Epidemia de Covid bate noi recorduri în Europa. Strategia de vaccinare este regândită

DE Daniel Toșa | 25.11.2021 - 13:27
Epidemia de Covid bate noi recorduri în Europa. Strategia de vaccinare este regândită/FOTO: Unsplash
Epidemia de Covid bate noi recorduri în Europa. Strategia de vaccinare este regândită/FOTO: Unsplash

Numărul cazurilor de coronavirus a atins, în ultimele zile, noi recorduri în mai multe țări din Europa, devenită epicentrul pandemiei. Tot mai multe restricții dure de circulație i-au făcut pe experții în sănătate să regândească strategia de vaccinare cu doza booster.

SHARE

După ce, în recomandările inițiale, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) spunea că nu există o nevoie urgentă pentru administrarea de doze de supra-rapel persoanelor vaccinate cu schemă completă, acum, agenția de sănătate publică și-a schimbat radical poziția: toți cetățenii adulți ar trebui să facă o astfel de doză, a avertizat miercuri directoarea ECDC, Andrea Ammon.

Declarația vine în contextul în care multe țări din Europa se confruntă cu o creștere accelerată a numărului de cazuri de Covid. Slovacia, Republica Cehă, Olanda și Ungaria au raportat noi recorduri în ceea ce privește infectările cu SARS-CoV-2, virusul care a ucis în cei aproape doi ani peste 5,4 milioane de oameni din întreaga lume.

Citește și: Nuțu Cămătaru: Puteam prelua Steaua, dar nu am vrut. Pe Becali „l-am ținut cu bani și cu șmecherie”

În această situație, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a recomandat miercuri ca dozele booster ale vaccinurilor anti-Covid să fie administrate tuturor cetăţenilor adulţi, cu prioritate celor cu vârste de peste 40 de ani, marcând astfel o schimbare majoră faţă de recomandările formulate până acum de această agenţie de sănătate publică din Europa.

În precedentele sale recomandări, anunţate în luna septembrie alături de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), ECDC spunea că nu exista o nevoie urgentă pentru administrarea de doze „booster” persoanelor vaccinate cu schemă completă din populaţia generală şi sugera că aceste doze suplimentare ar trebui injectate doar persoanelor cu sisteme imunitare slăbite şi, ca măsură de precauţie, persoanelor vârstnice cu stări de sănătate precare.

Citește și: Celine Dion suferă de distrofie musculară. Are 40 de kilograme, nu mai poate să meargă

„Dovezi disponibile spre consultare care au fost obţinute din Israel şi Marea Britanie arată o creştere semnificativă a protecţiei împotriva riscului de infectare şi a formelor severe de COVID-19 după administrarea unei doze booster în toate grupurile de vârstă, pe termen scurt”, a precizat ECDC în raportul său publicat miercuri, potrivit Digi24.

Multe ţări din UE au început deja să administreze doze "booster", însă folosesc criterii diferite pentru a selecta grupurile de populaţie care au prioritate la vaccinare, precum şi intervale diferite între schema iniţială de vaccinare şi momentul în care este administrată doza de supra-rapel.

Potrivit șefei ECDC, dozele „booster” vor creşte protecţia împotriva riscului de infectare cauzat de scăderea treptată a imunităţii, iar aceste doze „ar putea să reducă transmiterea virală în populaţia generală şi să prevină spitalizări şi decese suplimentare".

Ea i-a sfătuit pe guvernanţii din ţările europene cu rate mici de vaccinare să îşi accelereze campaniile de vaccinare şi a avertizat în legătură cu un risc major de apariţie a unui nou vârf de decese şi de spitalizări în Europa în lunile decembrie şi ianuarie, dacă măsurile recomandate de ECDC nu vor fi implementate.

Comisia Europeană va lua în considerare recomandările formulate de ECDC în privinţa dozelor "booster" atunci când va propune, spre sfârşitul acestei săptămâni, o serie de modificări în legătură cu utilizarea certificatului european COVID-19.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te