Farmacistul care făcea trafic cu fentanil și oxicodonă a fost reținut de DIICOT. Drogurile, letale

DE Alin Crișan | Actualizat: 21.09.2023 - 21:33
Farmacistul care făcea trafic cu fentanil și oxicodonă a fost reținut de DIICOT. Drogurile, letale - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Bărbatul care a fost prins în flagrant în timp ce deținea și urma să vândă zeci de cutii cu comprimate cu substanță activă Fentanilul a fost reținut, anunță DIICOT. El este cercetat pentru trafic de droguri de mare risc.

SHARE

Este farmacist și, de mai bine de un an, ar fi luat din depozitul companiei pentru care lucra zeci de mii de pastile, pe care le-ar fi vândut unui dealer. Pastilele nu numai că dădeau dependență foarte rapid, dar puteau provoca și moartea celor care le luau.

Farmacistul care făcea trafic cu fentanil și oxicodonă a fost reținut de DIICOT. Drogurile, letale

Operațiunea „Himera” a fost pusă la punct de procurorii DIICOT pentru a-l prinde în flagrant pe angajatul unuia dintre cei mai mari importatori de medicamente din România. Bărbatul, trecut de 40 de ani, este bănuit că ar fi unul dintre principalii furnizori de oxicodonă și fentanil, care ajung pe piața neagră din Capitală.

Suspectul, care era filat îndeaproape de agenții Direcției de Operațiuni Speciale, a fost prins de ofițerii antidrog la doi pași de Grădina Icoanei, în Centrul Capitalei, cu doar câteva momente înainte să-l întâlnească pe dealerul căruia urma să îi vândă narcoticele. Avea asupra lui o cutie mare în care se aflau câteva mii de pastile de fentanil.

Citește și: Mai multe categorii de bolnavi pot obține scutiri la taxe, impozite și la contribuția de sănătate

Suspectul, absolvent al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, lucrează de mai bine de nouă ani ca specialist în managementul calității, și avea acces la medicamente psihotrope ce pot fi eliberate doar pe bază de prescripție specială. Conform anchetatorilor, le-a vândut unui dealer pe piața neagră.

„Suspectul a comercializat în mod repetat droguri de mare risc, respectiv peste 10.000 de comprimate ce conțin ca substanță activă Fentanil, aproximativ 700 comprimate Oxicodonă, 1.200 de fiole de morfină, 380 plasturi ce conțin ca substanță activă Fentanil și comprimate de codeină”, se arată în comunicatul transmis de DIICOT.

Ce sunt fentanilul și oxicodona

Procurorii DIICOT susțin că individul ar fi început afacerea în urmă cu aproximativ 14 luni și, de atunci, ar fi scos, rând pe rând, și nu în cantități mici, câteva zeci de mii de pastile ce, în mod normal, pot fi eliberate doar pe bază de prescripție specială. Așa încât s-au făcut percheziții și la depozit, pentru a se vedea dacă avea sau nu complici în interior.

Fentanilul și oxicodona, două medicamente ce pot fi prescrise pentru alinarea durerilor, sunt considerate cele mai periculoase droguri de mare risc. Doar fentanilul, spun specialiștii, este de o sută de ori mai puternic decât morfina și de 50 de ori mai puternic decât heroina.

Mihai Copăceanu, psiholog specialist în adicții: „Atât fentanilul cât și oxicodona sunt substanțe psihotrope, care dau dependență. Sunt din clasa opioidelor și sunt oferite mai ales pentru tratarea durerii unor pacienți. Afectează mai ales sistemul respirator și poți să mori după ce iei supradoza aceasta”.

Citește și: 14 restaurante celebre de la care ai mâncat în Mall, închise. S-au găsit insecte, murdărie, praf

Potrivit primelor estimări, valoarea pe piața neagră a drogurilor vândute deja și a celor descoperite până acum în acest caz, ar putea depăși o sută de mii de euro, iar suspectul a fost reținut pentru acuzația de trafic de droguri de mare risc.

De altfel, și Vlad Pascu, tânărul care a provocat, luna trecută, tragedia din stațiunea 2 Mai, când ar fi urcat băut și drogat la volan și ar fi ucis cu mașina doi studenți, iar pe alți trei i-a rănit, ar fi consumat oxicodonă obținută ilegal. Pentru o cutie cu 40 de pastile plătea în jur de două mii de lei, potrivit știrileprotv.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te