Eveniment de anvergură la Iași: Va avea loc Campionatul Mondial de Esports. Buget de 7,5 milioane €

DE Alin Crișan | Actualizat: 08.03.2023 - 18:26
Eveniment de anvergură la Iași: Va avea loc Campionatul Mondial de Esports. Buget de 7,5 milioane € - Foto: Profimedia Images

Eveniment de anvergură la Iași. Primăria va organiza Campionatul Mondial de Esports. Bugetul alocat pentru eveniment este de 7,5 milioane de euro.

SHARE

Primăria a bătut „în cuie” principalele linii de acțiune în organizarea Campionatelor Mondiale de Esports.

Eveniment de anvergură la Iași

Evenimentul, care se va desfășura la sfârșitul lunii august la Palas, va avea o amploare majoră, iar alocarea de fonduri de la bugetul local este pe măsură: aproape 7,5 milioane euro. 

În schimb, organizatorii spun că impactul asupra bugetului local va fi diminuat odată cu încheierea contractelor de sponsorizare.

În eveniment vor fi cooptați ca parteneri numeroase entități private, având în vedere amploarea evenimentului: ediția de anul trecut, din Indonezia, a avut o audiență de peste 10 milioane de spectactori care au urmărit online meciurile (în direct), la care se adaugă un impact de aproape 190 milioane de vizualizări pe rețelele sociale.

Iașul și-a fixat ca țintă să organizeze un eveniment mai mare față de cel din Bali: la Iași vor ajunge 621 de jucători din 121 de țări.

În acest sens, la Iași va fi prezentă și o echipă de la Guinness World Records care să valideze recordul, întrucât va fi cel mai mare nivel de participare din istoria Esports, până acum desfășurându-se 14 ediții în diverse zone ale lumii.

În ce constă competiția?

În perioada 25 august – 3 septembrie, grădina Palas își va schimba înfățișarea: vor fi montate mai multe scene și cabine pentru jucători, alături de alte facilități specifice unui astfel de eveniment.

Potrivit lui Cristian Nistor, managerul evenimentului, cei 621 de jucători vor intra în competiție în jocuri de calculator (Counter-Strike: GO și Dota 2), consolă PlayStation 5 (eFootball și Tekken) și mobil (PUBG Mobile și Mobile Legends: Bang Bang). Fondul de premiere este de 500.000 euro, același ca în Indonezia, dar mai mic față de alte competiții similare.

„La sfârșitul verii, Iașul va vibra de energia a peste 600 de jucători profesioniști din întreaga lume și a mai mult de 5.000 de oameni pasionați de industriile digitale.

Ne așteptăm la mobilizarea întregii comunități ieșene, de la actori din mediul privat, ONG și public, până la participarea oamenilor de pe tot teritoriul țării”, a declarat viceprimarul Daniel Juravle.

Competiția va aduce la Iași și nume mari din industria muzicii, fiind prevăzute în acest sens cheltuieli de 2,2 milioane euro.

Un astfel de buget va permite Primăriei să aducă artiști străini de renume mondial, dar, deocamdată, numele lor nu este cunoscut, în prezent derulându-se negocieri cu agenții de impresariat din țară și de peste hotare.

Concertele vor avea loc timp de trei zile, în fața Palatului Culturii, iar o noutate va fi că, cel puțin în ziua celui mai important spectacol, va fi introdusă taxă de intrare, zona urmând a fi împrejmuită și dotată cu puncte de acces.

Cum este structurat bugetul

Prin aprobarea bugetului local pe anul 2023, Consiliul Local (CL) a adoptat și cheltuielile legate de organizarea CM de Esports: 7,35 milioane euro.

Acești bani au fost distribuiți astfel: gaming (3,7 milioane euro), concerte (2,2 milioane euro), Comicon (300.000 euro), Museum of Gaming and Experiences (120.000 euro), New Media Art (246.000 euro) și Marketing (802.000 euro).

Cheltuielile legate de „gaming” fac referire la toate aspectele logistice aferente organizării competiției (scenotehnică, producția video și transmisiunile în direct etc.), premii, jocuri demonstrative, precum și transportul și cazarea participanților. 

De exemplu, în cadrul campionatului vor fi acordate premii de 500.000 euro, iar indemnizațiile arbitrilor și a comentatorilor vor ajunge la un total 56.000 euro.

Cazarea și transportul participanților (jucători oficiali, reprezentanți ai federațiilor internaționale) vor costa circa 1,2 milioane euro.

Aproape jumătate din această sumă este estimată pentru plata a 800 de bilete de avion.

De asemenea, producția și transmisiunile live pe tot parcursul competiției vor însemna circa 357.000 euro.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te