Escrocheria ce se răspândește rapid în luna decembrie. Ofertele irezistibile care fură date și bani

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 03.12.2024 - 11:08
Escrocheria ce se răspândește rapid în luna decembrie. Ofertele irezistibile care fură date și bani - Foto: freepik.com (rol ilustrativ)
Escrocheria ce se răspândește rapid în luna decembrie. Ofertele irezistibile care fură date și bani - Foto: freepik.com (rol ilustrativ)

Un nou tip de escrocherie se răspândește rapid în luna decembrie. Toată lumea caută să cumpere cadouri pentru sărbători și pică în plasa atacatorilor cibernetici.

SHARE

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra pericolelor în contextul creşterii tranzacţiilor online din perioada sărbătorilor.

Atacatorii exploatează vânătoarea de promoţii, concursurile online, achiziţiile de cadouri, rezervările de hoteluri sau biletele de avion.

Aceştia trimit link-uri către site-uri false, de unde datele sensibile ale victimelor sunt sustrase.

Escrocheria ce se răspândește rapid în luna decembrie. Ofertele irezistibile care fură date și bani

”În contextul creşterii tranzacţiilor online din perioada sărbătorilor, atacatorii adaptează scenariile frauduloase pentru a exploata comportamentele utilizatorilor, precum vânătoarea de promoţii, concursurile online, achiziţiile de cadouri, rezervările de hoteluri sau biletele de avion.

Citește și: ALERTĂ! O nouă escrocherie îi lasă pe români fără bani. Cât de ușor sunt atrași în cursă? Cum scapi?

Aceste tactici includ utilizarea de link-uri care redirecţionează către site-uri false, site-uri clonă care arată la prima vedere similar cu cele legitime, dar sunt create special pentru a fura datele de autentificare şi alte informaţii sensibile de la potenţialele victime”, arată DNSC, într-un comunicat de presă.

Specialiştii avertizează că, pentru a convinge utilizatorii să acceseze aceste site-uri, atacatorii folosesc pagini de social media nou create, ori unele compromise, pentru a lansa postări sau reclame frauduloase care promit ”reduceri incredibile”, ”oferte de nerefuzat” sau ”premii garantate”.

”Bineînţeles, aceste oferte sunt doar tehnici de inginerie socială menite să emoţioneze şi să distragă utilizatorii, convingându-i să introducă rapid datele lor sensibile, în special date de card pe un site controlat de atacatori”, au mai transmis specialiştii.
 

Ce trebuie să facem să nu devenim victimele escrocilor

Experții DNSC, explică cum se face protecţia faţă de astfel de comportamente:

Evităm accesarea link-urilor din surse necunoscute sau dubioase, mai ales din postări sponsorizate sau recomandate pe social media! Este indicat să folosim mereu o soluţie de securitate pentru scanarea lor, atunci când avem suspiciuni.

Verificăm existenţa unui concurs sau a unei promoţii pe canalele oficiale ale companiei în numele căruia se desfăşoară campania.

Citește și: Înșelăciune gravă pe Internet. Escrocii fură datele și compromit mii de conturi

Verificăm data la care a fost creată pagina prin care se propagă frauda. Paginile frauduloase sunt, de regulă, create recent.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te