Escobar de România. Primul laborator de extragere secundară a cocainei, descoperit la Bihor

DE Daniel Toșa | 12.07.2022 - 08:35
Escobar de România. Primul laborator de extragere secundară a cocainei, descoperit la Bihor/FOTO: Pixabay

Procurorii DIICOT şi poliţiştii de la Antidrog au depistat un grup infracţional organizat specializat în importul de droguri de mare risc pe teritoriul României, cocaină cu o valoare de piaţă de circa 200.000 de euro, precum şi un laborator de extragere secundară a cocainei.

SHARE

La începutul lunii iunie a acestui an a fost constituit un grup infracţional organizat, format din doi cetăţeni români şi un cetăţean israelian, la care ulterior au aderat doi cetăţeni columbieni, care au sprijinit activitatea grupului, în scopul importului de droguri de mare risc, realizarea operaţiunilor chimice de extracţie, purificare a drogurilor şi distribuirea/ traficarea ulterioară a acestora pe teritoriul României, a informat Inspectoratul General al Poliţiei Române.

"La data de 1 iulie, inculpaţii de cetăţenie columbiană însoţiţi de inculpaţii cetăţeni români au introdus pe teritoriul României cantitatea de aproximativ şase kilograme de cocaină. Cocaina a fost introdusă pe teritoriul Uniunii Europene pe cale aeriană de către inculpaţii cetăţeni columbieni. Cei doi inculpaţi de cetăţenie columbiană au avut pe lângă rolul de cărăuşi ai drogurilor şi pe acela de chimişti specializaţi în extragerea de cocaină din mărfuri aparent legale", precizează IGPR.

În perioada 30 iunie - 6 iulie, membrii grupului infracţional organizat au făcut demersuri în vederea procurării mijloacelor necesare efectuării operaţiunilor de extracţie a drogurilor, respectiv achiziţionarea substanţelor chimice necesare şi a vaselor de reacţie.

Citește și: VIDEO 12 ofițeri ruși, uciși în atacul asupra unui post de comandă în Herson. S-400 n-a făcut față

De asemenea, în vederea derulării în bune condiţii a procesului de extragere pe cale chimică a cocainei, aceştia au identificat şi închiriat o cabană aflată în afara zonelor locuite din judeţul Bihor.

În cadrul operaţiunii, la data de 10 iulie a fost pus în aplicare mandatul de percheziţie domiciliară, patru dintre inculpaţi fiind surprinşi în plin proces de extracţie a cocainei din cafea pe cale chimică, fiind astfel identificat pe teritoriul României primul laborator de extragere secundară a cocainei, potrivit Agerpres.

Citește și: 4.000 lei lunar, pensie militară pentru deputatul Francisc Tobă, acuzat de represiune la Revoluție

"În urma percheziţiei domiciliare efectuate în cauză au fost descoperite şi ridicate un calup presat de un kilogram care conţine procaină, 148 grame cocaină maronie, ce nu a fost trecută prin procesul de cristalizare, cât şi un amestec de cocaină şi cafea cântărind cinci kilograme. De asemenea, au fost identificate diferite recipiente de plastic folosite pentru extragerea cocainei, aproximativ 40 de litri de substanţă maronie constituind amestec de substanţe chimice tipice pentru extragerea cocainei din cafea măcinată, un litru de acetonă, o canistră de 20 de litri cu benzină şi zece pungi de cafea sigilate", arată IGPR.

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală au dispus reţinerea pentru 24 de ore a cinci inculpaţi - cei doi cetăţeni columbieni, doi cetăţeni români şi un cetăţean israelian.

Marţi urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă a celor cinci.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor antidrog din cadrul DCCO - Serviciul Antidrog, brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Oradea şi Cluj Napoca, precum şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor şi al pompierilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale şi Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te