Una dintre cele mai frecvente probleme ale smartphone-urilor moderne este legată de lipsa spațiului de stocare, alături de degradarea bateriei.
Aceste două aspecte sunt printre principalele motive pentru care utilizatorii aleg să își schimbe telefonul. Pe măsură ce folosim tot mai mult telefonul pentru diverse sarcini, el acumulează date – însă nu toate sunt utile.
Eroarea care îți umple memoria telefonului fără să știi și cum o poți remedia. Soluția e simplă
Potrivit experților, telefoanele mobile adună o cantitate semnificativă de fișiere temporare, memorie cache și date reziduale, care nu sunt șterse automat. În timp, aceste fișiere pot consuma mare parte din memoria internă a dispozitivului, fără ca utilizatorul să își dea seama.
Când spațiul de stocare este plin, telefonul începe să funcționeze mai lent, aplicațiile se deschid greu, iar unele funcții esențiale, cum ar fi realizarea de fotografii sau efectuarea de copii de rezervă, pot deveni inaccesibile.
Printre aplicațiile care consumă cel mai mult spațiu se numără WhatsApp, care salvează copii ale fotografiilor, videoclipurilor, mesajelor vocale și documentelor, chiar și după ce acestea au fost șterse din conversații. La fel procedează și aplicații precum TikTok și Instagram, care stochează cantități mari de date în fundal.
Sursa foto: Profimedia images
Citește și: De ce e periculos sa trimiți "share location" pe telefon. Pericolul ascuns despre care puțini știu
„De fiecare dată când folosiți o aplicație, accesați internetul sau descărcați un fișier, telefonul generează fișiere temporare. Acestea sunt stocate pentru a grăbi deschiderea următoarelor acțiuni similare, însă nu sunt întotdeauna șterse automat”, potrivit Eleconomista.es.
Cum poți remedia problema spațiului de stocare plin?
Cea mai eficientă metodă de a curăța aceste date inutile este să le ștergi manual. Din păcate, telefonul nu reușește întotdeauna să facă acest lucru automat.
Pentru utilizatorii de Android, soluția este relativ simplă:
Intră în Setări, accesează secțiunea Aplicații, selectează fiecare aplicație în parte și apasă pe opțiunea Ștergeți memoria cache.
Citește și: Ce e "bluesnarfing", funcția care deschide ușa escrocheriilor în telefoanele mobile. Cum ne protejăm
În cazul dispozitivelor Apple (iOS), lucrurile sunt puțin mai complicate, întrucât sistemul nu oferă o opțiune directă de ștergere a cache-ului. Pentru a elibera spațiu, aplicațiile trebuie dezinstalate și instalate din nou.
Alte metode de ștergere a cache-ului:
- ștergerea fișierelor duplicate sau reziduale cu ajutorul unor aplicații dedicate;
- dezactivarea descărcărilor automate în aplicații precum WhatsApp sau Telegram;
- analiza tipurilor de fișiere care ocupă cel mai mult spațiu și ștergerea celor inutile.
Adoptarea acestor măsuri te poate ajuta să prelungești durata de viață a telefonului și să-i îmbunătățești performanța.