Emisiunea „Bună, România!” a intrat în „vizorul” CNA în urma unei sesizări făcute de „telespectator”, supărat că se vorbește prea mult despre ministrul de Interne, Lucian Bode, deși ministrul a fost un personaj central, mai ales în ultima vreme după ce România a ratat obiectivul de țară - Aderarea la spațiul Schengen, acuzațiile de plagiat ale lucrării de doctorat și scandaloasa achiziție de BMW-uri pentru Poliție.
Valentin Jucan, vicepreşedintele CNA, este cel care a propus amendarea postului B1 TV cu suma de 10.000 de lei pentru 24 de ediții ale emisiunii „Bună, România” moderată de Radu Buzăianu si Răzvan Zamfir pentru „prea multe atacuri la Bode”.
Ce spune CNA
Membrii CNA au susținut, după ce au vizionat fragmente din 24 de ediţii „Bună, România”, că realizatorii au încălcat trei articole din legislaţia audiovizuală, între care pe cel care prevede că „prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii”.
Citește și: VIDEO Balonul spion al Chinei, doborât de un F22 Raptor, a survolat silozuri nucleare în SUA
Deși cei doi realizatori ai emisiunii de la B1TV au argumentat toate acuzațiile în cadrul dezbaterilor din ședința CNA, după ce aceștia au părăsit ședința online s-a pus în vedere sancțiunea propusă de Valentin Jucan.
„Nu mă interesează că este vorba despre subiectul unui personaj politic, însă din 24 de ediţii, toate 24 ediţii, dar din aproape trei luni de zile, 24 de ediţii sunt pur şi simplu cu subiectul unui personaj politic”, a argumentat Valentin Jucan amenda de 10.000 de lei dată postului de televiziune B1 TV.
Citește și: Rușii jefuiesc muzeele ucrainene, de la icoane, la tezaurele de aur scitice. „Ordin de la Kremlin”
„70% din discuție s-a axat pe ideea că am folosit prea des subiectul Bode”
„În cadrul ședinței ni s-a reproșat și am răspuns la ceva, după ce am plecat, în timpul deliberării, au apărut alte articole în discuție. Noi a trebuit să răspundem în legătură cu frecvența subiectului Bode la noi în emisiune.
70% din discuție s-a axat pe ideea că am folosit prea des subiectul Bode în cadrul emisiunii. După ce am plecat, au apărut faptul că nu l-am contactat pe domnul Bode și faptul că nu am făcut despărțirea între opinie și prezentarea faptelor.
70% din discuția purtată în ședința CNA cu noi de față a avut acest temei: de ce am vorbit atât de mult despre domnul Bode?”, spune Radu Buzăianu, unul dintre moderatorii emisiunii „Bună, România”
„Am fost întrebați dacă l-am contactat pe domnul Bode. Am avut ocazia să explicăm cum anume a funcționat dialogul nostru cu dl ministru de-a lungul timpului.
„A avut un dialog telefonic cu producătorul emisiunii noastre, ne-a transmis că prin telefon preferă să nu participe în emisiune, dar că ar avea disponibilitate pentru o emisiune cu prezență fizică în platou. Ulterior, nu a răspuns mesajelor care i-au fost transmise pe parcursul mai multor luni.
Ni s-a reproșat că nu am menționat în fiecare ediție că nu a fost contactat, că a refuzat să răspundă sau nu a acceptat invitația. Dar vorbind în cascadă despre un ministru care face parte simultan din 3 subiecte controversate, achizițiile de BMW-uri pentru MAI, dosarul plagiatului și Schengen, se subînțelege că în perioada asta încercăm să-l contactam”, spune Răzvan Zamfir, moderator al emisiunii „Bună, România, potrivit spotmedia.ro
ActiveWatch - Agenția de Monitorizare a Presei este o organizație independentă a luat poziție în cazul „Bună, România”.
„Bună, România! Rău, CNA - Consiliul Național al Audiovizualului !
Ne exprimăm consternarea în legătură cu decizia de amendare cu 10.000 de lei, în data de 31 ianuarie 2023, a postului B1TV pentru presupuse încălcări ale legislației audiovizuale în cadrul mai multor ediții ale emisiunii Bună, România , realizată și găzduită de jurnaliștii Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.
În opinia noastră, judecând după slaba calitate a dezbaterilor și a deliberărilor din ședința publică a CNA, în care s-au evaluat cele 24 de ediții „Bună, România!”, în care realizatorii emisiunii au tratat in extenso profilul și activitatea unuia dintre cei mai controversați membri ai Guvernului, forul audiovizual a ratat, încă o dată, să-și afirme mandatul de „garant public al interesului public”.
În perspectiva anului electoral 2024, dar și a posibilelor competențe extinse pe care CNA le va dobândi prin transpunerea în legislația națională a Digital Services Act și a viitorului European Media Freedom Act, suntem extrem de rezervați că forul audiovizual va avea capacitatea și înțelepciunea de a-și onora profesionist mandatul public. Un mandat care, în contextul actual, nu trebuie să se limiteze doar la aplicarea legii, tehnic și cantitativ, ci la asumarea unui rol social, proactiv, într-un peisaj media supus nu doar presiunilor economice și politice, ci și presiunilor publicului.
Un public care primește din ce în ce mai puțină informație corectă și transparentă, dar care va fi chemat să decidă anul viitor ce politicieni vor stabili dacă și în ce condiții vor vorbi cu presa despre bună guvernare și integritate publică”, potrivit ActiveWatch.