Furtul datelor este mai ușor ca niciodată. Un tip de malware infectează dispozitivele și colectează parole și date bancare. Escrocii cibernetici reușesc să-l răspândească prin link-uri sau atașamente trimise prin e-mail sau platforme de mesagerie.
Experții ne învață ce să facem să nu devenim victimele acestor escroci.
Escrocheria Infostealer: Furtul de date începe cu un click și nimeni nu-și dă seama. Ce e de făcut?
Specialiștii de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unui tip de malware care infectează dispozitivele pe care le folosim și ne fură parole și date sensibile.
Citește și: O nouă escrocherie diabolică fură pensia din conturile pensionarilor. Ce mesaje primesc oamenii
Este vorba despre infostealer. Acesta este extrem de periculos, practic, furtul de date începe cu un click.
Experții DNSC spun că acesta ajunge în telefon sau în computer prin software descărcat de pe surse nesigure, prin linkuri sau atașamente suspecte, ori prin accesarea unor site-uri compromise.

Escrocherie Infostealer: Furtul de date începe cu un click și nimeni nu-și dă seama. Ce e de făcut? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Citește și: Escrocheria Crocodilus te lasă fără bani instant. Ce avertisment fals primesc victimele pe telefon?
Deși Infostealer este greu de depistat, infectarea pote fi totuși prevenită. Iată ce recomandă specialiștii în securitate cibernetică:
- Se evită descărcările din surse neoficiale
- Nu se accesează linkuri nesigure primite prin e-mail sau mesagerie
-Se utilizează soluții de securitate actualizate
-Se activează autentificarea în doi pași
Conform definiției, Infostealers sunt o formă de software rău intenționat creat pentru a încălca sistemele informatice pentru a fura informații sensibile, inclusiv detalii de conectare, informații financiare și alte informații de identificare personală.
Informațiile furate sunt apoi împachetate, trimise atacatorului și adesea tranzacționate pe piețele ilicite altor infractori cibernetici.