Ce se va întâmpla după ce înființarea companiilor lui Firea a fost declarată ilegală

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 23.11.2018 - 14:48
Firea nu acceptă decizia instanței. Foto Inquam Photos

Primăria Municipiului București a investit aproximativ 2,8 miliarde de lei în cele 22 de companii municipale, prin majorări de capital succesive.

SHARE

Din 2017, de la înființare, societățile au angajat mii de oameni și le-au fost delegate servicii publice din oraș. Deși Curtea de Apel București a decis anularea tuturor hotărârilor de înființare ale Companiilor Municipale, printr-o sentință definitivă, Gabriela Firea consideră că anularea deciziei nu creează niciun efect. „Nu se face nicio referire la sistarea activității, se afirmă doar că actul de înființare trebuia votat cu două treimi, nu cu jumătate plus unu. Ca să se desființeze ar însemna să fie un nou proces în vederea radierii. Nu este nicio logică juridică și financiară. Aceste companii nu sunt ilegale. Instanța nu a spus așa ceva. Consider că judecătorii au fost induși in eroare, nu au primit toate informațiile. Companiilor nu li s-a dat patrimoniu”, a susținut Gabriela Firea.
Mircea Ursuță, avocatul care a reprezentat USR în instanță, în acest proces, a declarat, însă, că ”efectele sunt foarte clare, din acest moment se consideră că actele de înființare nu au existat niciodată. Urmează o procedură juridică prin care să se pună efectiv în aplicare hotărârea, procedură privind punerea în aplicare a deciziei. Este nevoie de o nouă hotărâre a instanței, să constate că în acest moment societățile nu funcționează legal și, ca atare, să vadă dacă se impune dizolvarea. Ideea este una simplă, problema este tranșată, acele societăți sunt nelegale, hotărârea este definitivă”, potrivit Hotnews.ro
De asemenea, avocatul Mircea Valentin a declarat jurnaliștilor că, în principiu, constatarea nulității actelor de înființare ale companiilor municipale din București duce la constatarea, retroactivă, că aceste companii sunt, la rândul lor, nule. „Ca o consecință, companiile intră în dizolvare, dar se poate discuta și direct de radierea societăților din Registrul Comerțului. În orice caz, companiile municipale nu mai pot face nimic și Primăria Capitalei și CGMB nu mai au voie să le furnizeze finanțare. Toate actele subsecvente hotărârilor de înființare constatate nule de instanță, așa cum sunt contractele de delegare a unor servicii publice, cad și ele, ca o consecință a hotărârii CAB de ieri. Companiile municipale sunt în acest moment un fel de "zombie" - formal juridic mai există, dar nu mai pot face nimic. Banii vor trebui recuperați. Cu dobânda. Rămâne și problema de ajutor de stat - există acea investigație a Comisiei Europene! Contractele de delegare de gestiune sunt nule”.
USR București a anunțat, joi seară, că judecătorii Curții de Apel București au decis anularea hotărârilor Consiliului General prin care au fost înființate cele 22 de companii ale Primăriei Capitalei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te