Eurobarometru: Românii au tot mai puţină încredere în sistemul medical, mass media și vaccinare

DE Valentin Mirică | Actualizat: 23.04.2021 - 22:51

Românii au cel mai puţin încredere în medici şi sistemul sanitar dintre toţi cetăţenii Uniunii Europene, încrederea lor în mass media de toate genurile se erodează tot mai mult, iar dorinţa lor de a se vaccina este printre cele mai reduse, arată ultimul Eurobarometru.

SHARE

Doar 42% dintre români susţin că au încredere în presa scrisă, în scădere cu 15 puncte procentuale faţă de precedentul Eurobarometru din vara 2020 - cea mai accentuată din UE, în timp ce 49% tind să nu aibă încredere în presa scrisă, în creştere cu 12 puncte. Apoi, 48% dintre români tind să aibă încredere în posturile de radio, în scădere cu 13 puncte procentuale - din nou cea mai accentuată din UE, iar 44% tind să nu aibă încredere, în creştere cu zece puncte procentuale.

Românii au ceva mai mult încredere în televiziuni, 56%, dar şi aceasta este în scădere cu 4 puncte procentuale (locul al 7-lea în UE), în timp ce 43% tind să nu aibă încredere în televiziuni, în creştere cu 5 puncte.

Doar 37% dintre români au încredere în presa online, în scădere cu 7 puncte procentuale (diminuarea este mai mare doar în Portugalia (-8), Belgia (-9) şi Bulgaria (-10).

Citește și: FOTO&VIDEO Jumătate din Drumul Expres Craiova – Pitești, stadiu de 75%. Se deschide în toamnă

În acelaşi timp, doar 28% dintre români spun că au încredere în social media, în scădere cu 11 puncte procentuale (depăşiţi doar de belgieni, cehi, irlandezi şi portughezi). De partea cealaltă, 56% dintre români tind să nu aibă încredere în reţelele sociale, în creştere cu 8 puncte procentuale.

Românii au cel mai puţin încredere dintre europeni în personalul medical şi de asistenţă sanitară, doar 53%, în scădere cu 7 puncte procentuale (cea mai mare din UE împreună cu Polonia). La polul opus, nu mai puţin de 45% dintre români tind să nu aibă încredere în medici şi personalul sanitar, în creştere cu 8 puncte procentuale, de departe cea mai mare proporţie din UE.

Pe de altă parte, 58% dintre români tind să aibă încredere în Uniunea Europeană, în creştere cu patru puncte procentuale, deşi ţara noastră nu este printre primele zece din UE din acest punct de vedere. La polul opus, 35% dintre români tind să nu aibă încredere în UE, în scădere cu trei puncte procentuale.

În acelaşi timp, doar 77% dintre români susţin că au auzit despre Comisia Europeană, în scădere cu cinci puncte procentuale, cea mai mică proporţie din UE după Italia (73%). De asemenea, doar 74% dintre români afirmă că au auzit despre Consiliul European, cea mai mică proporţie din UE după Bulgaria (73%).

Românii nu prea au încredere nici în vaccinuri. Întrebaţi cât de curând ar dori să se vaccineze după ce un vaccin împotriva COVID-19 este autorizat de autorităţile publice, doar 23% dintre români au răspuns cât mai curând posibil, cea mai mică proporţie după Cipru (16%), Bulgaria (19%) şi Croaţia (20%). Alţi 23% dintre români au spus că s-ar vaccina în 2021, iar 36% mai târziu.

În 21 de ţări, majoritatea respondenţilor ar dori să fie vaccinaţi cât mai curând posibil sau au fost deja vaccinaţi, procentele cele mai ridicate înregistrându-se în Irlanda (74%), Danemarca (73%) şi Suedia (71%).

Sondajul "Eurobarometru standard (EB 94) - iarna 2020-2021" a fost realizat prin interviuri faţă în faţă şi online în perioada 12 februarie - 18 martie 2021 în cele 27 de state membre ale UE şi în douăsprezece ţări sau teritorii. În perioada 12 februarie - 11 martie 2021, au fost realizate 27.409 interviuri în statele membre ale UE-27. 

Citește și: Cu ce se apără România la Marea Neagră: trei fregate, o corvetă, 30 de MiG-uri și 17 avioane F-16

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te