Profesorul Gheorghe Mărmureanu a explicat în exclusivitate pentru Newsweek dacă sunt motive de îngrijorare legate de cutremurul care a avut loc astăzi în zona seismică Vrancea.
Seismologul a declarat faptul că există posibilitatea producerii unor replici însă fiind un cutremur de mare adâncime, forța lui s-a diminuat.
„Cutremurul a fost înregistrat la o foarte mare adâncime și a avut și o magnitudine mare. Mai mult nu putem să spunem pentru că cutremurele mari la mare adâncime nu au produs pagube mari.
EXCLUSIV Profesorul Mărmureanu despre cutremur: „Posibil să mai fi replici”. Cât de puternice?
Nu ar trebui să ne îngrijorăm pentru că este și la o adâncime foarte mare, s-a consumat în mare parte. Pot să apară și replici, pentru că au fost cutremure înregistrate de-a lungul timpului de la Drobeta Turnu Severin și până la Focșani”, a spus prof.Gheorghe Mărmureanu.
Pe parcursul anului 2024 au fost înregistrate mai multe seisme în diferite zone ale țării, cele mai multe în Vrancea- Buzău.
„Doar Dumnezeu poate știe mai multe pentru că ultimul cutremur mare a cuprins zone pe care nu le-a cuprins niciodată. Totul este imprevizibil. Cutremurul presupune o știință atât de imprecisă. Pagubele sunt precise, ca fenomen e clar, dar ca previzie este imposibil de spus”, a mai spus seismologul.
Cutremurele mari nu pot fi oprite
Cutremurele au o forță impresionantă și specialiștii spun că oricât de mult s-ar dori, nu pot fi luate măsuri.
„Am văzut în toată lumea: China, Japonia, America, sesime catastrofale și ce măsuri să iei? Poți doar să construiești ca lumea și oamenii să fie civilizați.
Citește și: Cutremurul din 1977: Un oraș întreg din România, ras de pe fața Pământului de secretarul PCR
Nici nu vă puteți închipui ce energie are un cutremur, nu poți să îl oprești. Cele puternice sunt la cel mult 30-40 de kilometri, dar când ai 200 și ceva de kilometri e altceva”, a mai spus profesorul Gheorghe Mărmureanu.
În ziua de 16 Septembrie 2024, la ora 17:40:18 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur semnificativ cu magnitudinea (EWS) M 5.5, la adâncimea de 152.5 km.
Citește și: Cele mai sigure locuri din casă la cutremur. De ce alimente ai nevoie să reziști până vin salvatorii
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 52km SE de Sfantu-Gheorghe, 54km E de Brasov, 62km NV de Buzau, 70km V de Focsani, 72km N de Ploiesti, 97km NE de Targoviste.