solicitat eliminarea acestei prevederi, motivat de nişte argumente destul de serioase, (...) în care exceptând anul 2004, toate ciclurile de alegeri au fost organizate prin hotărâre de Guvern, care stabilea şi data alegerilor", a menţionat senatorul PNL.
Fenechiu a adăugat că mai există un argument care ţine de seriozitatea politică: "Ce se va întâmpla dacă noi adoptăm acest proiect de lege, proiectul stabileşte că alegerile trebuie să aibă loc până la data de 1 noiembrie, cu respectarea termenului de 60 de zile între momentul intrării în vigoare a legii şi momentul alegerilor efective, şi apare o sesizare de neconstituţionalitate, ce facem?".