EXCLUSIV Șeful PSD-ist al CJ Iași minte: MAE nu a blocat spitalul modular, turcii au făcut-o

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 28.07.2020 - 17:24
Maricel Popa, președintele PSD-ist al CJ Iași//Foto: Ziarul de Iași

Firma turcă SDI Global LLC nu a respectat condițiile legale pentru obținerea de vize pentru toți angajații săi, astfel încât aceștia să poată veni în România pentru a monta spitalul modular achiziționat de Consiliul Județean Iași.

SHARE

Acesta este răspunsul pe care Ministerul Afacerilor Externe (MAE) l-a furnizat urmare a solicitării Newsweek România de a clarifica motivele pentru care componentele spitalului stau nedescărcate în tiruri, în localitatea Lețcani, din apropierea municipiului Iași.

Achiziția

Pe 21 aprilie a.c., lunii aprilie a.c., Consiliul Județean (CJ) Iași a semnat contractul de achiziție a unui spital modular, în urma unei licitații câștigate de compania SDI Global LLC din Turcia.

Valoarea contractului este de 13,2 milioane de euro.

Unitatea spitalicească mobilă este formată din aproximativ 100 de containere de diferite dimensiuni și va avea o capacitate de 250 de paturi, din care 100 pentru terapie intensivă.

Termenul de livrare a noului spital a fost stabilit la 20 de zile din momentul semnării contractului de achiziție. Furnizorul s-a obligat ca, în termen de 7 zile din momentul livrării, să instaleze, să pună în funcțiune și să obțină toate avizele necesare de la Ministerul Sănătății. Garanția oferită este de 24 de luni pentru tot ansamblul și echipamentele medicale livrate.

Achiziția a fost făcută prin intermediul Asociației Intercomunitare Euronest, cu bani de la Consiliile Județene Iași și Neamț, care vor putea să-și recupereze investițiile din fondurile europene alocate României.

Unitatea medicală va fi amplasată în zona localității ieșene Lețcani, pe DE 585, în incinta Parcului industrial TransAgropolis.

Unitatea medicală nu va avea personalitate juridică, ci va funcționa ca „un apendice al spitalelor din Iași”, care vor asigura și personalul medical, după cum au precizat autoritățile ieșene.

Spitalul va dispune de zonă de triaj, unitate de primire urgențe și terapie intensivă, radiologie, unitate de sterilizare, laboratoare de analize medicale și bancă de sânge, depozit pentru medicamente, farmacie, saloane pentru pacienții cu forme ușoare sau medii, sală de operație, zonă post-operatorie, spații pentru personalul medical, policlinică, spălătorie, bucătarie, sală de mese, morgă, toalete, rezervor de apă, generator de curent, sală pentru gestionarea infrastructurii IT, zonă administrativă, stație pentru oxigen, zonă de cazare cu 16 paturi pentru personalul medical.

Păruială politică

 

Termenele au fost încălcate, iar povestea s-a transformat într-o păruială politică atât de caracteristică pentru România. Despre acest caz a scris pe larg „Ziarul de Iași”.

Președintele CJ Iași, Maricel Popa, a justificat întârzierile în livrarea, asamblarea şi punerea în funcţiune a spitalului modular prin piedici puse de administraţia PNL de la Bucureşti.

„În ultimele două luni”, scrie „Ziarul de Iași”, „Maricel Popa a avut mai multe ieşiri publice în care a contestat reţinerea prelungită la graniţă a tirurilor turceşti, întârzierea formalităţilor vamale necesare înaintea descărcării camioanelor pe platforma TransAgropolis şi refuzul autorităţilor române de a solicita un statut special pentru întregul transport, respectiv de a acorda vize experţilor tehnici ai firmei furnizoare ca să vină în România şi să asambleze complexul medical.”

Apoi a decis să joace politic. Pe 19 iulie, autoritățile ieșene nu le-au permis ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, și celui al Mediului, Costel Alexe, să intre în incinta spitalului modular, cei doi demnitari fiind ținuți la poartă.

Miniștri liberali l-au acuzat pe șeful CJ Iași, Maricel Popa, că a pus pe primul plan interesele politice, neglijând astfel sănătatea cetățenilor.

În momentul de față, toate componentele spitalului de campanie au ajuns la Parcul agroindustrial de la Leţcani, iar termenul pentru montare şi punerea în funcţiune după descărcare este, după cum spuneam, de 7 zile.

Foto: Ziarul de Iași

MAE reacționează

Pentru a lămuri cine este vinovat pentru faptul că tirurile cu componentele spitalului modular stau nedescărcate, Newsweek România a cerut lămuriri Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

„La nivelul MAE nu au fost primite solicitări referitoare la facilitarea sau acordarea unui statut special pentru transportul menționat în solicitarea dumneavoastră”, a precizat MAE de la bun început.

În legătură cu solicitările de viză, ministerul a precizat că, la data de 23 iunie 2020, Centrul Național de Vize a primit o solicitare din partea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Euronest pentru a sprijini deplasarea în România a patru cetățeni turci, care urmau să intre în România în calitate de experți tehnici ai furnizorului spitalului modular.

Drept urmare, Ambasada României la Ankara și Consulatul General al României la Odessa au primit solicitările de acordare a vizei din partea celor patru cetățeni turci.

Pentru că Hotărârea Guvernului nr.553/2020 prevede posibilitatea călătoriei în țara noastră a cetățenilor străini care se deplasează din motive imperative în contextul pandemiei, vizele au fost procesate cu celeritate şi eliberate în aceeași zi.

La data de 22 iulie a.c., aceeași asociație a solicitat Centrului Național de Vize acordarea de vize pentru un nou grup de experți, format din 14 persoane. În cererea asociației a fost menționată menționată necesitatea deplasării în România a unui număr total de aproximativ 30 de persoane.

„Centrul Național de Vize a fost contactat telefonic de către un reprezentant al agenției care a solicitat programarea cetățenilor străini la Ambasada României la Ankara pentru preluarea cererilor de viză. Persoanele în cauză au fost programate pe data de 27 iulie, iar reprezentantul agenției a fost informat cu privire la data stabilită, fiind subliniată necesitatea ca cetățenii străini să prezinte dosarele complete, conform prevederilor legale.

Cu toate acestea, niciuna dintre persoanele în cauză nu s-a prezentat la data programată pentru a depune cererile de viză”, ne-a precizat MAE.

În acest context, reprezentanții Ambasadei României la Ankara au informat atât Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, cât și Consiliul Județean Iași cu privire la acest aspect.

Ulterior, în cursul zilei de 27 iulie, un reprezentant al companiei SDI Global LLC din Turcia s-a prezentat la Ambasada României la Ankara cu 14 pașapoarte turistice, solicitând eliberarea vizelor, fără a prezenta însă alte documente justificative prevăzute de legislația în materie.

Având în vedere caracterul urgent al solicitărilor de viză, persoanele au fost reprogramate pentru data de 28 iulie 2020”, a conchis MAE.

CJ Iași dă dreptate MAE

Contactată telefonic de Newsweek România, Eliza Chirica, șefa Biroului de comunicare a CJ Iași, ne-a direcționat către reprezentanții Asociației Intercomunitare Euronest pentru a obține un punct de vedere.

Alina Popa, director executiv la Asociația Intercomunitară Euronest, ne-a declarat că neprezentarea tuturor solicitanților de vize, pe data de 27 iulie a.c., a fost „o încurcătură” în sensul că „lista conține 30 de nume și s-au prezentat doar 14, cu dosarele incomplete”. Ea confirmă, astfel, că MAE are dreptate când susține că reprezentanții companiei din Turcia nu au respectat procedura legală de obținere a vizelor pentru angajații săi, care trebuie să instaleze spitalul modular.

„Sper că totul a fost în regulă la termenul de astăzi (marți, 28 iulie- n.red.)”, a punctat Alina Popa.

Ea a ținut să-i felicite pe reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe, care „s-au mișcat foarte rapid, cu profesionalism”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te